Hilal Bilgisayar - BGA Servis ile R9 290 deneyimim

Merhabalar kartı 9-10 ay boyunca kullandıktan sonra bilgisayar siyah ekrana düşüp yeniden başladı ve kırmızı çizgili görüntü vermeye başladı, oyunlarda çalışmaz oldu. VRAM arızası olduğunu düşünüp ilk olarak mahallemdeki daha önceden de kart götürdüğüm çok güvendiğim bir dükkana verdim, kartı onlar yapmıyor fakat profesyonel tamire gönderiyoruz diyor bana. Başarılı ve uzun süre dayanan tamir de yaparlar. Kart arızalandığı gün götürdüm verdim ve haber beklemeye başladıktan 1.5 hafta sonra dükkanına gidip akıbetini sordum, "600-700 lira civarı bir arızası var, tamam dersen yaparlar." dedi. Ben de kartımı iade almak istediğimi, düşüneceğimi söyledim. Kart elime ulaştıktan sonra verdiğim gibiydi, çözünürlüğü ve kartın adında sorun yoktu, sadece kırmızı çizgiler vardı. Kartı başka bir yere baktırıp fiyat almak amaçlı İstanbul Bakırköy'deki Hilal Bilgisayar diğer adı ile BGA servis dükkanına götürdüm. Kartı sistemine bağladı ve görüntü alamadı, kartı bırakmamı istedi eğer yaparsa 600 lira gibi bir fiyata yapabileceğini söyledi. Ben de bıraktım. 1 hafta sonra mesaj attım ve "kartınız iade." dedi. Gittim karta ne olduğunu sordum, "kartın çipi çizik görüntü olan VRAM'lerin hizasında şişik var, çip şişmiş. tamir etmeye değmez, 2000 liradan fazla tutar" dedi. Ben de tamam abi deyip kartımı alıp eve döndüm. Ekran kartı 2 hafta evde durduktan sonra "bir daha vereyim bizim mahalledeki abiye, belki o bir daha bakar." diyerek götürüp teslim ettim. Bugün kartı sorduğumda "kart ustada fakat kartın çöp olduğunu, kartı veren arkadaşın bir yerlere verip işlem yaptırdığını" söyledi dedi. Ben de evet abi baktırmak için başka bir yere götürmüştüm fakat işlem hakkında bilgim yok dedim. Kartı haftaya teslim alacağım, bugün Hilal Bilgisayar'a mesaj atıp sorduğumda "Hatırlarsan getirdiğinde kart hiç görüntü vermiyordu burada denemiştik. Aldığımız görüntüyü de çipi yeniden kalıplayarak almıştık yanlış hatırlamıyorsam. Yeni geldiğinde görüntü alamaz iken ben görüntü alır vaziyette ama çipi sorunlu olduğu için iade etmiştim. Şişlik var senin çipinde, çizik görüntü atan VRAM'lerin hizasında." diye mesaj attı.

Kartı Hilal Bilgisayar'a vermeden önce kartın çipinde ve 1 tane VRAM'inde flux lekesi vardı, aldığımda lekeler temizlenmiş haldeydi. Karta zarar vermiş olabilirler mi? Artık kart sürücü görmüyor ve çözünürlüğü düşük. Hilal Bilgisayar'a vermeden önceki halini Spoiler olarak ekliyorum.

Yazı çok uzun olduysa kusura bakmayın uzun zamandır böyle bir olayı yazıya dökmedim.

1663429396619.png

Fakat kart maalesef şu anda elimde olmadığı için şu anki görüntüsünü atamıyorum, haftaya buraya ekleyeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar, son durum nedir ne ile sonuçlandı süreç acaba?

Öncelikle deneyimini paylaştığın için teşekkür ederim. Seneler sonra bir foruma üye olmama vesile oldu ve biraz içimi dökmeme de olacak belliki..

Karta bakan benim, whatsapptan bir ince siteminizi dile getirmiştiniz, ayrıca 15 senede öğrenemediğim bir şeyi öğrendiğim için net hatırlıyorum süreci. ve kendi deneyimini kendi açından olduğu gibi, eklemeden ve ya çıkartmadan anlattığın için de ayrıca teşekkür ediyorum.

Doğru, Kart vram arızasından şüphelenilerek gelmişti, geldiğinde beraber denedik görüntü alamadık test sisteminde, Tserverda testlerde vram hatalı görünüyordu ama gpu altında sararma vram etrafında da flux izleri vardı dediğiniz gibi. Size fiyat verdim ve arızalı rami değiştirdim. fakat arıza düzelmedi. Madem bir mesai harcadık GPU çipide kalıplayalım, zaten daha önce ısıtılmış belki altında, vram hattında kısadevre etmiş ayaklar vardır dedim. Oturdum bir de çip kalıpladım. kalıplarken farkettimki çipte ışığa doğru yan tuttuğunuzda belli olabilen hafif bir şişme var ve hizalayıp baktığımızda arızalı görünen vramin tarafında kalıyor. Zaten çipin değişmeden sorunun düzelmeyeceğini anlamama rağmen yine de düşük bir ihtimal verip çipi kalıplayıp taktım ve nihayet görüntü geldi ama kart stabil çalışmadı, eski vramını de kalıplayıp taktım benden önceki tamircilerde ve bende olan flux lekesi gibi işlem lekelerini de üşenmeyip adettendir diyerek silip temizleyip öyle topladım. (bunun neresi zarar verme ihtimalini düşündürdü anlamadım) macununu bile sürdüm ve bir ücret talep etmeden kartı iade ettim. Sizin demenize göre arızada tepki değişmiş, işlem esnasında o kadar sıcağı kim görse tepkisi değişir zaten. Ya olur ya ölür. Kaldıkı zaten geldiğinde benim sistemimde görüntü vermiyordu, verir hale geldi ama stabil çalışmadı,bios dahil her sey denendi. sende de yine çalışmış ama tepkisi değişmiş, komple de gidebilirdi.hiç fanlarıda dönmeyebilirdi sonuçta bozuk olan bir şey daha da bozulabilirdi bu da normal ama öyle bile olmadı.

Kısacası onca uğraşla ne senin işin çözülebildi ne de ben para kazanabildim. Senin beklentin benimde emek ve zamanım, mesaim boşa gitmiş oldu. bu durumda aslında benim maddi kaybım daha fazla görünüyor ama bunlar tecrübenin yanında küçük hesaplar. Çünkü bu iş sonrası aldığım bir kararla her hangi bir devre kartın üzerinde termal bakım haricinde başarı sağlanamamış bir işlem izi varsa, cihaz o servis senin bu servis benim gezmiş sağı solu fluxa belenmişse asla servise kabul etmiyorum artık. Ayrıca Mevcut ekonomik ortamda sıfırı 2500 tl olan kartların onarımı için danışan müşterilere sıfırını almanın daha mantıklı olabileceğini artık en baştan söylüyorum. Çünkü müşteri sizde de olduğu gibi haklı olarak o kartı max 1.000tl ye yaptırırsa memnun kalacak ve tasarruf sağlamış olacaktır. Mantıklı olan da oldur. Ama görünürde basit bir arızanın bile ardından neler çıkabileceğini elektronikle uğraşan herkes bilir. Bunu da ölçeyim, şunuda sökeyim, bu son, yarım saat daha bakayım diye diye alacağı 1.000tl yi unutur, iş artık inada biner saatlerde geçmiştir.. sonunda en önemli parçanın arızalı olduğunu farkedip masrafının kendi fiyatını bulacağını, uğraşmanın artık saçma olacağını, zaten yeterince zaman kaybettiğini kabullendiğinde de hayatı sorgular.

O yüzden işleri seçerek almaya, harcanan onca emeğe değecek işlerle uğraşmaya oldukça özen gösteriyorum artık. Bu gibi prensipleri ortaya koymak hem iş kalitesini, hem memnuniyeti hem de verimli çalışmayı gerçekten olumlu etkiliyor. Bu prensipleri bu gibi deneyimlerden edindim. Konuyu dile getirdiğin ve hatırlattığın için geç kalınmışta olsa bir teşekkürü borç bilirim.

Ayrıca bazı cihazları tamire almadığım için yanlış anlayan, kızan arkadaşlara da bir açıklama gibi oldu bu sayede. Memnun kalmanı isterdim elbette, olumlu sonuçlanmadıysa bile ücretlendirmediğim bir işçilik ve onca temizlik için naçizane bir teşekkür beklerdim bende ama tabikide böyle bir dönemde empati kurmak hepimiz için zor, anlayışla karşılarım. Sevgiler

Technopat Haberler

Geri
Yukarı