BeraDMN
Decapat
- Katılım
- 21 Nisan 2023
- Mesajlar
- 79
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- İşlemci: 13th Gen Intel Core i5-13500H 4.20 GHz
Ram: 8x2 16gb 3200mhZ
Ekran Kartı: Nvdia GeForce RTX 4050
- Cinsiyet
- Erkek
Üstadım uzuun uzun anlatmışsın çok teşekkür ederimHortladım, geldim kardeşim.
Uzun zamandır bilgisayarı kardeşime vermiştim, bildirim gelince bir bakayım dedim. Aynı şekilde ısınma sorunu devam ediyordu. Kardeşime sorduğumda, arada oyun oynarken ekranın aniden kapanıp açıldığını ve bunun sinir bozucu olduğunu söyledi.
Öncelikle, PC’yi zorlayan oyunlardan biri olan NFS Heat’i açtım. Oyun başladıktan 30 saniye sonra işlemci sıcaklığı 99.1°C’yi görünce “Burada bir sıkıntı var” dedim. Termal macunu sadece 1 ay önce değiştirmiş olmama rağmen, “Pump-out” riskine karşı kapağı açıp yeniden termal macun uyguladım. Ancak sorun devam etti.
Sonra HP’nin sitesinden BIOS’u güncelledim. Yine sonuç değişmedi.
Bu sırada ekranın kapanıp açılma sorununun, hall sensörü arızası olabileceğini düşündüm. Benim bilgisayarda bu sorun daha önce de başımı ağrıtmıştı. Araştırdığımda, Garanti’deki kullanıcıların bile sensörü söküp geri yolladığını, ardından çıkan BIOS sürümüyle sorunun düzeldiğini öğrendim. “Muhtemelen bu sefer de böyle olacak” dedim ve hall sensörünü zarar vermeden söküp devre dışı bıraktım.
Sonuç?
- Ekranın kapanıp açılma sorunu çözüldü.
- Sıcaklık problemi de ortadan kalktı.
Bazı videolarda, hall sensörü çıkarılınca sıcaklığın değişmediği söylenmişti, ancak sanırım Nisan ayındaki BIOS güncellemesiyle bu durum değişmiş.
Bilgisayarım: HP Victus 16 (s0001nt – AMD işlemcili model)
Bunlarla da yetinmeyip fanları temizledim. Zaten ara ara bakım yapıyordum. Ayrıca altına kitap koyarak hava girişini yükselttim. Sonuçları paylaşıyorum:
Uyguladığım adımlar:
- Termal macunu yenile, kapağı açmışken hall sensörünü devre dışı bırak.
- BIOS’u güncelle.
- PC’nin altını yükselt.
Ben sorunu böyle çözdüm. Belki bu yöntem herkeste işe yaramayabilir, o yüzden uygulayıp uygulamamak size kalmış. Hall sensörünü çıkarınca performans kaybı yaşamadım, FPS değerleri aynı kaldı.
Tek fark, artık ekranı kapatsanız bile bilgisayar uyku moduna girmiyor çünkü hall sensörü devre dışı. Zaten uyku modunu hiç kullanmadığım için bu durum benim için sorun değil. Garantiye yollayıp günlerce beklemeye de değmez.
Eki Görüntüle 2554932Eki Görüntüle 2554931Eki Görüntüle 2554930
İşlem sonrası fotoğrafları da ekliyorum.
Sonuçlar:
- Kardeşim, 2 saat boyunca Valorant’ı ful ayarlarda oynadı, sıcaklık 75°C’yi geçmedi.
- Ben, 10 dakika kadar NFS Heat oynadım, sıcaklık 80°C’yi geçmedi.
- 3 dakikalık stres testinde işlemci sıcaklığı ortalama 62°C civarında kaldı.
- PC boştayken: ~36°C-38°CEki Görüntüle 2554938Eki Görüntüle 2554930Eki Görüntüle 2554931Eki Görüntüle 2554935Eki Görüntüle 2554932
Ben victus’dan epey memnunum piyasada 40-50 fiyat bandında alınabilecek en iyi oyuncu laptopu diyebilirim fps değerleri falan çok çok iyi,ben yükseltmeyi ve daha üst bir victus almayı planlıyorum bakalım hayırlısı.Bazı arkadaşlar normal falan bir şeyler sıkmış yani açıkcası böyle bi durum zaten varolsaydı ben hiç buraya yazmazdım
Temizlemesi macunu her şeyi yapıldı sorun onlar değil ve bakımdan 1 gün geçtikten sonra değerler azaldı şu an için 80 civarlarında geziyor güncelleme sonrası bildireceğim