İnceleme Huawei MatePad Air

Merhaba değerli Technopat kullanıcıları,
Bu yazımda sizlere elimden geldiği kadarıyla Huawei MatePad Air modelini incelemeye çalışacağım. Teknik veriler gibi içerikleri burada paylaşmak yerine hem tecrübelerimi, hem de iyi ve kötü yanlarını sizlere aktarmaya çalışacağım. Uzun yazıyı okumak istemeyenler yazının bitiminde genel değerlendirme bölümüne bakabilirler. Fotoğrafları ise genel yazıda kaba durmaması adına sürprizbozanlara ekliyorum. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
1507F105-7B0A-448E-BDFE-AD54A4383ACA.jpeg

Öncelikle kendimden bahsetmek isterim ki bu incelemeyi kimin hangi bakış açılarıyla yaptığını bilesiniz. Küçük yaşlardan beri bilgisayar kullanıcısıyım, bu zamana kadar da geçirdiğim vakti tarif etmem imkansız. Masaüstümün yanında, 12 yıldır ilk kullanıcısı olduğum bir laptop ile gündelik işlerimi halletmeye çalışıyordum fakat artık isteklerime cevap vermemeye başlamıştı. Hem iş yerime hem de başka yerlere giderken kendisini taşımak külfet olmaya başlamıştı. Ayrıca da her yerde şarja takmaya çalışmak cabasıydı. Gündelik işlerimi halledebileceğim, yazılar yazabileceğim, sunumlarımı HDMI bağlantısı ile kolayca yapabileceğim ve şarjı da görece uzun gidebilecek bir ürün arayışı içerisine girdim. 2011 senesinde bir MacBook Pro sahibiydim, o dönemler müzik ile uğraştığımdan sebep Logic Pro programını kullanabilmek için satın almıştım fakat onun haricinde kendisini hiç kullanmadığımı farkettim. O zamanlar iPad modellerini de kullanıyordum, bu zamana kadar mini, normal sürümleri gibi 3 farklı iPad tecrübem oldu, hali hazırda da iPhone kullanıyordum. Zaman içerisinde ekosistemin nimetlerinden belki de hiç faydalanmadığımı farkettim. Sonrasında da MacBook almak yerine hiç deneyimlemediğim Android bir sistem arayışına giriştim. (iPad modellerini kullanmak istemiyordum, klavyesini vs satın aldıktan sonra ücreti de bir o kadar artıyordu) Araştırmalarım sonucunda Huawei MatePad modellerini gözüme kestirdim, hemen bir çok yazı okudum videolar izledim ve sonrasında da satın aldım.

Neden Air modelini tercih ettiğimi şöyle özetleyeyim, popüler olan 11.5 modelin hdmi bağlantısı ile görüntü vermediğini öğrenince direkt Air modelinde karar kıldım. Pro olan model ise benim taleplerim için fazlaydı. Ürünü almamdaki bir diğer sebep çoğu MatePad serisinde bulunan klavyeli kılıf kolaylığıydı. Şu anda da bu incelemeyi sizlere bu klavye ile yazıyorum. Bu zamana kadar geçen sürede keyifliydi, sadece baş harfleri büyük yazarken caps tuşuna tam basamadığımdan bir kaç tekrar yapmam gerekti. (Deneme amaçlı böyle kullandım, shift ile kullanım daha rahat tabii) Ürün geldikten sonra hemen bir adet Logitech Pebble mouse, (ince bir tasarımı olduğundan çantama rahatça sığması ve de sessiz olmasından özellikle tercih ettim) bir adet de Type-C bağlantılı HDMI, USB ve yine Type-C çıkışlı bir adaptör aldım. Ekstra olarak da bir tablet standı satın aldım, dik oturma pozisyonunda tablet tam karşımda kalsın istediğim için. Tamamen bir bilgisayar deneyimi elde ettiğimi düşünerek gündelik olarak kullanmaya başladım.

F545BC92-905D-4676-B841-F2D0B108BAE8.jpeg

Ürünle birlikte kalemini de satın aldım, bunu belki de maksimum 1 saat ya kullanmışımdır ya da kullanmamışımdır. Sunumlar içerisinde belli başlı noktaları belirtmek amaçlı kullandım, bazen bir yerlerin altını çizdim vs. gibi. Kalem bağlantısı olduğunda tablet içerisinde nerde olursanız olun sağ üstten kendine has özelliği kullanarak mevcut sayfa üzerine kalemle bir şeyler karalayabiliyorsunuz. İşime yaradı mı diye soracak olursanız evet yaradı diyebilirim. Çizim yeteneğim olmadığı için o alanda hiç deneyimleyemedim fakat günlük kullanıcı, öğrenciler açısından bence yeterli bir ürün. Gecikmeyi hissetmedim bile diyebilirim absürt bir iş yapmadığımdan dolayı. Profesyoneller için nasıl bir deneyim sunacağını bu yüzden belirtemem.

Günlük kullanımımda en çok hoşuma giden özellikle başlamak istiyorum. Tablet içerisindeki tarayıcının adres çubuğunun en sağında yer alan ikon üzerinden mobil mod ve PC sürüm arasında tek tıkla geçiş yapabiliyorsunuz. Bu benim için oldukça güzeldi çünkü bazı sayfalar bilirsiniz, mobil özellikli sitelerde böyle geniş ekranlarda fotoğraflar büyük yer kaplıyor. Buna bastığınızda bilgisayarınızda nasıl görünüm elde ediyorsanız aynısını elde ediyorsunuz. Belki diğer cihazlarda da bu özellik vardır inanın bilmiyorum ama bu ürün özelinde benim en çok hoşuma giden durum bu oldu. Mouse orta tekerleğinin üstüne bastığında önceki sayfaya dönüş sağlıyor bu da benim için pozitif bir durum. Bilgisayar deneyimine çok yakın bir durum olduğu için özellikle tarayıcıda bir şeyler okumak, gezinmek baya keyifliydi.
Screenshot_20240209_143248_com.huawei.browser.jpg
Screenshot_20240209_143300_com.huawei.browser.jpg

Şimdi en çok merak edilen noktaya gelelim, GBox konusuna. Baştan belirteyim, Youtube, Netflix, Canva, GeForce Now, TFT, FM24 Mobile (Netflix) haricinde GBox üzerinden bir şey indirmedim. GBox için bir gmail hesabı istiyor sizden, bunun için yeni bir mail hesabı oluşturdum sadece tablet için ve onu kullanıyorum. Bütün programları deneyimledim, oyunları da oynadım ve hiç bir sorunla karşılaşmadığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Hatta TFT oyununa girdiğimde güncelleme geldiğini belirterek, GBox içerisindeki Play Store'a yönlendirerek güncelleme yapmamı sağladı. Aynısı FM için de geçerliydi. Yani burada bir problemle karşılaşmadığım gibi kullanım açısından da çok rahattı. Ekstra bir ayar vs. yapmadığımı da belirtmem gerekir, indirdim ve sadece mail hesabıyla giriş yaptım o kadar. Bu konuda Google ile olan sorunlu durumu güzel atlattıklarını düşünüyor ve deneyimliyorum. Kendi mail adresinizi de kullanabilirsiniz ama ben ne olur ne olmaz diye ayrı bir mail hesabı oluşturdum, sizlere de öneririm kafanız daha rahat eder en azından. GeForce Now üzerinde ise sorunsuz bir şekilde kullanım gerçekleştirdim, bu noktada da mobilitesi yüksek olan bir cihazla oyunlar oynayabilmek epey keyifliydi. (Xbox kontrolcüsü ile oyunları deneyimledim)

Şarj konusunu ise tek kelimeyle şöyle özetleyeyim; mükemmel! Gün içerisinde yazı yazma, internet sayfalarında gezinme, bir şeyler okuma ve izleme olarak bana çok yeterli bir süre sunuyor. %20'de şarja taktığımda ise 1 saate yakın bir sürede şarj fullenmiş oluyor. Bu da 11.5'dan bir diğer farklı özelliği diyebiliriz. (Ekran özelliklerine vs. girmiyorum) Benim ihtiyaçlarım için çok yeterli bir süre.

Genel Değerlendirme;
Bütçesi olanlar için çok başarılı bir cihaz. Uygulamaların kullanımı noktasında bana bir sorun çıkarmadı fakat baktığınız zaman günlük bir kullanıcıyım ekstrem bir şeyler yapmıyorum. Dönüştürücü sayesinde HDMI, USB bellek kullanımı ekstra kolaylıklar sağlıyor. Bütçesi kısıtlı olanlar için önermem, 11.5'da hemen hemen benzer işleri görecektir, sadece oyunlarda fps olarak bu modele göre daha düşük değerler verecektir. PDF okuma, Word, Powerpoint ve Excel gibi kullanımlar için ise yeterli seviyede.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Sormak istedikleriniz veya merak ettikleriniz varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın :)
 
Merhaba, güzel inceleme olmuş. Matepad 11 kullanıcıs olarak tabletten okadar memnun kaldım ki zamanla kendimi ekosistemi içinde buldum. Telefonu (P60 pro) , ofis laptopu (D15), saat(GT 3 Pro Titanium) ve kulaklık (FreeBuds Pro 3).

Ekosistemi de güzel bu arada, birazda bundan bahsetmek için yazmak istedim. Mesela ofis laptopumun 2. ekranı olarak tableti kullanıyorum. Kalemle bişeyler yazıp çizip laptopta kullanıyorum. Veya telefonun ekranını (birebir) laptop yada tablete yansıtıp telefonun nerde olduğunu unutuyorum (şuan olduğu gibi).

Google servislerinin olmayışı cihazları hızlandırmış diye düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı