HDD ne kadar hassastır?

babylade

Picopat
Daha fazla  
Okuduklarıma göre HDD, laptopun en hassas parçası sanırım. Bir ara benim HDD sürtünme sesi çıkarıyordu, ben daha teknik servise götüremeden bıraktı ses çıkarmayı. Bu sırada da HDD'nin bayağı hassas olduğunu öğrendim ama ne kadar hassas bu HDD'ler? Ben laptopu çalışır haldeyken iki oda arasında kullanıyorum yani 2-3 defa taşıdığım oluyor. Tabii dikkatli koyuyorum masaya ama sanırım yeterince nazik değilim :D .
HDD'me yeterince kibar davranıp bozulmasına sebep olmamak için nelere dikkat etmeliyim?

Okuduklarıma göre HDD, laptopun en hassas parçası sanırım. Bir ara benim HDD sürtünme sesi çıkarıyordu, ben daha teknik servise götüremeden bıraktı ses çıkarmayı. Bu sırada da HDD'nin bayağı hassas olduğunu öğrendim ama ne kadar hassas bu HDD'ler? Ben laptopu çalışır haldeyken iki oda arasında kullanıyorum yani 2-3 defa taşıdığım oluyor. Tabii dikkatli koyuyorum masaya ama sanırım yeterince nazik değilim :D .
HDD'me yeterince kibar davranıp bozulmasına sebep olmamak için nelere dikkat etmeliyim?

Manyetik plakalarına okuma yazma yapan arada okuma yazma kafası var ve bu iğne arasında çok az bir boşluk var. Bu yazma okuma kafası sarsıntı ile yerinden oynayıp çalışma esnasında diski çizebiliyor veya kafa tamamen gidebiliyor.

Test etmek için boş bir IDE veya SATA 80 GB'lık disk al ve çalışırken yere fırlat bakalım neler oluyor kafa atmaya başlar yavaş yavaş. Attığın yükseklik buna etki eder veya sallama testi yap bakalım ayran çalkalar gibi salla neler neler oluyor.

Çok hasas davran ve mümkünse işin bitince donanımı güvenle çıkar yap harici olanlar için kaliteli kutular ve kaliteli kablolar kullan güç kesintileri bu kafaları yerinden oynatıp diski çizmesine neden olabiliyor.

Ayrıca sakın gidip kontak devre temizleme sprayi ile temizleyeyim deme bu gömülü PCB kart değil SSD gibi. İçine sprey kaçarsa plakaların okunamaz hale gelir. Bu diskler havasız ortamda tozun olmadığı ortamda montajlanıyor veri kurtarma yapılacaksada benzer ortamlarda JTAG dediğimiz hardware hacking metotları uygulanmakta.

Son düzenleme:
Manyetik plakalarına okuma yazma yapan arada okuma yazma kafası var ve bu iğne arasında çok az bir boşluk var. Bu yazma okuma kafası sarsıntı ile yerinden oynayıp çalışma esnasında diski çizebiliyor veya kafa tamamen gidebiliyor.

Test etmek için boş bir IDE veya SATA 80 GB'lık disk al ve çalışırken yere fırlat bakalım neler oluyor kafa atmaya başlar yavaş yavaş. Attığın yükseklik buna etki eder veya sallama testi yap bakalım ayran çalkalar gibi salla neler neler oluyor.

Çok hasas davran ve mümkünse işin bitince donanımı güvenle çıkar yap harici olanlar için kaliteli kutular ve kaliteli kablolar kullan güç kesintileri bu kafaları yerinden oynatıp diski çizmesine neden olabiliyor.

Ayrıca sakın gidip kontak devre temizleme sprayi ile temizleyeyim deme bu gömülü PCB kart değil ssd gibi. İçine sprey kaçarsa plakaların okunamaz hale gelir. Bu diskler havasız ortamda tozun olmadığı ortamda montajlanıyor veri kurtarma yapılacaksada benzer ortamlarda JTAG dediğimiz hardware hacking metotları uygulanmakta.
Benim anlamadığım bu kadar hassassa nasıl insanlar 5 sene gibi sürelerde bunu kullanabiliyor? Hiç mi sarsıp sallamıyor bu insanlar?

Benim anlamadığım bu kadar hassassa nasıl insanlar 5 sene gibi sürelerde bunu kullanabiliyor? Hiç mi sarsıp sallamıyor bu insanlar?

Düzgün kullanırsan 30-40 senede kullanırsın. Önemli olan düzgün bir şekilde kullanmak. Misal elimde eski IDE harddisk olan bir laptop var 20 senelik bir cihaz neredeyse benle yaşıt. Makinenin harddiski hala çalışıyor sıkıntıda yok. İleride bu makineyi zararlı yazılım testleri için tutuyorum deneme tahtası yani.

HDD içinde hafif sarsmalarla bozulacak tek parça kafadır. Diğer parçalar iyice yerine oturtulduğu için sert darbe dışında bir şey olmaz. HDD'ye özellikle çalışırken dokunulmamalıdır, havada tutulmamalıdır.

Küçük hasarlarda kafanın bozulmasının sebebi konumunun bozulmasıdır. HDD çalıştığı zaman konağa dönemez ve okuma veya yazma yapamaz.

Sağlamlık biraz da mühendisliğe ve üretim bandına bağlı bir şey.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı