Hezarfen Ahmet Çelebi gerçek mi?

waitdeath

Hectopat
Katılım
7 Eylül 2019
Mesajlar
144
Makaleler
1
Çözümler
1
İnanmalı mıyız? Yoksa aklımızdan çıkarmalı mıyız?
Hezarfen Ahmet Çelebi, sadece Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yer alan ve Osmanlı arşivleri dahilinde hiçbir kaynakta adı geçmeyen bir karakter veya efsanevi karakter. Biz türkler olarak yüzyıllardır bu efsaneye inanıyoruz. Peki Evliya Çelebi'nin her şeyi doğrusuyla yazdığı ne kadar doğru sizce? Kitaplarda evliya çelebinin bazen hikayeleri abarttığı söyleniyor. Ve duyduğuma göre de bu uçuş bilim için uygun değilmiş. Peki ne diyorsunuz? Sizce, Türk tarihimizin efsanesi Hezarfen Ahmet Çelebi gerçek mi? Üstelik Hezarfen'in kardeşi Hasan Çelebi'de sadece Seyahatname'de geçiyor.
Evet sorum şu: Hezarfen ve Lagari çelebi gerçek mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kimse o dönemde yaşamadığına göre bilemiyoruz. Evliya çelebi pek çok şeyi abartır eserlerinde. Geçtiği tek tarihi kaynak da bu seyahatname olduğu için şimdilik sadece efsanevi bir karakter olmaktan öte değil.
 
Bende gerçek olduğunu düşünüyorum arkadaşlar. Evliya çelebinin zamanında "damdan dama atlarken kedi dondu" olayını yalanlamışlardı. Ama geçtiğimiz senelerde aynı olaylar ülkemizde yaşanmıştı gerçekten kedi donmuştu. Fikirler gerçekten ölmez dostlar, hezarfen bizim, türklerin bir muhteşemliğidir. Evliya'nın seyahatnamesi ne kadar bazı durumlarda abartsa da onun kaynağına güveniyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
 
Bir kaç gördüğüm bilgiye göre, İlber Ortaylı Hezarfen'in gerçek olmadığı ancak Lagari Hasan Çelebi yani ilk roketle uçan kişinin gerçek olduğunu belirtiyor. Ek olarak belirttiğiniz islam bilgini hakkında bir bilgim yok.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı