Rehber HP Omen 16 2023-2024 kronik sorunları

Merhaba arkadaşlar. Bugün neden Intel işlemcili 2023 HP Omen 16 almamanız gerektiği, aldıysanız bile neden bir an önce iade etmeye çalışmanız gerektiğini açıklamaya çalışacağım.

Olay nedir?

HP, 2023 Intel işlemcili Omen'lerde laptopun kapağının kapatılıp kapatılmadığını kontrol eden hall effect sensörünü Trackpad'in altı yerine heatsinklerin yanına yerleştirmiş. Uzun saatler boyu süren sıcaklık zamanla sensörün direncinin yanlış değerler okumasına neden olup sanki laptopun kapağı kapatılmış gibi ki laptopun ekranını kapatıp uyku moduna geçirip klavyesini çalışmaz hale getiriyor. Kullanıcıları bu durumu ekranın gidip gelmesi/ekranın kapanması olarak deneyimliyor.

Servise gönderdiğinizde anakart hatası denilip değişim yapılıyor ancak sorun anakart tasarımının kendisinden olduğundan ötürü birkaç ay sonra kullanıma bağlı olarak "Black screen of death" denen problem tekrardan kendini gösteriyor.

Etkilenen modellerin 2023-2024 Intel (sonu X ile biten 13500-13700hx gibi) olduğu sanılıyor. Laptopta eğer arkada iki tane olmak üzere toplam 4 adet hava çıkışı varsa sizde büyük ihtimal kronik sorunlu bir Omen sahibisiniz.
Omen transcend modelinde de bu sensör yyyerleştirilmesi Heatsink'in yanında.
2024 modelleri hakkında forumda birisi laptopun içini açıp hall effect sensörünün yine Heatsink'in yanında olduğu ve kendisinin laptopununda aynı hatayı verdiğini söyledi. (14. nesil Intel işlemcili)
Aynı şekilde 7840HS + RTX4060 modelinin de hatalı tasarıma sahip olduğunu söyledi birisi. Fakat AMD işlemcili modellerde bu model dışında bir şikayet bulunmuyor ve sensör Heatsink'in yanında değil.

Hatalı modellerden örnekler:

image0.png

image1.png

13500HX-RTX4060 Omen.

image6.jpeg

image4.jpeg

image2.jpeg

image1.jpeg

image5.jpeg

image0.jpeg

Bu soruna sahip olmayan anakart ve sensör yerleştirmelerinden örnek:

image5 2.jpeg

image4 2.jpeg

Çin'deki Kara Cuma kampanyasında bu laptop uygun bir fiyata satıldı ve birkaç ay sonra bu şikayetler yayılmaya başladı.

image0 2.jpeg

Neler yapabilirim?

1-laptopun içini dikkatlice açıp hall effect sensörünün yerini tespit ettikten sonra bağlantıyı sağlayan mavi kabloyu dikkatlice sökmek:

image0 3.jpeg

Bu işlem sonrası bilgisayarınızın kapağını kapatmanız sonrası bilgisayarın ayarlı olduğu komutlar geçersiz olacaktır çünkü sensörün bağlantısını bilgisayar ile kesmiş oluyorsunuz.

bir kullanıcı ayrıca bunun yerine laptopun güç seçeneklerinde "laptopun kapağı kapatıldıktan sonra: Hiçbir şey yapma" emrini ayarlayarak aynı etkinin yapılabileceğini söyledi ancak bir kişi daha tartışmaya katılarak bunun bir işe yaramayacağını söyledi. Ben bilemiyorum fakat şimdilik garanti çözüm mavi kabloyu sökmek gibi duruyor.

2-HP'e danışarak ek garanti paketlerini almak:
Eğer bilgisayarınızın garantisi yaklaşmışsa ek paket alarak cihazın garanti süresini uzatabilir ve bu sayede değişim/iade kararı çıkartmak için vakit bulabilirsiniz. Cihazı değiştirmenin sadece birkaç ay içinde işe yarayacağını belirtmeliyim, sonrasında tekrardan sensör sıcaklık yüzünden hatalı değer okuyacaktır.

3- Tüketici haklarınız kapsamında arızanın ilk 6 ay içinde oluştuğunu belirtmek / garanti kapsamı içerisinde birkaç kez arıza verdiğini kanıtlamak:

Eğer ilk 6 ay içinde bilgisayarı almışsanız bu arızanın oluşması durumunda tüketici cayma hakkınızı kullanıp değişim/iade kararı isteyebilirsiniz.

eğer ilk 6 ay geçmişse veya fatura bireysel değil de şirket adına ise ve 1 ay geçmişse bu durumunda aynı arızanın garanti kapsamı içerisinde belirli bir sayıdan fazla kez çıkmış olduğunu kanıtlayıp doa raporu istemeniz gerekir. Bunun sayısının kaç defa olduğunu bilmiyorum. Bilen aydınlatırsa sevinirim. @tempZ

Bunu ise bilgisayarı uzun süreler boyu ağır oyunlar oynarak/ısıya maruz bırakarak yapabilirsiniz.

4- Sesimizin duyulması için HP forum ve diğer platformlarda bu bilgisayara sahip diğer insanlar gibi çağrıda bulunmak.

Özellikle Reddit'te birçok kişi bu sorun hakkında r/hpomen subredditinde Omen almak isteyenleri uyarıyor. Bu uyarının Technopat forumuna da taşınmasını isterim.

Laptopun güç ile F12 tuşu arasına bir mıknatıs gezdirmek, sensörü bu şekilde kandırmaya çalışabilirsiniz fakat bu geçici ve pek güvenilir olmayan bir çözüm. Bu şekilde sensörü kandırıp servise yollamadan önce bilgilerinizi kurtarmaya çalışabilirsiniz" ile "HDMI ile harici bir monitöre bağlamak da bilgisayar tamamen ölüp yanıt vermeden önce yapılabilir, eğer bilgisayar hangi tuş kombinasyonları ile olursa olsun çalışmıyorsa ve ölmüşse bataryayı söküp güç tuşuna 30sn basıp yine sensör bağlantısını keserek bilgisayarı canlandırmaya çalışabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bende hatalı bir Omen sahibiyim ne yazikki ve diğerlerini bilgilendirmek için bu yazıyı yazdım. Gaming laptop tavsiyesi isteyenlere 2023-2024 Intel işlemcili Omen önermeyin.

Dosya Ekleri

• image0 4.jpeg
    image0 4.jpeg
    146,2 KB · Görüntüleme: 480
Son düzenleyen: Moderatör:
Konuyu lemon hocamın benim konuma yazması ile gördüm öncelikle arkadaşlar eğer modele sahip iseniz ve sorunu yaşarsanız hiçbir şekilde tamir ettirmeyin hocamın belirttiği mavi kablo kesme ve yazılım attık denme olayı yüksek ihtimal bana da oldu(içine garantim bozulur diye bakmadım maalesef ama aynı şeyleri yaşadım) ayrıca termal macunu değişimi yaptıklarını söylediler cihaz tekrar bozulmadan önce 1 hafta bende kaldığı için ısı değişimini fark ettim içine etmişler adeta CP 2077 Ultra ayarlarda Max 77 derece gören bilgisayar CS2'de 92 derece görüyordu cihazın iadesini verdim 3 aydır sürünüyorum iade verecekler diye teknik servis 20 gün bekletti 20 gün Teknosa cihazı faturasız gönderdiğinden bekledi ve benim tedarikçim(arena bilgisayar) cihazı tekrar teknik servise rapor için gönderiyor Mart'ın 14'ü gibi ilk tamire verdim o günden beri bilgisayarım yok 50k para verdim paramı alıp enseme tokat attılar resmen hala bekliyorum.
Hocam ben bu riskleri almak istemeyip direkt olarak distribütör olan Penta ile görüştüm çünkü bu tarz durumlarda satıcının yanında ithalatçı, distribütör de sorumlu. Satıcı ayrıyeten hepsiburada üzerinden HP Store Türkiye idi. Benim iademi yaklaşık 1-2 haftada yaptılar 3 ay çok uzun bir süreç üzgünüm sizin adınıza. Dolar arttı enflasyon arttı fakat bilgisayar fiyatları halen ben Omeni yılın başından aldığımdan beri aynı sayılır, Teselliniz bu olur belki.

Bu konuyu okuyan arkadaşlara faydalı olur. Benim iade sürecim sıkıntısız geçti ama satıcınıza bağlı olarak değişebiliyor demek ki.

Servis 20 gün bekletmiş diyorsunuz, benimki serviste 2 gün falan kaldı daha sonra doa raporu çıktı. Servis aynı bdh bilişim olmasına rağmen bu farklılık neden bilmiyorum belki siz şanssızsınız geçmiş olsun tekrardan :(

Bu sorunu yaşayan arkadaşlara tavsiyem direkt Penta ile görüşsünler.

Hocam ben bu riskleri almak istemeyip direkt olarak distribütör olan penta ile görüştüm çünkü bu tarz durumlarda satıcının yanında ithalatçı, distribütör de sorumlu. Satıcı ayrıyeten Hepsiburada üzerinden HP Store Türkiye idi. Benim iademi yaklaşık 1-2 haftada yaptılar 3 ay çok uzun bir süreç üzgünüm sizin adınıza. Dolar arttı enflasyon arttı fakat bilgisayar fiyatları halen ben Omen'i yılın başından aldığımdan beri aynı sayılır, teselliniz bu olur belki.

Bu konuyu okuyan arkadaşlara faydalı olur. Benim iade sürecim sıkıntısız geçti ama satıcınıza bağlı olarak değişebiliyor demek ki.

Servis 20 gün bekletmiş diyorsunuz, benimki serviste 2 gün falan kaldı daha sonra doa raporu çıktı. Servis aynı bdh bilişim olmasına rağmen bu farklılık neden bilmiyorum belki siz şanssızsınız geçmiş olsun tekrardan :(

Bu sorunu yaşayan arkadaşlara tavsiyem direkt penta ile görüşsünler.

Hocam Penta HP'nin Türkiye'deki genel dağıtıcısı mı? Teknosa benim distrübitörümün arena bilgisayar olduğunu söyledi fakat arenanın genel dağıtıcı olduğunu sanmıyorum, arena bana bilgisayarın HP'nin kendisine gittiğini söyledi burada Pentadan mı bahsediyorlar? Ona göre Pentayla görüşmeyi düşünüyorum.

Hocam Penta HP'nin Türkiye'deki genel dağıtıcısı mı? Teknosa benim distrübitörümün arena bilgisayar olduğunu söyledi fakat arenanın genel dağıtıcı olduğunu sanmıyorum, arena bana bilgisayarın HP'nin kendisine gittiğini söyledi burada Pentadan mı bahsediyorlar? Ona göre Pentayla görüşmeyi düşünüyorum.
Penta benim bildiğim HP, Acer ve Apple'nin genel distribütörü ve yine benim bildiğim bir markanın tek bir resmi distribütörü olur (?) Eğer ki Arena distribütör ise geri niye HP'e (Penta?) gidiyor? Bende Penta direkt servise göndermişti bir aracı olmadan.

Bence Penta distribütör, Arena satı- gerçi teknosadan aldım demişsiniz valla bilip bilmeden konuşmayayım ama Pentayı aramaktan zarar gelmez onlar size bu sorunuzun cevabını verebilirler diye düşünüyorum.

Hocam ben bu riskleri almak istemeyip direkt olarak distribütör olan penta ile görüştüm çünkü bu tarz durumlarda satıcının yanında ithalatçı, distribütör de sorumlu. Satıcı ayrıyeten Hepsiburada üzerinden HP Store Türkiye idi. Benim iademi yaklaşık 1-2 haftada yaptılar 3 ay çok uzun bir süreç üzgünüm sizin adınıza. Dolar arttı enflasyon arttı fakat bilgisayar fiyatları halen ben Omen'i yılın başından aldığımdan beri aynı sayılır, teselliniz bu olur belki.

Bu sorunu yaşayan arkadaşlara tavsiyem direkt penta ile görüşsünler.

Benim PC 6 ay 10 günlük oldu artık iade şansım kalmıyor sanırım hocam ikinci arızada iade olabiliyor değil mi yoksa bu durum gizli ayıp sayılıp iade etme hakkım olur mu bilginiz var mı acaba?

Benim PC 6 ay 10 günlük oldu artık iade şansım kalmıyor sanırım hocam ikinci arızada iade olabiliyor değil mi yoksa bu durum gizli ayıp sayılıp iade etme hakkım olur mu bilginiz var mı acaba?
Garanti süresi içerisinde aynı arızadan dolayı 3. kez servise gitmesi gerek diye biliyorum. Başka bir yerden de 2 diye duymuştum. tüketici hakları etiketinde konu açıp sorun isterseniz.

Pek etik bulmuyorum ama kendiniz içini açıp sensörle bağlantıyı sağlayan o mavi kabloyu söküp sonra Hp'e, serviste sorunumu çözmek yerine mavi kabloyu sökmüşler derseniz iade alabilirler(?) Ben ilk servisinden geldiğinden yaklaşık 2 hafta sonra servisin böyle bir şey yaptığını farkedip Hp'e söylemiştim.

Servis kronik sorunun farkında ama bunun üstüne HP'nin müşteri temsilcileri de bilgilendirilmiş bence çünkü ben bunu der demez tamam iade işlemlerini başlatalım isterseniz dendi. Hiç servis kaydınız varmı, serviste yapılan işlem sonucu servisin kendisi ne yazmış (bios ve yazılım güncelleme yapıldığı söylenmişti), servis niye böyle bir şey yapsın gibi bir söz işitmedim. Direkt bize gönderin, biz servise gönderelim onlarda doa raporu çıkartsınlar dediler ve öyle de oldu. servise giderkende sorun olarak cihaz uyku moduna geçmiyor demiştim. Benim düşüncem bu yönde en azından.

Garanti süresi içerisinde aynı arızadan dolayı 3. kez servise gitmesi gerek diye biliyorum. Başka bir yerden de 2 diye duymuştum. Tüketici hakları etiketinde konu açıp sorun isterseniz.

Pek etik bulmuyorum ama kendiniz içini açıp sensörle bağlantıyı sağlayan o mavi kabloyu söküp sonra HP'e, serviste sorunumu çözmek yerine mavi kabloyu sökmüşler derseniz iade alabilirler(?) ben ilk servisinden geldiğinden yaklaşık 2 hafta sonra servisin böyle bir şey yaptığını fark edip HP'e söylemiştim.

Servis kronik sorunun farkında ama bunun üstüne HP'nin müşteri temsilcileri de bilgilendirilmiş bence çünkü ben bunu der demez tamam iade işlemlerini başlatalım isterseniz dendi. Hiç servis kaydınız var mı, serviste yapılan işlem sonucu servisin kendisi ne yazmış (BIOS ve yazılım güncelleme yapıldığı söylenmişti), servis niye böyle bir şey yapsın gibi bir söz işitmedim. Direkt bize gönderin, biz servise gönderelim onlarda doa raporu çıkartsınlar dediler ve öyle de oldu. Servise giderkende sorun olarak cihaz uyku moduna geçmiyor demiştim. Benim düşüncem bu yönde en azından.

Dediğiniz gibi ben de o durumu etik bulmuyorum hocam kendisi arızalanırsa ederim ancak benim tek sorunum CS2'de oluyor FPS düşmesi yiyorum çok anlık bir şekilde onun dışında pek sorunum yok ama yine de kafamı karıştırdı forumda okuduklarım bakalım gelecekte neler gösterecek zaman :) size çok teşekkür ederim bizlere vakit ayırıp süreç hakkında bilgilendiririm sağ olun hocam.

Hocam vatanın sitesinden baktım siparişi 31 ocakta yapmışım masaüstüne de geçmek istiyorum aslında sizce servise bu sorunu yaşadığımı söylesem iade başlatırlar mı?

Hocam vatanın sitesinden baktım siparişi 31 ocakta yapmışım masaüstüne de geçmek istiyorum aslında sizce servise bu sorunu yaşadığımı söylesem iade başlatırlar mı?
İlk arızada tamir ettirmissiniz sonra ikinci olmuş ikincide iade hakkınız var ilk 6 ay içerisinde ilk arızada da iade hakkınız var hocam iade etme yoluna gidebilirsiniz.

İlk arızada tamir ettirmissiniz sonra ikinci olmuş ikincide iade hakkınız var ilk 6 ay içerisinde ilk arızada da iade hakkınız var hocam iade etme yoluna gidebilirsiniz.
Hocam kurumsal faturada ilk 1 ay içerisinde oluyor diye biliyorum birşey etkiler mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı