Hocam aynı ürünü ben de kullandım zamanında. 5800H RTX3060. Turbo boost açıkken en basit oyunlarda dahi ortalama 102-103 derecede çalışıyordu CPU. 2 kere değişime yolladım cihazı 1.’de gpu bozuk geldi 2.’de de ısınma problemim düzelmedi.
@Teccno ’nun söylediği gibi macunları epey problemli ancak bendeki sıkıntı anakart değişiminde dahi düzelmedi sorunu da bulamadılar. En sonunda değişim talep ettim Omen 16 - B1003NT ile değiştirdiler. 12. Nesil işlemciye sahip olmasına rağmen AC Origins gibi nispeten ağır diyebileceğimiz bir oyunda dahi 82-83 derece gibi sıcaklıklarda geziyor ortalama. Daha düşük standart oyunlarda ise 75 derece civarlarında seyrediyor. Özetle birkaç defa servise gönderin eğer düzelmezse sorununuz değişim istemekten korkmayın. Fakat servise göndermeden düzeltme isterseniz kabul olasılığı daha düşük olabilir.
Bu arada cihazınızın termal bakımını da kendiniz yapabilirsiniz. Veya bilen birine yaptırabilirsiniz. Termal bakımlar ve yükseltmeler garanti kapsamı dışına çıkartmıyor cihazınızı parçalara fiziksel hasar gelmediği sürece.
@alkinguler Teşekkür ederim hocam. Evet macunlar epey problemliymiş bende değiştirince farkettim. Termal macunu değiştirince sorunum düzeldi gibi. Sizinde laptopunuzun güzel bir cihazla değişim yapıldığına sevindim hocam. Yeni cihazınızdaki sıcaklık değerleri çok iyi. Sanırım bu yeni nesil ryzen işlemcilerde ısınma problemi var ya da şansa cihazdan cihaza değişiyor. Yeni nesil intel işlemcilerde bu olasılık çok daha düşük.
_________________________________________________________________________________________________
@Teccno
Termal Macunu Değişimi Sonrası Sıcaklık Değerleri
Termal macunu üstlerine yaydırarak sürdüm, olabildiğince ince sürmeye çalıştım. Kullandığım termal macun Arctic Mx-4 (Orjinalini almak amacıyla Amazonun kendi satıcısından satın aldım).
CPU
Ortalama olarak CPU’nun sıcaklık değerleri 10 derece düştü. Artık işlemcinin
turbo boost açıkken işlemci 92-93 derecelerde 4100-4200mhz’lerde çalışıyor. Bazen yükleme ekranlarında anlık olarak 100 dereceye çıkıyor, yükleme ekranından sonra tekrar 92-93 derecelere düşüyor. İşlemcinin
turbo boostu kapalıyken 5000rpm’de 82 derece oluyor maksimum. Fanları max hıza alırsam genelde 77-78 derece oluyor.
Time Spy Testi: Turbo boost açıkken timespy testinde 7200 puan alan ve 4 kez throttle yapan işlemcim artık şimdi 9200 puan alıyor ve hiç throttle yapmıyor. CPU testine gelince yine anlık olarak 100 dereceye ulaştı ama diğer testlerde sıcaklık değerleri çok stabildi 80-90 arasındaydı. Termal macunu yenilemeden önce çok daha kötüydü, resimlerini ekledim.
Bu testleri laptopu masadan kaldırmadan yaptım. Laptopun altına birazcık havada durması için bir şey koyarsam daha düşük sıcaklık değerleri alacağıma eminim.
GPU
Ekran kartım ise ısınmaya başladı
GPU’nun sıcaklık değerleri 5-6 derece arttı. Önceden 78-82 arası derecelerde çalışırdı şimdi ise 86-87 derecede çalışıyor. Bu duruma çok şaşırıyorum. Sizlerin fikri nedir? (İşlemcinin turbo boostunu kapatınca ekran kartının sıcaklığı da 3-4 derece düşüyor)
Time Spy Testi: Ekran kartımın puanı timespy testinde nedense düşük çıkıyor. Diğer kullanıcıların puanlarına baktım, aralarında ciddi fark var.
Rehber: RTX 3060'a sahip laptopların Timespy skorları ve sıcaklık değerleri
@timelook hocam sizinde fikrinizi almak isterim. Sizce neden ekran kartımın puanı düşük çıkıyor? Ekran kartı 86 derece sınırını geçtiği için mi?
----------------------------------------------------
Termal padleri ne zaman değiştirmem gerekir? Mesela sık sık termal macun yenilemesi yapmak termal padleri eskitir mi?
Not: Kimisi mx4’ün laptoplarda işe yaramadığını yazmıştı. Bende kendi laptopumda sık sık kontrollerini yapıcam. Sıcaklıklarda değişim olursa buraya tekrar yazarım.