HTML nedir?

1670075994365.png


1980 yılında Cern'de görevli olan Tim Berners-Lee tarafından CERN'deki araştırmacıların bilgilerini ve dokümanlarını kolay bir şekilde birbirleriyle paylaşabilmesi için prototip olarak ENQUIRE isimli sistemi önerdi (bu sistemi Web'İn atası olarak düşünebilirsiniz). 1989 yılına gelindiğinde internet tabanlı sistemin temellerini atan Tim Berners -Lee, 1990 yılında HTML işaretleme dilini geliştirdikten sonra Word Wide Web (WWW) sistemini kurmuştur.
HTML bir etiketleme dilidir ve programlama dili olarak tanımlanamaz. Pek çoğumuz yeni başladığımızda bunu karıştırırız. HTML kodları ile kendi başına çalışan bir program yapılamaz ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığı ile çalışabilen programlar yazılabilir. Programlama dili denmemesinin nedeni de tam olarak budur.
Temel görevi sayfaların tarayıcılar tarafından düzgün olarak görüntülenmesini sağlamaktır. HTML kodunu tarayıcı okur, yorumlar ve görsel çıktı haline dönüştürür.
Bu yüzden aynı HTML kodlar farklı tarayıcılarda farklı görünebilir.
Dinamik bir web sayfası yapmak için tek başına HTML yeterli olmaz. CSS ve JavaScript ile beraber görsel ve dinamik web sayfası yapmak mümkündür.
HTML standartları W3C tarafından belirlenmektedir. HTML tag (etiket) kullanarak oluşturulur. Aşağıda örnek bir HTML kodu vardır.

HTML:
<!DOCTYPE html>
<html lang="tr">
<head>
 <meta charset="UTF-8">
 <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
 <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
 <title>Sosyal</title>
</head>
<body>
 <h1>Merhaba HTML</h1>
</body>
</html>
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı