HTML ile CSS aynı mı?

Bu dillerin çoğunun adını bile duymadım.

Bahsettiğimiz diller web sitelerinin arka planda yürüttüğü işlemleri sağlıyor. Örnek vereyim Technopat XenForo adlı bir yazılım kullanıyor. Technopat'ta her bir mesaj gönderildiğinde arkaplandaki PHP koduna mesaj iletiliyor ve uygulama veritabanına bu mesaji kaydediyor. Aynı şekilde mesajlar yüklenirken PHP kodları gereken mesajları veritabanından alarak kullanıcının görmesi için HTML kodlarının arasına mesajları ekliyor.
 
Dillerin popülerliğine ve trendlerine bakarken kaç sitede aktif kullanıldığına bakmak bizi yanıltabilir diye düşünüyorum. Tiobe index daha genel kabul gören bir gösterge bu konuda:


PHP'nin güçlü olmasının sebebi tarihsel konumundan kaynaklanıyor. Çoğu açık kaynak proje PHP ile geliştirilmiş. Akla ilk gelen WordPress. PHP'nin kendisi bir kenara muhtemelen WordPress tek başına bu kullanım oranını ciddi bir kısmını oluşturur. Bu bize dilin kendisi hakkında çok bir şey söylemiyor. WordPress bugün geliştirilecek olsa PHP mi tercih ederdi ekip JavaScript mi tartışmaya açık bir konu.

Konu dediğiniz gibi dağılıyor, toplamak adına şöyle bir şey söyleyebiliriz. Web geliştiriciliği öğrenilirken diller kadar diğer sistemler ile entegrasyonu da önemli. JavaScript'in dil olarak kendisinin hem sunucu tarafında hem tarayıcıda kullanılması bir yana sadece paket yöneticisi bile Web'in merkezine gelmiş durumda. Npm sadece sunucu taraflı bir paket yöneticisi değil, birçok Client taraflı kütüphane için bile kullanılıyor. PHP'de pear, pecl, composer derken işler iyice karışmış durumda. Farklı kütüphaneler diğer kütüphanelerden modül alıyor. Laravel'in bir kısmı Symfony'den geliyor. Bunların takibini yapmak öğrenebilmek çok yorucu bir süreç. Bence web geliştirmeye yeni başlayan için tek dil tek paket yöneticisi daha kolay bir yol. JavaScript ile npm şu an bu işlerin merkezinde gibi.

Daha basit şöyle bakalım. Web geliştirmeyi yeni öğrenen biri muhtemelen Windows sistem üzerinden çalışıyordur. Biraz ilerleyip veritabanı bağlantılarını öğrenmek istese, söz gelimi Mongo'ya bağlanmak istese Windows tarafında PHP için bunun kütüphaneleri vs. ayarlamak bir hayli zor gibi duruyor. Composer bu aşamada çok bir kolaylık sağlamıyor. Pecl'dan DLL indirip elle Config editlemek gerekiyor. JavaScript tarafında ise "npm install mongodb" komutu yeterli oluyor. Aynı kolaylık Python için de geçerli. PHP için böyle bir kolaylık sağlayan araç var mı bilmiyorum.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı