Neredeyse 2 sene sonradan hortlatıyorum,aynı sorun var bugün macun yeniledim işlemci boşta 47-55 arası değişiyor performans modu max fan GPU değeri 30 falan anca belki daha azz boşta oyunda da yine aynı şekilde sadece işlemci yükseliyor başka bir sorun var. Laptop özellikleri aynı i5 13500H
Hortladım, geldim kardeşim.
Uzun zamandır bilgisayarı kardeşime vermiştim, bildirim gelince bir bakayım dedim. Aynı şekilde ısınma sorunu devam ediyordu. Kardeşime sorduğumda, arada oyun oynarken ekranın aniden kapanıp açıldığını ve bunun sinir bozucu olduğunu söyledi.
Öncelikle, PC’yi zorlayan oyunlardan biri olan
NFS Heat’i açtım. Oyun başladıktan 30 saniye sonra işlemci sıcaklığı 99.1°C’yi görünce “Burada bir sıkıntı var” dedim. Termal macunu sadece 1 ay önce değiştirmiş olmama rağmen, “Pump-out” riskine karşı kapağı açıp yeniden termal macun uyguladım. Ancak sorun devam etti.
Sonra HP’nin sitesinden BIOS’u güncelledim. Yine sonuç değişmedi.
Bu sırada ekranın kapanıp açılma sorununun,
hall sensörü arızası olabileceğini düşündüm. Benim bilgisayarda bu sorun daha önce de başımı ağrıtmıştı. Araştırdığımda, Garanti’deki kullanıcıların bile sensörü söküp geri yolladığını, ardından çıkan BIOS sürümüyle sorunun düzeldiğini öğrendim. “Muhtemelen bu sefer de böyle olacak” dedim ve hall sensörünü zarar vermeden söküp devre dışı bıraktım.
Sonuç?
- Ekranın kapanıp açılma sorunu çözüldü.
- Sıcaklık problemi de ortadan kalktı.
Bazı videolarda, hall sensörü çıkarılınca sıcaklığın değişmediği söylenmişti, ancak sanırım Nisan ayındaki BIOS güncellemesiyle bu durum değişmiş.
Bilgisayarım: HP Victus 16 (s0001nt – AMD işlemcili model)
Bunlarla da yetinmeyip fanları temizledim. Zaten ara ara bakım yapıyordum. Ayrıca altına kitap koyarak hava girişini yükselttim. Sonuçları paylaşıyorum:
Uyguladığım adımlar:
- Termal macunu yenile, kapağı açmışken hall sensörünü devre dışı bırak.
- BIOS’u güncelle.
- PC’nin altını yükselt.
Ben sorunu böyle çözdüm. Belki bu yöntem herkeste işe yaramayabilir, o yüzden uygulayıp uygulamamak size kalmış. Hall sensörünü çıkarınca performans kaybı yaşamadım, FPS değerleri aynı kaldı.
Tek fark, artık ekranı kapatsanız bile bilgisayar uyku moduna girmiyor çünkü hall sensörü devre dışı. Zaten uyku modunu hiç kullanmadığım için bu durum benim için sorun değil. Garantiye yollayıp günlerce beklemeye de değmez.
İşlem sonrası fotoğrafları da ekliyorum.
Sonuçlar:
- Kardeşim, 2 saat boyunca Valorant’ı ful ayarlarda oynadı, sıcaklık 75°C’yi geçmedi.
- Ben, 10 dakika kadar NFS Heat oynadım, sıcaklık 80°C’yi geçmedi.
- 3 dakikalık stres testinde işlemci sıcaklığı ortalama 62°C civarında kaldı.
- PC boştayken: ~36°C-38°C