"Hukuk neden sözel bir bölüm olmalı?" sorusunun cevabı

Matematik dediğimiz sırf sayılarla işlemler yapmak, üçgenin alanını bulmak falan değildir.
Rasyonel ve analitik düşünmeyi öğretir. Yeri geliyor saatler süren duruşmalara giriyor avukatlar, hakimler, savcılar. Son derece karmaşık olaylar olabiliyor. Bunları çözebilmek için analitik zekanın en azından belli bir düzeyde olması lazım.
Hukuk dediğin iş kitabı ezberleyip aa bu böyle şu şöyle demek değil.
Yoksa öyle düşünürsek tıp da sözel olsun hocam sonuçta latince bir şeyler ezberliyorsun sayısalla işin ne.

Matematik bilen ile bilmeyenin farkı her zaman dağlar kadar. Büyük filozofların da çoğu sağlam matematik zekasına sahiptir mesela. Ya da yazılım dünyasındaki arkadaşlarım hak verecektir; mühendislik veya bir fen bölümü mezunu olup yazılıma atılan ile alaylı olarak yazılıma atılan arasındaki fark inanılmaz derecede sırıtıyor.

Ben sadece sayılarla işlemler yapmak demedim, analitik zekadan zaten konuda bahsettim. Bence konuyu okumamışsınız ya da eksik okumuşsunuz.

Ayrıca Hukuk bölümünün ezber olduğuna dair hiçbir şey söylemedim bile konumda. O nereden çıktı? Argümanlarınız çok klişe. Ayrıca sözel demek ezber demek değildir. Konuyu okuduysanız da anlamak istediğinizi anlamışsınız. Hukuk bölümünün ne ezber olduğunu söyledim, ne de matematiğin işlemlerden ibaret olduğunu söyledim.

Tıp' ın matematik,fizik ve biyoloji ile doğrudan alakası var bu arada.

Mesela kalbin çalışma prensibi ile alakalı yerlerde fizik doğrudan karşına çıkıyor. Mühendislik problemi kadar karışık hesaplama yapabiliyorsun öğrenciyken. Şöyle Açıklayım.

Biyoloji;
  • Tıbbın doğrudan temelidir.
  • İnsan anatomisi, fizyolojisi, hücre yapısı, genetik, mikrobiyoloji gibi konular biyoloji temelli çalışılır.
  • Biyoloji bilmeden zaten tıbbi süreçleri anlamak imkansızdır.

Fizik;
  • Tıbbi cihazlar (röntgen, MR, ultrason), görüntüleme teknikleri, basınç, akışkanlar (kan akışı gibi), optik (Göz) ve elektriksel sistemler için fizik gereklidir.
  • Ayrıca biyofizik, tıpta önemli bir alt alandır.

Matematik;
  • İstatistik, epidemiyoloji, ilaç doz hesaplamaları, fizyolojik ölçümler, araştırma verileri analizi gibi alanlarda gereklidir.
  • Temel aritmetik, oran-orantı, yüzde hesapları, fonksiyonlar gibi konular mutlaka bilinmelidir.
  • Klinik araştırmalarda biyostatistik kullanılır

Hukuku sözele alırsan erişilmesi çok kolay bir bölüm olur. Neden mi, sözelde rekabet minimum da ondan. Yüksek sıralama yapmanın çok kolay olduğu bir bölüm sözel. Hukuk sözele geçerse bir nebze rekabet artar ancak yine yeterli olmaz.
Bunun en temel sebebi sözelde eleyici bir ders yok. Edebiyat ve sosyal düzgün bir çalışmayla full ya da fule yakın netler çıkarılabilecek alanlar.

Ben direkt sözel sayısal eşitağırlık sisteminin değişmesini istiyorum. Her bölümün kendine has sınavları olmalı. Mühendis seçecek arkadaş gidip biyoloji çalışmamalı.

İtalya’da böyle.

Sanki tıp fakültesinin biyolojiyle fizikle matematikle çok alakası var da sayısal alanda sınava giriliyor, üniversite bölümlerinin çoğu zaten bu şekilde.

Tıpın biyolojiyle alakası yok mu? Hani konu sahibi haklı da Tıpın Biyolojiden alakası yok diyenler, Matematik yok diyenler Biyokimya'da tahmin mi ediyor neyi neye göre katıp karıştıracağını ben anlamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:

Eğitim sistemi konusunda evet hepimiz hemfikiriz.
Düşünce yapın gördüğüm kadarıyla çalıştığım o dersler ne işe yarayacak nerede karşıma çıkacak.
Okurken çıkmasa bile bunu iyi hatırla elbet bir gün karşına çıkacak.
Senin gibi ben de isyan ederdim taaki görüp tecrübe edene kadar.

Miras davalarına matematiksiz nasıl gireceksiniz tapu davaları da aynı şekilde velayet davlarında yaş hesabı falan da var zor değil diyebilirsiniz ama zor.

Türkiye'de alan seçme olayı bildiğin oyunlardaki zorluk seçimi zaten. Kolay mod sözele normal mod eşit ağırlığa zor mod da sayısala denk geliyor. Sırf girmek isteyen daha çok çalışmak zorunda kalsın da rekabet artsın diye sayısala konan milyon tane bölüm var, halbuki sayısaldaki bölümlerin çoğu sayısalın sadece matematik kısmıyla ilgileniyor. Hukuk için de aynısı geçerli, zaten yığılma oluyor işleri biraz zorlaştıralım diye EA'ya konmuş.

Miras davalarına matematiksiz nasıl gireceksiniz tapu davaları da aynı şekilde velayet davlarında yaş hesabı falan da var zor değil diyebilirsiniz ama zor.
Sen yüzdelik hesabı yapıp yaş farkı alırken türev integral logaritma mı kullanıyorsun dostum? Senin dediğin kısım zaten TYT'de her türlü işleniyor. Kaldı ki ona bile gerek yok senin alanın hukuksa ve alanında yetkinsen bu mesleki açıdan yeterlidir, matematiği çıkarıp hesap makinesinden yapsan kimse sana avukatım aklından yüzde pay dağımı hesabı yapamıyor yazıklar olsun demez.

Sözelde eskiden önemli olan tek bölüm hukuktu şimdi önemli bölüm kalmadı. Eşit ağırlıkta da zaten çok bölüm yok. Bölümlerin çoğu sayısala yığılmış. Ayrıca hocam siz dedimiz herkes AYT mat görmemeli diye ama Türkiye'nin %90'ı AYT matematiği lisede görüyor ama bence %90'ı AYT matematiğe ihtiyacı yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…