Her şey gerçek mi?

Hocam bu sorularla çok kafanızı yakmayın ya. Bence paralel evren gerçek fakat biz gerçek evrendeyiz. Şöyle diyeyim yani biz şuan a şehrindeyiz ilk şehir bu ama bilinmeyen b c d şehirleri de var fakat teknolojimiz bu kadar gelişmediği için o evrenlere sadece birkaç taktik ile gidildiğini sanıyorum, yazıyorlar ya şöyle yap şöyle uyu şunu oku ruhun başka yere gidecek falan, onun gibi.
 
Ben dinime göre gerçekliğin her yerde olduğuna inanıyorum.
Bundan kastım örneğin vücudum, kullandığım eşyalar, içinde olduğum ev ve etrafımdaki diğer evlerin, araçların, hayvanların, dağların, toprakların, tepelerin, ağaçların ilüzyon gibi bir şey olduğunu falan sanmıyorum.
İroni yapmıyorlar ve oldukları gibi görünüyorlar. En azından sağlıklı bir bireyin gözüne.
Kendimi her şeyi bilen bir bilge sanıp kafama göre konuşmamaya özen gösteriyorum ve tevhid inancım var.
 
Son düzenleme:
Bence yaşadıklarımız gerçek çünkü:

Bizim deneyimlediğimiz şeylerin gerçekliği hakkında şüphe etmek için, bunların birer yanılsama olduğunu ispatlayacak kanıtların olması gerekir. Bu kanıtlar ise gerçekliğin kanıtları kadar yok hatta yok enilecek kadar az.

Zaten yıllarca bu konu tartışıldı örneğin, Descartes'ın "düşünüyorum, o halde varım" felsefesi, insan varlığının en temel gerçekliğinin düşünce olduğunu savunur. Bu felsefeye göre, insanın varlığı, düşünmesi ve var olması ile doğrudan bağlantılıdır.

Diğer bir yaklaşım ise, varlığın gerçekliğini doğrudan deneyimlemek üzerine kuruludur. Bu yaklaşıma göre, insanlar duyuları vasıtasıyla dünyayı algılar ve bu algılar doğrultusunda varlığı anlarlar.
 
Hayat an'lardan oluşur, hergün bir andır geçmiş veya gelecek yoktur sadece anı yaşarsın. Dünyanın ömrü bir saattir; yani insanın içinde bulunduğu andır. Senin gerçekliğin ise senden sonra gelenlerin seni hatırladığı kadardır.
 
Sana bağlı istersen hiçbir şey gerçek olmayabilir. Belki bir rüyadasın. Yada delirdin. Senin dışında kalan insanlar senin hayal ürünün olabilir. Ben sana gerçek olduğumu söyleyeceğim ama bunun zihninin bir oyunu olmadığını nerden bileceksin ki? Var oluşumuzun bir amacı yok. Neden burada olduğumuzu bilmiyoruz. Sadece doğuyoruz ve dünyanın sürekli değişen ama temelde aynı kuralları üzerinde ölene kadar hayatta kalmaya çalışıyoruz. Kimse burada ne yaptığını bilmiyor. Bir Tanrı inancına sahipsen, Tanrın sana ne olduğunu açıklamış. Eğer bir inancın yoksa iki seçeneğin var; ya tesadüf eseri oluştun yada sen hiç var olmadın.
 
Boş sorular bunlar bunları kafaya takacağına geleceğini düşün. Yanılsama ise en sonunda görürsün zaten sen hayatını yaşa böyle sorular sorarak kim ne kazanmış sen kazanacaksın hatta bazılarını aklını kaybetmiş. Şimdi gelip felsefeyi aşağılıyorsun, şöyle cahilsin böyle ucubesin falan demeyin. Yanılsama olsa ve bunu bilerek yaşasak ne kazanacağız ya da kaybedeceğiz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı