HDD Bölünmeli mi?

Çağrı Yılmaz

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar birazdan bilgisayarıma Windows 7 format atacağım ve çok merak ettiğim bir konu var. Ben genelde D:\ diskini kullanmıyorum gerek duymuyorum, o yüzden de Hard Diskimi C:\ ve D:\ olarak bölümlemek istemiyorum ama disk bölümleme gerekli ve önemli mi? Merak ediyorum.

İyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu kişinin durumuna göre değişir, mesela sen sadece tarayıcıyı kullanıyorsan, fotoğraflarını bilgisayarda saklıyorsan fotoğrafları buluta yükleyebilirsin ve bilgisayarda bir sorun olursa zarar gelmez. Ancak bilgisayarında birden çok oyun oynuyorsan, bir sürü uygulama kullanıyorsan tabii ki D diski oluşturmalısın. Format atmak zorunda kaldığında oyunlarını yeniden indirmek zorunda kalmazsın.

Diyelim ki bir sorun oldu ve temiz kurulum yapmak istediniz. Nereye arşivleyeceksiniz?

D diski için ayırmak kesinlikle önemli bir durum. Ayırın ve Windows 7 yerine 10 kurun.

Tamamen kullanıcının isteğine kalmış, ayrıca Windows 10 yüklemelisiniz.

Elimde orjinal bir Windows 7 key'i mevcut olduğu için Windows 7 kurmayı tercih ediyorum.
Hayatımda hiç bir zaman korsancılık yapmadım, yapmayacağımda. Ayrıca Windows 10 artık ücretsiz değil.

Bu kişinin durumuna göre değişir, mesela sen sadece tarayıcıyı kullanıyorsan, fotoğraflarını bilgisayarda saklıyorsan fotoğrafları buluta yükleyebilirsin ve bilgisayarda bir sorun olursa zarar gelmez. Ancak bilgisayarında birden çok oyun oynuyorsan, bir sürü uygulama kullanıyorsan tabii ki D diski oluşturmalısın. Format atmak zorunda kaldığında oyunlarını yeniden indirmek zorunda kalmazsın.

Cevabınız için teşekkür ederim. C diskine kurulu sistem çökünce C diskini formatlayıp tekrar Windows kurarsak D diskine erişim sağlayabiliriz değil mi?

Ayrıca bir sorum daha olacak internette bir kaç kişinin C:\ yi sadece 10 GB yapıp işletim sistemini C:\ ye kurup geri kalan disk kısmını 2 ye böldüklerini söylediklerini gördüm, sizce bunu yapmak mantıklı mıdır? her hangi bir problem olur mu?

Elimde orjinal bir Windows 7 key'i mevcut olduğu için Windows 7 kurmayı tercih ediyorum.
Hayatımda hiç bir zaman korsancılık yapmadım, yapmayacağımda. Ayrıca Windows 10 artık ücretsiz değil.

Cevabınız için teşekkür ederim. C diskine kurulu sistem çökünce C diskini formatlayıp tekrar Windows kurarsak D diskine erişim sağlayabiliriz değil mi?

Ayrıca bir sorum daha olacak internette bir kaç kişinin C:\ yi sadece 10 GB yapıp işletim sistemini C:\ ye kurup geri kalan disk kısmını 2 ye böldüklerini söylediklerini gördüm, sizce bunu yapmak mantıklı mıdır? her hangi bir problem olur mu?
Windows için en az 20 GB alan gerekli ancak sistemin kendisi 12 GB, sürücülerle birlikte 20GB'a kadar çıkabiliyor. Bu yüzden 25 GB yapıp geri kalanını D: yapabilirsin.

C: diskini formatlarsan D: diskine bir şey olmaz. Steam'i D: diskine kur oyunlarıda oraya indir sonra formattan sonra mesela Steam'in kurulma yerini yine D: olarak işaretle o aynı dosyaların üstüne tekrar yazar kendi dosyalarını oyunlar durur.

Windows için en az 20 GB alan gerekli ancak sistemin kendisi 12 GB, sürücülerle birlikte 20GB'a kadar çıkabiliyor. Bu yüzden 25 GB yapıp geri kalanını D: yapabilirsin.

C: diskini formatlarsan D: diskine bir şey olmaz. Steam'i D: diskine kur oyunlarıda oraya indir sonra formattan sonra mesela Steam'in kurulma yerini yine D: olarak işaretle o aynı dosyaların üstüne tekrar yazar kendi dosyalarını oyunlar durur.

Peki C diskine sadece 30 gb verip sistemi kurduktan sonra Program Files, Program Files (x86) gibi dosyalar D diskinde olmayacağı için sıkıntı olur mu? Çünkü çoğu program kendini "Program Files" dosyalarına kuruyor.

Peki C diskine sadece 30 gb verip sistemi kurduktan sonra Program Files, Program Files (x86) gibi dosyalar D diskinde olmayacağı için sıkıntı olur mu? Çünkü çoğu program kendini "Program Files" dosyalarına kuruyor.
Adından da anlaşılacağı üzere Program Files yani programlar o bölüme yükleniyor otomatik olarak ancak bu zorunlu bir şey değil. İstersen D diskine yükleyebilirsin, hatta D diskine yüklediğinde Setup dosyalarını da içerisine at bir dahaki formatta indirmek zorunda kalmadan direk oradan tekrar D diskine aynı dosyanın üzerine yazaraktan yüklersin.

Son bir sorum olacak. C yi 30GB bırakıp sistemi oraya kurmak performans artışı sağlar mı?
Bazıları disk boyutu düşük olduğu için daha hızlı okuyacaktır diye yazmışlar.

Son bir sorum olacak. C yi 30GB bırakıp sistemi oraya kurmak performans artışı sağlar mı?
Bazıları disk boyutu düşük olduğu için daha hızlı okuyacaktır diye yazmışlar.
Şimdi öyle bir şey olma ihtimali var evet, ancak burada durum şöyle oluyor

500GB bir diskin var bu diski okuyor.
30 GB alanı okurken bir yandanda D diskindeki 470GB alanı da gözden geçireceği için pek doğruymuş gibi gelmiyor sistemin hızlanması için C diskini 30 GB kadar sınırlayıp ikinci bir disk satın alıp D diski olarak orayı kullanırsan daha hızlı olur diye düşünüyorum. Sonuçta 500 GB yine iki disk olsada toplamda 500GB yine tek bir tane okuyucu var içerisinde ikisinide o okuyor ama doğru olabilir belki.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı