Her sözcüğün yabancısının kullanılmaya başlanması

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dil canlı bir varlıktır.
Eskiden nasıl arapça fasça fransızca kelimeler dilimize girdiyse şimdi de ingilizce kelimelerin dilimize kaynaşması gayet normal ve doğal bir durumdur.
Dil naziliği yapmaya gerek yok.

Dil canlı bir varlıktır.
Eskiden nasıl arapça fasça fransızca kelimeler dilimize girdiyse şimdi de ingilizce kelimelerin dilimize kaynaşması gayet normal ve doğal bir durumdur.
Dil naziliği yapmaya gerek yok.
Dediğiniz bir bakıma doğru. Ama İngilizce kelimelerin dilimize kaynaşması kesinlikle büyük bir sorun. Çünkü İngilizce öyle sanıldığı aksine ahım-şahım bir dil değil. Kelime türetilmesi çok zor olan öznelliği neredeyse olmayan bir dil. Arapça, Farsça ve Türkçe dünyanın ana dilleridir. En başında Türkçe gelir. Avrupalılar Güneş-Dil Teorisini kabul etmez ama kesin kanıtları olan bir teoridir.

Neymiş o kesin kanıtları merak ettim şimdi
Dünyanın ana dilleri arapça farsça ve türkçe falan da değildir İngilizce ve İspanyolcadır.

Dünyanın ana dilleri arapça farsça ve türkçe falan da değildir İngilizce ve İspanyolcadır.
Günümüz dünyasının politik dili İngilizcedir. Çok konuşulması da İspanyolcayı dünya dili yapmıyor. Güneş-Dil Teorisini biliyor musunuz?

Hocam bir baktım Güneş-Dil teorisine de, şu şekilde bir bilgiye ulaştım, yanlış anlamış olabilirsiniz diye yazıyım dedim.

"Teorinin amacı, yeryüzündeki en eski dilin Türkçe olduğunu ve diğer dillerin de Türkçeden türediğini ortaya koymaktır."

Konu hakkında bir bilginiz yok. Eğer olsaydı yukarda yazdığım Osman Nedim Tuna ve Sümer- Türk dil ilişkisini kanıtların en büyüğü olarak görebilirdiniz.

Evet hocam kesinlikle doğrudur. Türkçenin takriben 8500 yıllık bir geçmişi vardır. Tabii ki Avrupa tarafı bunu asla kabul etmez.

Hocam bence de güneş dil kuramı saçma. Her dil Türkçe ile bağlantılı olamaz. Benim görüşüm. 10-15 tane temel dil vardı yene bu dillerden birçok dil türedi yene zaman içinde ayrıştılar, değiştiler.

Zaten öyle hocam bunlar kadim diller kimse kesin kanıya varamaz. Ama dayanakları sağlam olan bir teoridir. Hattice, Antik Yunanca, vb. birçok dil var. Bunlar günümüze ulaşmış lehçeleri diyebiliriz.

Türkçe alternatifi varken İngilizce kelime tercih edenlere ben de ayar oluyorum ama artık her şeyin etkisiyle bazı kelimelerin dile karışmasının önüne geçemeyiz. Ayrıca artık TDK afk herhalde, en basitinden örnek "bilgisayar" kelimesi Türkçeye çok güzel yerelleştirilmiş bir kelime, ama şu an baktığında TDK'den resmi bir eş anlamlı kelimeler sözlüğü bile göremiyorum. Cidden yazık.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…