HTML Label, ID ve For komutları ne işe yarar ?

Thrian

Hectopat
<label for ="indoor"> <input id ="indoor" type ="radio" name ="indoor-outdoor">Indoor </label> <label for ="outdoor"> <input id = "outdoor" type = "radio" name ="indoor-outdoor">Outdoor </label>

Merhaba. Kodu yazdım ve çalışıyor fakat ileride sıkıntı çıkmaması için soruyorum. İnternete baktım fakat pek anlamadım. Kısaca anlatabilirseniz label, id, ve for komutları ne işe yarar ?

ID o kısmın özel kimlik numarası gibi bir şey JS de ve CSS de kullanıyorsun. For ile ID aynı olursa label da yazdığın yazıya tıkladığın da otomatik Input'a da tıklamış sayılıyorsun.

Ben genel de böyle kullanıyorum;
HTML:
<label for ="indoor"> Name: </label>
<input id ="indoor" type ="text" name ="name">

Örnek olarak şuraya da bakabilirsin => W3Schools online HTML editor

Yazılara tıkladığında radio buttonlar da tik alıyor. Eğer label kullanmaz isen böyle bir şey yapamazsın.

Son düzenleme:
id eşsiz olmalı. name için böyle bir kısıtlama yok. İkisi arasında çok fark olmaz.
htmlFor içine label'i hangi input için kullanmak istediğinizi yazıyorsunuz. htmlFor ve o inputun id'si aynı olmalı. Label için inputun başlığı denebilir heralde.

JavaScript:
// id için
const element = document.getElementById("id");

// name için
const element = document.getElementsByName("name"); // çoğul

Son düzenleme:
ID eşsiz olmalı. Name için böyle bir kısıtlama yok. İkisi arasında çok fark olmaz.
HtmlFor içine Label'i hangi input için kullanmak istediğinizi yazıyorsunuz. HtmlFor ve o inputun ID'si aynı olmalı. Label için inputun başlığı denebilir herhalde.

JavaScript:
// id için
const element = document.getElementById("id");

// name için
const element = document.getElementsByName("name"); // çoğul

Hocam benim sorduğum şey kısaca bu komutların ne işe yaradıkları. Anladığım kadarıyla for komutu hangi input (ya da başka bir id verdiğimiz kod) için çalıştığını yazmak için. Peki label kodu ne işe yarıyor?

Hocam benim sorduğum şey kısaca bu komutların ne işe yaradıkları. Anladığım kadarıyla for komutu hangi input (ya da başka bir ID verdiğimiz kod) için çalıştığını yazmak için. Peki label kodu ne işe yarıyor?

ID o kısmın özel kimlik numarası gibi bir şey JS de ve CSS de kullanıyorsun. For ile ID aynı olursa label da yazdığın yazıya tıkladığın da otomatik Input'a da tıklamış sayılıyorsun.

Ben genel de böyle kullanıyorum;
HTML:
<label for ="indoor"> Name: </label>
<input id ="indoor" type ="text" name ="name">

Örnek olarak şuraya da bakabilirsin => W3Schools online HTML editor

Yazılara tıkladığında radio buttonlar da tik alıyor. Eğer label kullanmaz isen böyle bir şey yapamazsın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı