gotenokaru
Hectopat
? ? ? ? ? ? ?Siz bir ürünü beğenmediğinizde iade "hakkınız" olmasını istiyorsunuz, öyle değil mi? Şimdi diyelim 5000 liralık bir bilgisayar aldınız. Ürün geldi açılmamış kutu. İlk siz açtınız. Program kurdunuz, bir iki yazı yazdınız ve dediniz ki "ya bunun klavye tarzı hoşuma gitmedi iyi yazamıyorum" bir hafta sonra da iade etmek istediniz. Hakkınız ya sonuçta..
Şimdi firma dese ki "bunu iade alamayız çünkü bu ikinci el". Siz itiraz etmez misiniz? Ne ikinci eli kardeşim daha 5 gün önce aldım sıfır bu.. Şimdi size soralım; madem size göre bu ürün artık ikinci el, sizden niye iade alsınlar? Siz bilgisayarı kucağınıza aldınız, kirlettiniz, artık o ikinci el oldu, neden iade "hakkınız" olduğunu düşünüyorsunuz?
Bencillik işte bu. Siz iade ederken sıfır diyorsunuz, ama aynı ürün size gelirken ikinci el muamelesi yapıyorsunuz. Madem sırf kutusunu başkası açtı diye o ürün ikinci el oluyorsa, o zaman hiç kimsenin hiçbir şey iade etme hakkı olmamalı, bu da dürüstlük kısmı.
Size ikinci bir soru; şimdi o 5000 liralık bilgisayarı sırf klavyesini beğenmediniz diye iade ettiniz dedik ya, firma da hakkınız var deyip iade aldı. Ne olacak şimdi o ürün? Hadi kimseye göndermesinler artık, peki ne yapsınlar? Yakıp küllerini denize mı atsınlar?
Anlamadığınız şey, ürün ikinci el ise, siz iade ederken de ikinci eldi, sizden iadeyi kabul etmeselerdi o zaman.
O zaman temiz malları satacaklar, ayıplı ürünleri de düşük fiyata bırakacaklar, kimse sıfır ürün fiyatına ayıplı mal kullanmak istemez. Bunu alıcının değil satıcının düşünmesi lazım.Göndermeyip ne yapacak adamlar onu oturup yiyecekler mi?
O zaman temiz malları satacaklar, ayıplı ürünleri de düşük fiyata bırakacaklar, kimse sıfır ürün fiyatına ayıplı mal kullanmak istemez. Bunu alıcının değil satıcının düşünmesi lazım.
Arkadaş site çalışanı yada iadelerden dili yanmış bir dükkan sahibi galiba. Sırf bu iki üç yorumu yazmak için yeni üye olmuş, göze batıyor.
İade gönderilen ürünler illa doğrudan yeni kullanıcıya satılacak diye bir şey yok. Bizim rahatsız olduğumuz konu bu zaten. Eminim bunun profesyonel çözümleri vardır. Tedarikçisi, yetkili servisi, ne bileyim üreticisi bu tarz durumları düşünerek belli bir prosedür içinde aksiyon alıyorlardır. "Ürün iade geldi, çöpe mi atsınlar?" gibi bir durum olmadığından %100 eminim.
Hadi milyarlık şeyleri sizin tabiriniz ile yakıp kül ediyorlar diyelim, bunun derdi sizi niye geriyor? Satışı yapan, iadeyi alan mağaza. Her şey hak - hukuk içerisinde işliyor. Son kullanıcının sıfır olarak satın aldığı ürünü sıfır ve sorunsuz olarak eline alması en büyük hakkıdır. Yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi 2-3 günlük ürünler kullanıldı diye ikinci el muamele görüp değerleri düşüyor. İade ürün doğrudan başka kullanıcıya gönderilecekse outlet kafasıyla normalden ucuz fiyata satmaları gerekli.
5000 liralık çoklu bileşen içeren sistemlerde doğrudan iade hakkı sunulmaz. Bu tarz durumlar iade / değişim koşullarında belirtilir. Arızalı / beğenilmeyen bir donanım var ise harici gönderilir, değiştirilir ya da onarılır. Konu laptop ise nasıl bir tavır sergilenir bunu bilmiyorum ama kesinlikle gerekli ciddi işlemlerden geçirilmeden doğrudan yeni kullanıcıya yollanamaz. Yukarıda belirttiğim gibi, tedarikçisi ya da üreticisi bu durumlar için gerekli aksiyomları alıyorlardır.
Durumu boşuna dramatize etmenin bir anlamı yok. Bu konu uzatılmaya çok müsait bir konu. Arkadaşın tavırları ve baskıcı dili rahatsız edici olduğu için sürdürmek anlamsız.
Uydurduğum bir şey yok. Ürünün ne olduğuna bağlı olarak içerisinde birden fazla bileşen barındıran hazır bir bilgisayar sistemi için söyledim onu. Bunun iadesini komple almıyorlar. Yoksa 20 bin TL'lik ürünün bile iade edilebileceğini biliyorum. Mevzuatta bu durum harici olarak belirtiliyor mu incelemek lazım. İade edilemiyor deme sebeplerimden bir kaç örnek: İtopya'nın ve Teknobiyotik'in iade şartları.Örnek; 5000 liralık bir ürüne direkt iade hakkı verilmez demişsiniz. Neye göre dediniz bunu? İade hakkının parasal bir sınırı-limiti mi var sanıyorsunuz siz? Mesafeli satış sözleşmeleri yönetmeliğine göre değil 5000, isterseniz 50.000 liralık bir ürünü bile "beğenmedim" deyip geri gönderebilirsiniz. Bu uydurduğunuz birinci şeydi.
Bunu da uydurmadım. Milyar dolarlık firmalar iş yapıyor. Mantık ve profesyonellik çerçevesinde düşündüm. Bu işler senin iddia ettiğin kadar sallamasyon olsaydı emin ol bunun yankısını çok duyardık, hele ki insanlar "sıfır ürün" konusunda bu kadar hassasken. Varsayımsal konuşmamdan rahatsız olup sen de varsayımsal şeyler yazmışsın. "Ben söyleyeyim, almıyorlar. Çünkü hiçbir üreticinin böyle bir prosedürü yok, çünkü teknik olarak da öyle bir prosedür uygulanamaz." Sadece komik.Uydurduğunuz ikinci şey ise, "tedarikçi bu ürünlere mutlaka gerekli aksiyonları alıyordur". Hem kendiniz "ne yapıldığını bilmiyorum" diyorsunuz, hem de "mutlaka aksiyon alıyorlardır" diyorsunuz. Ben söyleyeyim, almıyorlar. Çünkü hiçbir üreticinin böyle bir prosedürü yok, çünkü teknik olarak da öyle bir prosedür uygulanamaz.
Uydurduğum bir şey yok. Ürünün ne olduğuna bağlı olarak içerisinde birden fazla bileşen barındıran hazır bir bilgisayar sistemi için söyledim onu. Bunun iadesini komple almıyorlar. Yoksa 20 bin TL'lik ürünün bile iade edilebileceğini biliyorum. Mevzuatta bu durum harici olarak belirtiliyor mu incelemek lazım. İade edilemiyor deme sebeplerimden bir kaç örnek: İtopya'nın ve Teknobiyotik'in iade şartları.
Eki Görüntüle 428598
Eki Görüntüle 428597
Bunu da uydurmadım. Milyar dolarlık firmalar iş yapıyor. Mantık ve profesyonellik çerçevesinde düşündüm. Bu işler senin iddia ettiğin kadar sallamasyon olsaydı emin ol bunun yankısını çok duyardık, hele ki insanlar "sıfır ürün" konusunda bu kadar hassasken. Varsayımsal konuşmamdan rahatsız olup sen de varsayımsal şeyler yazmışsın. "Ben söyleyeyim, almıyorlar. Çünkü hiçbir üreticinin böyle bir prosedürü yok, çünkü teknik olarak da öyle bir prosedür uygulanamaz." Sadece komik.
Tamam en müthiş, en bilgili kişi sensin yine de biz bildiğimiz gibi yapacağız. Kutusu açık ürünleri kabul edip potansiyel soru işaretleri ile boğuşmak istemiyoruz. Sonuçta bize geldiğinde gerçekten sadece kutusu mu açılıp hemen iade edildi bilinemez. Hele günümüz Türkiye'sinde her taraf şarj kurnazı esnaf kaynarken ben hiç güvenemem. Sen ve senin gibi düşünenler bu durum içerisinde kaldıklarında problem etmeyebilirler, bizim için sorun olmaz. Ama sen inatla burada haykırmaya devam edebilirsin. Haydi iyi akşamlar.
Mesela açıldığı için değil, anlamak istemiyor musunuz, yoksa sırf muhalefet olsun diye mi itiraz ediyorsunuz anlamadım. Aşağıda gayet aynı fikirleri belirtmişsiniz. Mesele kutusu veya kabı değil, direkt kozmetiği hasarlı, bu ürünün sıfır tertemiz bir mal gibi aynı fiyata satılması sizce doğru mu?Eğer sizin açtığınız ürün sırf siz onu açtınız diye "ayıplı" sayılıyorsa, sizden de iade alınmamalı. Çünkü ayıplı olarak geri gönderiyorsunuz. Zira açtınız.
Hocam nasıl olacak bu işler pek bilmiyorum da? Direkt hepsiburadadan iade işlemi başlatmayayım mı? Önce oradan sonra tüketici hakem heyetinden mi yoksa tersi işlemi mi uygulamalıyım? PM atamadım mesaj sayımdan dolayı sanırım.Müşteri Hakem Heyeti'ne şikayet edin bu aralar Hepsiburada'da bu olaylar arttı.
Hepsiburada'dan her şey beklenir. Zorunda olmadıkça Amazon.com.tr dışında bir yerden alışveriş yapmamaya özen gösteriyorum.