HP Victus 16 laptopta Dying Light 2 oynarken GPU'nun 86, işlemcinin 90 derece olması normal mi?

4050'nin Max-Q sürümü olabilir mi? Tek fanla bana da çok gerçekçi gelmedi. Ancak 4070'li bir laptopta kullanılacak son nesil işlemciler 100 Watt'ın üstünde NVIDIA GPU kadar güç tüketebilir. Toplam soğutulması gereken havuz 2 kattan daha fazladır denebilir.

Ekleme: Videoya baktım, GPU 45 Watt civarı maksimumda tüketiyor, asıl 4050'nin TDP değeri 115 Watt. Max-Q olması veya 4050'nin güçsüzü olması olası. Soğutması pek mucize değil.

Videoyu izlerken watt değerlerine dikkat etmemiştim. Abdullah Bey de belirtmeyince normal 4050 sandım benim hatam 🫡.

Videoyu izlerken watt değerlerine dikkat etmemiştim. Abdullah Bey de belirtmeyince normal 4050 sandım benim hatam 🫡.
İşlemcinin de toplarsak yaklaşık 80-90 Watt bir güç açığa çıkıyor ki büyük bir tek fan gayet yeterli. 4070'li laptoplarda genelde en üstün bir altı işlemci kullanılır. Onlarda da ısı çıktısı 100 Watt'ın altında olmaz. GPU'ları da keza aynı şekilde en azından istisnalar hariç 80 Watt olur. Bazı üreticiler hem çok güçlü hem de çok ince yapıyorlar. O zaman yüksek sıcaklıklar anlaşılabilir.

90 decere bir dizüstü bilgisayar için kabul edilemez sıcaklık

Dizustuler icat edildiginden bu yana bu sicakliklarda calisiyor siz kabul edilemez diyorsunuz. Vallahi bizim Türk milleti iflah olacak gibi degil. Insan degil arkadasim bu silikon, silikonun erime sicakligi 2500 derece senin elini yakiyor diye illa islemciyi ve boardu yakacak degil ya. Tabii ki muhendisler sizin bildiginizin 100 katini biliyor tabii ki butun bunlari hesaba katip belirliyorlar o sicaklik degerlerini. Hiçbir zarari da yok 20 yıldır 10 tane laptop degistirdim ben hepsi 90 dereceyi goruyordu hicbirine bir zarar gelmedi. Sizin cidden toyluk, deneyimsizlikten baska bir şey degil.

Dizustuler icat edildiginden bu yana bu sicakliklarda calisiyor siz kabul edilemez diyorsunuz. Vallahi bizim Türk milleti iflah olacak gibi degil. Insan degil arkadasim bu silikon, silikonun erime sicakligi 2500 derece senin elini yakiyor diye illa islemciyi ve boardu yakacak degil ya. Tabii ki muhendisler sizin bildiginizin 100 katini biliyor tabii ki butun bunlari hesaba katip belirliyorlar o sicaklik degerlerini. Hiçbir zarari da yok 20 yıldır 10 tane laptop degistirdim ben hepsi 90 dereceyi goruyordu hicbirine bir zarar gelmedi. Sizin cidden toyluk, deneyimsizlikten baska bir şey degil.
Silisyumun erime sıcaklığı 2500 derece olabilir ama işlemciyi PCB'ye tutturan lehimlerin 2500 dereceye dayanabileceğini pek sanmıyorum. Dokunamıyorsam, kullanırken rahatsızlık veriyorsa bu benim suçum mudur? Mühendisler harika bilgiye sahip olabilirler ama günün sonunda kapital sistemde en ucuza ürünleri üretme gayesindeler. Her Intel işlemciyle gelen her NVIDIA ile gelen laptop aynı kalitede değil. Lehimlerin çatlaması gibi sebeplerle reballing özellikle eski laptoplarda çok yaygın bir tamir yöntemi. Yüksek sıcaklıklar altında kaldığı için bozulan NVIDIA GPU'lar yok değil. 20 yılda 10 laptop değiştirseniz bir laptopu ortalama 2 sene kullanmış olursunuz ki çoğu ürün için biçilen ömür, verilen garanti de iki yıldır. Kullanımınızı merak ediyorum, bilgisayarı oyun ve yüksek güç gerektiren render için mi kullanıyordunuz? Toyluk değil de o basma kalıp fikirler olmasın sizin?

İlisyumun erime sıcaklığı 2500 derece olabilir ama işlemciyi PCB'ye tutturan lehimlerin 2500 dereceye dayanabileceğini pek sanmıyorum.

Lehimlerin erime sicakligi 183 derece. 90 derecede erir mi sence? Bilimsel olarak mumkun degil o yuzden kabul edilebilir bir sicaklik.

Dokunamıyorsam, kullanırken rahatsızlık veriyorsa bu benim suçum mudur?

Hayir buna ragmen laptop kullanmak senin sucundur.

Mühendisler harika bilgiye sahip olabilirler ama günün sonunda kapital sistemde en ucuza ürünleri üretme gayesindeler.

Bu kararlar muhendisler tarafindan verilmiyor, onlar da emekci.

Yüksek sıcaklıklar altında kaldığı için bozulan NVIDIA GPU'lar yok değil.

Bozulmaz demiyorum zaten, fanlardan bir tanesi durur cihazda fabrikasyon hatasi olur. Kalitesiz malzeme kullanilmistir bozulur. Ama bu bekledigimiz bir şey degil, zaten istatistikler de bunu gosteriyor. Bahsettigin sorunlar cok daha yuksek sicakliklarda ortaya cikiyor. Sonucta bu cihazlar yuzlerce watt guc harcayan cihazlar ve fizik kanunlari diye bir şey var biliyorsun nasıl soba elektrik harcayarak isi veriyorsa o cihazlarda yuksek gucte elektrik harcadiklari icin isiniyorlar bu gayet normal.

20 yılda 10 laptop değiştirseniz bir laptopu ortalama 2 sene kullanmış olursunuz ki çoğu ürün için biçilen ömür, verilen garanti de iki yıldır. Toyluk değil de o basma kalıp fikirler olmasın sizin?

Cope atmiyorum kullandigim laptoplari ya satiyorum ya ikinci cihaz olarak kullanmaya devam ediyorum. Sattigim insanlar da ya yakinimdaki insanlar yani cihazlarin akibetinden haberim var. Ya da satarken bakim icin getirin ücretsiz olarak yaparim deyip sattigim cihazlar. Kendim de teknik servisim bu arada yillarca bu isi yaptim, biraz deneyimim var yani.

Toyluk değil de o basma kalıp fikirler olmasın sizin?

Bence asil senin yaptiginin bir aciklamasi var, hani su her şeyi bilme sendromu diyorlar ya? Muhendise muhendislik teknik servise teknik servislik ogretmeye calisan tipler hani. Sen onun semptomlarini gosteriyorsun, simdi ne oldugunu soyleyemicem zaten yaziyor her yerde. Karsilasirsin.

Sen yazmadan soyliyim simdi konuyu sulandirmak icin laf kalabaligi yapacaksin ve hakli cikamadigin surece konuyu insanin basina agrilar sokana kadar uzatacaksin bunun sen de farkindasindir zaten, sadece okuyan arkadaslara klasik turk toyunun genel davranislarinin algoritmasini tanimlamak icin yaziyorum. Gerekirse hakli cikana kadar belki 1 ay boyunca cevap yazabilirsin eminim.

Son düzenleme:
Lehimlerin erime sicakligi 183 derece. 90 derecede erir mi sence? Bilimsel olarak mumkun degil o yuzden kabul edilebilir bir sicaklik.
Erimediği aşikar ama aynı sertliği koruyabiliyor mu o sıcaklıkta. Özellikle kurşunlu lehimler bayağı önce yasaklanmıştı.
Hayir buna ragmen laptop kullanmak senin sucundur.
Taşınabilir bir ürün üzerine rahatça temas edilemiyorsa bu benim sorunum değil. Zaten oyun oynayacağım makineyi laptop olarak seçmedim.
Bu kararlar muhendisler tarafindan verilmiyor, onlar da emekçi.
Emekçi ya da değil, senin önüne gelen ürün senin kıstasın olmalı.
Bozulmaz demiyorum zaten, fanlardan bir tanesi durur cihazda fabrikasyon hatasi olur. Kalitesiz malzeme kullanilmistir bozulur. Ama bu bekledigimiz bir şey degil, zaten istatistikler de bunu gosteriyor. Bahsettigin sorunlar cok daha yuksek sicakliklarda ortaya cikiyor. Sonucta bu cihazlar yuzlerce watt guc harcayan cihazlar ve fizik kanunlari diye bir şey var biliyorsun nasıl soba elektrik harcayarak isi veriyorsa o cihazlarda yuksek gucte elektrik harcadiklari icin isiniyorlar bu gayet normal.
Isınıyorsa da donanım üreticilerinin ya verimli soğutma ya da daha işlemci üreticilerinin daha verimli işlemciler üretilmesi gerekir. Apple bunu M serisi işlemcileri ile başardı, hiç kimse çıkıp kullanıcının burada hatası olduğunu söyleyemez. Tek bir hatası varsa o da kullanıcının ses çıkarmaması.
Cope atmiyorum kullandigim laptoplari ya satiyorum ya ikinci cihaz olarak kullanmaya devam ediyorum. Sattigim insanlar da ya yakinimdaki insanlar yani cihazlarin akibetinden haberim var. Ya da satarken bakim icin getirin ücretsiz olarak yaparim deyip sattigim cihazlar. Kendim de teknik servisim bu arada yillarca bu isi yaptim, biraz deneyimim var yani.
Sürekli onların da 90-100 derece kullandığından emin misiniz?
Bence asil senin yaptiginin bir aciklamasi var, hani su her şeyi bilme sendromu diyorlar ya? Muhendise muhendislik teknik servise teknik servislik ogretmeye calisan tipler hani. Sen onun semptomlarini gosteriyorsun, simdi ne oldugunu soyleyemicem zaten yaziyor her yerde. Karsilasirsin.
Her şeyi elbette bilmiyorum ama bildiğim konularda da "bildiğimi" biliyorum. Birilerinin bir yanlışı, eksiği varsa düzeltmek için rapor sistemi de mevcut. Kullanıcıya kötüsünü öğretip iyi diye göstermeye çalışan bir tip olmaktan daha iyi. "Ehli olan insan" lafının arkasına sığınıp kendinizi koruma altına almışsınız ama çok gördük "işin ehli" olup olmayanı. Tartışmayı uzatmanın anlamı da yok, ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yapmıyorsanız elinizde hiçbir şey yok demektir.

Erimediği aşikar ama aynı sertliği koruyabiliyor mu o sıcaklıkta. Özellikle kurşunlu lehimler bayağı önce yasaklanmıştı.

Taşınabilir bir ürün üzerine rahatça temas edilemiyorsa bu benim sorunum değil. Zaten oyun oynayacağım makineyi laptop olarak seçmedim.

Emekçi ya da değil, senin önüne gelen ürün senin kıstasın olmalı.

Isınıyorsa da donanım üreticilerinin ya verimli soğutma ya da daha işlemci üreticilerinin daha verimli işlemciler üretilmesi gerekir. Apple bunu M serisi işlemcileri ile başardı, hiç kimse çıkıp kullanıcının burada hatası olduğunu söyleyemez. Tek bir hatası varsa o da kullanıcının ses çıkarmaması.

Sürekli onların da 90-100 derece kullandığından emin misiniz?

Her şeyi elbette bilmiyorum ama bildiğim konularda da "bildiğimi" biliyorum. Birilerinin bir yanlışı, eksiği varsa düzeltmek için rapor sistemi de mevcut. Kullanıcıya kötüsünü öğretip iyi diye göstermeye çalışan bir tip olmaktan daha iyi. "Ehli olan insan" lafının arkasına sığınıp kendinizi koruma altına almışsınız ama çok gördük "işin ehli" olup olmayanı. Tartışmayı uzatmanın anlamı da yok, ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yapmıyorsanız elinizde hiçbir şey yok demektir.

Seni egolarini tatmin etmekten baska hiçbir amacı olmayan mesajlarina daha fazla cevap vermek istemiyorum. Senden hiçbir şey ogrenemeyecegim asikar olan bir konuda anca bas agrisi yaratirsin bana kimseye de bir katkimiz olmaz. Zaten ortada iki zit dusunce var bir tanesinin yanlış oldugu %100 garanti. Eger konuyu uzatirsak ortaya cikan tabloda ikimizden birimizin akilsiz oldugu gun gibi anlasilir, eger bir insanla ozellikle bilgisi olmayan konularda hiçbir turlu anlasilamiyorsa o insanda psikiyatrlik bir sorun var demektir o sorunu benim cozebilecegimi sanmiyorum. Okuyanlarin da bu yanlış bilgilerle doldurulmus yazi duvarlarina pek ihtiyaci oldugunu sanmiyorum. Eger diyorsan laptoplar cok isiniyor bu muhendisler tam akilsiz cozemiyorlar. Kolaysa git muhendis ol kendin coz, cozemiyorsan bir gram bilginin olmadigi konularda ahkam kesmeyi biraksan daha iyi olur.

Son düzenleme:
Seni egolarini tatmin etmekten baska hicbir amaci olmayan mesajlarina daha fazla cevap vermek istemiyorum.
Bunu belki onuncu söyleyişiniz. Sözünüzün eri olmadığınız çok açık, sürekli birilerini ezerek niyetinizi zaten belli etmiş oluyorsunuz. Ne yapabileceğiniz konusunda direkt belki beşinci yazışımdır.

Bunu belki onuncu söyleyişiniz. Sözünüzün eri olmadığınız çok açık, sürekli birilerini ezerek niyetinizi zaten belli etmiş oluyorsunuz. Ne yapabileceğiniz konusunda direkt belki beşinci yazışımdır.

Soyledim evet, bir yerlerde her zamanki gibi yine yanlış bilgi potporisi yaptigini gorursem dogrulari gelir yuzune vururum. Amacim seninle tartismak degil bunun bir insanin yapabilecegi en aptalca şey oldugu kanaatine coktan vardim zaten. Amacim konuya gelen insanlarin senin oldugun her konuda her zaman oldugu gibi yanlış bilgi engin denizinde bogulmalarina engel olmak.

Soyledim evet, bir yerlerde her zamanki gibi yine yanlış bilgi potporisi yaptigini gorursem dogrulari gelir yuzune vururum. Amacim seninle tartismak degil bunun bir insanin yapabilecegi en aptalca şey oldugu kanaatine coktan vardim zaten. Amacim konuya gelen insanlarin senin oldugun her konuda her zaman oldugu gibi yanlış bilgi engin denizinde bogulmalarina engel olmak.
O "yanlış" bilgi havuzunun içerisinde yanlış bilgi varsa ve buna eminseniz rapor sistemini kullanabilirsiniz. Kullanmıyorsanız elinizde bir şey yok demektir. Zaten kaç kere bağlamdan koparma yoluyla bunu yaptığınız da açık. Bir şey olmayacağını sanmanın anlamı da yok, elinizde yeterli miktarda kanıt varsa dikkate alınacaktır kim olursa olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı