HDD'li sistemde oyunlarda Takılma

Specialagent58

Hectopat
Merhabalar öncelikle.
Bilgisayarım 9 yıllık ancak 1050 Ti ekran kartı ve işlemcim i5. GTA 5'i 4-5 sene öncesine kadar Full ayarlarda neredeyse hiç kasma olmadan oynardım. Son 3-4 senedir GTA 5 ve bazı oyunlarda takılma başlamıştı. Özellikle GTA 5'te oluyordu. Yine de oynanıyordu. 5-6 dakikada bir azıcık takılıp düzeliyordu. Harita falan yüklenirken genelde araba sürerken oluyordu, rahatsız etmiyordu. Bu sorun ayarları en düşüğe çekip 800x600 çözünürlüğe çevirsem dahi aynı.
Senedir bu takılma daha da arttı. HDD'mde sorun olduğunu düşünüyorum. Şu anda en düşükte GTA 5 takılmasından oynanmıyor. Felaket takılıyor her şey en düşükte.
Az önce oynarken görev yöneticisinde belleği 100 kullanıyordu. GTA 5 oynarken PC kasıyordu. Bir şekilde takıla takıla oynayıp çıktım ve bu konuyu yazıyorum, birkaç ay önce RAM'lerin 1'inde sıkıntı çıktı. Oyun oynarken PC takılıp garip bir ses çıkarıp mavi ekran veriyordu. RAM'ı çıkartıp temizletmiştim internet kafeciye, düzelmişti. Disk birleştirme vb. bunlarla hiçbir ilgisi yok virüs de olduğunu sanmıyorum. Senelerdir var bu sorun. 2 kere 3 kere format atılmıştır. Senelerdir yani donanımsal diyebilirim. 2-3 aydır da bilgisayar çok geç açılmaya başladı. Dönen çark bitmiyor, çok uzun sürüyor. Sorun neden olabilir acaba?

Takılmaların başlıca sebeplerinden 2'si; oyunların HDD'de yüklü olması ve RAM düşüklüğüdür.
Düzenleme: @onur_kakilli5 Hocam niçin kızgın attınız ki? Direkt sorun HDD'de demedim. "Başlıca sebeplerinden 2'si" diye bahsettim. Sizde sorun yok diye kimsede sorun olmayacak diye bir kural yok.

Son düzenleme:
HDD'ler artık sadece depolama için kullanılmalı. Sorun büyük ihtimalle HDD kullanımında. SSD geçiniz.

2TB'lik HDD kullanıyorum ve içinde yaklaşık 1TB oyun var. Hiç donma, kasılma vs. olmadı. Direkt sorun HDD'de demek yanlış bence. İşlemci ya da ekran kartı aşırı ısındığı için drop takılma olması da gayet mümkün. Sonuç olarak bilgisayar 9 yıllık, düzenli temizlik yapılıp yapılmadığı belli değil. En son termal macun ne zaman değişmiş. Muallakken direkt suçu HDD'ye atmak biraz baştan savma oluyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam HDD ile yaşadığım tecrübeyi anlatayım. Steam üzerinden PUBG alıp SSD'de yer olmadığından dolayı HDD'ye indirmiştim. GTX 1650S + i3 10100F sistemde en düşük ayarlarda bile 30-40 FPS alıyordum maksimum, sürekli drop yaşıyordum. SSD'de yer açıp oyunu SSD'ye attım şu an Ultra'da bile 90-100 FPS stabil sıfır kasma ile oynuyorum kesinlikle SSD alın.

Sisteminizin çok benzeri bende var. PUBG bende HDD kurulu ancak sizin SSD'de aldığınız FPS'ler kadar FPS alıyorum. HDD'nin FPS'e bu kadar etkisi olmaz.

Hocam HDD ile yaşadığım tecrübeyi anlatayım. Steam üzerinden PUBG alıp SSD'de yer olmadığından dolayı HDD'ye indirmiştim. GTX 1650S + i3 10100F sistemde en düşük ayarlarda bile 30-40 FPS alıyordum maksimum, sürekli drop yaşıyordum. SSD'de yer açıp oyunu SSD'ye attım şu an Ultra'da bile 90-100 FPS stabil sıfır kasma ile oynuyorum kesinlikle SSD alın.

Sisteminizde sorun vardır. SSD sadece açılış hızını arttırır hiçbir şekilde oyundaki FPS'yi etkilemez.

2TB'lik HDD kullanıyorum ve içinde yaklaşık 1TB oyun var hiç donma kasılma vs olmadı. Direk sorun HDD de demek yanlış bence işlemci ya da ekran kartı aşırı ısındığı için drop takılma olması da gayet mümkün sonuç olarak bilgisayar 9 yıllık düzenli temizlik yapılıp yapılmadığı belli değil. En son termal macun ne zaman değişmiş muallakken direk suçu HDD'ye atmak biraz baştan savma oluyor.

Hocam haklısınız. Ben WD Blue 5400 RPM HDD kullanıyordum eskiden. 5 yılın sonunda FPS drop yapmaya başladı. 9 yıllık bir HDD ise hiçbir şekilde dayanamaz. Sorunun HDD'den olma ihtimali %95.

Sisteminizde sorun vardır. SSD sadece açılış hızını arttırır hiçbir şekilde oyundaki FPS'yi etkilemez.
SSD etkilemedi, HDD düşürdü sadece. Sistemde sorun yok dediğim gibi oyunu SSD'ye aktardıktan sonra sıkıntısız şekilde Ultra'da oynadım. HDD'de bad sectorler mevcut muhtemelen. Kontrol etmedim henüz.

Hayır. HDD'den dolayı sürekli FPS drop oluyorsa sistem verebildiği maksimum performansı veremez. Eski HDD ile Valorant oynamaya çalıştığımda saniye başı drop oluyordu ve maksimum 40-50 FPS görüyordum. SSD aldıktan sonra FPS drop geçince 80-100 arası almaya başladım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı