Hiç hacklenme, şifre çalınması gibi durumlar yaşadınız mı?

2 sene önce oyun oynarken bir arkadaşın lafına güvenip bir Crackli bir Macro Programı yükledim. 1-2 gün sorunsuz kullandım ardından Mail,Facebook,Instagram vb. tüm hesaplarıma başkası tarafından giriş yapıldı bildirimini aldım, Keylogger'dan hiç şüphelenmemiştim çünkü Norton kullanıyorum ve sorun yoktu. Ardından şifrelerimi değiştirdim, tekrar giriş yapılınca anladım ki Keylogger yemişim.

İlk yaptığım şey direkt olarak bilgisayarın internet bağlantısını kesip tertemiz bir format atmak oldu. Sonra da sorun çözülmüştü zaten.

Değiştirdiğim tek şey, artık bilmediğim, güvenmediğim yazılımları sistemime kurmuyorum, kuracaksam da sanal makinede test edip kuruyorum. Crackli program kullanımını zaten tamamen bıraktım.

Böyle bir olay yaşanması tamamen anlık bir dikkatsizliğe bakıyor. Aptal olmaya gerek yok, crackli yada bilmediğiniz programları kurarsanız elbet bir gün yersiniz :D İşin diğer tarafı da sizi hedefine almış sağlam bir bilgisayar korsanı varsa(ve bu kişi arkadaşınızsa) çok da yapabilecek bir şeyiniz olmuyor :)

€23, 95 (170+ TL) ederindeki Minecraft Premium'u 15 TL'ye "güya kalıcı" aldığını sanıp, 2 haftaya hesapları elden giden arkadaşlarım çok oldu. Şükürler olsun böyle bir hata yapacak kadar akılsız değilim :D. 13 yaşlarındayken e-postam (Gmail) çalınmıştı. Onun dışında yaşamadım. Google Destek'le iletişime geçip hesabı geri almayı başardım.

Aptal olmak değilde "bir şey olmaz" demek güvenlik açığının tam da kendisi. Hacklenme ya da şifre çalınması yaşamadım ancak birinin (aslında tanıdık :D) Facebook hesabını çalmıştım. 12 yaşındaydım galiba, Facebook'ta Empire&Allies diye oyun vardı ve bana ikide bir saldırıyordu. Bende hırslandım, profilinden mailine baktım ve şifresini tahmin edene kadar girmeye çalıştım. Sonunda bulmuştum çünkü şifresi soyadı ve plaka numarasıydı. Daha sonra oyuna girip şehrini mahvetmiştim. Pişman mıyım? HAYIR 🤣

Not: Şifreniz özel bilgilerinizi içermesin, random harf, sayı ve işaretlerden oluşsun. Ek olarak iki adımlı doğrulamayı etkinleştirin.

Aptal olmak değil de "bir şey olmaz" demek güvenlik açığının tam da kendisi. Hacklenme ya da şifre çalınması yaşamadım ancak birinin (aslında tanıdık :D) Facebook hesabını çalmıştım. 12 yaşındaydım galiba, Facebook'ta empire&allies diye oyun vardı ve bana ikide bir saldırıyordu. Bende hırslandım, profilinden mailine baktım ve şifresini tahmin edene kadar girmeye çalıştım. Sonunda bulmuştum çünkü şifresi soyadı ve plaka numarasıydı. Daha sonra oyuna girip şehrini mahvetmiştim. Pişman mıyım? Hayır 🤣

Not: Şifreniz özel bilgilerinizi içermesin, random harf, sayı ve işaretlerden oluşsun. Ek olarak iki adımlı doğrulamayı etkinleştirin.

Ek olarak dileyen arkadaşlar random password generator içerikli sitelerden 8-16 harf arası ezberlenmesi kolay (tavsiyem 8 harf) bir şifre oluşturup kullanabilirler. Birinin rastgele deneyerek şifrenizi bulma olasılığı milyarda 1 olur bu adımla.

Ek olarak dileyen arkadaşlar random password generator içerikli sitelerden 8-16 harf arası ezberlenmesi kolay (tavsiyem 8 harf) bir şifre oluşturup kullanabilirler. Birinin rastgele deneyerek şifrenizi bulma olasılığı milyarda 1 olur bu adımla.

Oluşturduktan sonra buradan kontrol de edebilir:

Bir keresinde bilgisayarıma fidye virüsü girmişti. Rahmetli anneannemin fotoğrafları vb. çoğunu bulamayacağım fotoğraflar vardı bilgisayarda. Fidye olarak 50$ istiyorlardı, ve bu benim için gerçekten yüksek bir fiyat. Ondan dolayı bilgisayarı sıfırladım.
Kurtaramadın mı fotoğrafları?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı