Hukuk vs YBS

yusuf_osman

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
16 GB DDR4 3200Mhz / I5 1235U / Intel Irıs Xe / Mıcron 500GB PCIx3
İki bölüme de ilgim var, iki bölümde de yapabileceğimi düşünüyorum. YBS okursam Sakarya puanıma göre ideal ama hukuk okursam seçenek bol, bilemiyorum. Son zamanlarda YBS okursam fazla riskli bir atılım yapacağımı düşünmeye başladım, hukuk okursam arkamda duracak insanlar da var ama çok arada kaldım. İki bölüm için de kendimden tamamen eminim. İnsan ilişkilerim iyidir, YBS kısmında teknolojiye gerçekten ilgili olsam da kod yazmayı aşırı seven biri değilim, bir tık daha genel kapsamdan incelemeyi seviyorum teknolojiyi. Yönetim kısmına yeteneğim var ki babam insan kaynakları yöneticisi, annem de yöneticilik yapmış, amcalarım da aynı şekilde yani bayağı genetikten gelen bir yetenek ve ilgi. Adalet duygum da yerinde. Yapay zeka ile YBS ve hukuk ilgilerime göre bir test hazırladım ve %55'e %45 gibi bir sonuç geldi. Fikirleriniz nelerdir?

Herkes YBS mesleğini olmak isteyip ola bilir. Ama herkes hukukçu olmak ister ama herkes olamaz :) Umarım yeterince anlaşılırdır.

Ben hukuk tercih ederdim.

YBS daha iyi bir yönelim olacaktır diye düşünüyorum, güzel bir karma bölüm. Mezun olunca şu olabilirsin gibi net bir yol ayrımı olmaması biraz göz korkutucu ama karma bölüm olması geleceği düşünürsek daha iyi geliyor bana. Avukat ya da savcı olmak istiyorum gibi düşünceler dışında seçilecek bir bölüm değil bence hukuk, dersleri genel olarak çok ezber.

YBS bölümü mühendislik gibi kodlamanın derinine pek inmiyor zaten, bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşım YBS derslerini daha eğlenceli bulmuştu mesela. Biraz da zevk meselesi.

Bu yazı tamamen özneldir bu arada, YBS'nin hukuktan daha iyi bir seçenek olduğuna inanıyorum. Genel olarak sana daha uygun bir bölüm diye düşünüyorum.

Ha bir de bu ve önümüzdeki yılları da düşünürsek YBS'de fazla bir yığılma olabilir. Hocalarımız tüm sene boyunca derslerden ziyade yaptığın işte iyi olmanın önemini anlattılar. "Vay sen YBS okudun gel bakalım bizim şirkete" anlayışından ziyade "vay ne kaliteli eleman" anlayışı olacak.

Zaten derslerden ziyade insanlardan bir şeyler öğreniyorsun, YBS derslerinden ziyade hocalar ve diğer insanlardan bir şeyler öğreneceksin.

Son düzenleme:
YBS daha iyi bir yönelim olacaktır diye düşünüyorum, güzel bir karma bölüm. Mezun olunca şu olabilirsin gibi net bir yol ayrımı olmaması biraz göz korkutucu ama karma bölüm olması geleceği düşünürsek daha iyi geliyor bana. Avukat ya da savcı olmak istiyorum gibi düşünceler dışında seçilecek bir bölüm değil bence hukuk, dersleri genel olarak çok ezber.

YBS bölümü mühendislik gibi kodlamanın derinine pek inmiyor zaten, bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşım YBS derslerini daha eğlenceli bulmuştu mesela. Biraz da zevk meselesi.

Bu yazı tamamen özneldir bu arada, YBS'nin hukuktan daha iyi bir seçenek olduğuna inanıyorum. Genel olarak sana daha uygun bir bölüm diye düşünüyorum.

Ha bir de bu ve önümüzdeki yılları da düşünürsek YBS'de fazla bir yığılma olabilir. Hocalarımız tüm sene boyunca derslerden ziyade yaptığın işte iyi olmanın önemini anlattılar. "vay sen YBS okudun gel bakalım bizim şirkete" anlayışından ziyade "vay ne kaliteli eleman" anlayışı olacak.

Zaten derslerden ziyade insanlardan bir şeyler öğreniyorsun, YBS derslerinden ziyade hocalar ve diğer insanlardan bir şeyler öğreneceksin.

YBS için biraz da puanımdan dolayı endişeleniyorum. 40K-45K civarı bir puan elde ettim ve bu durumda yazabileceğim en iyi üniversite Sakarya. Okusam yaparım yapamam demiyorum ama ben biraz gerildim IT vb. alanlar Türkiye'de çok gelişmiş değil. Hukuk için de dediğine katılmıyorum, birçok alanı var sonuçta, Mali müşavirlikten tut notere kadar. Ayrıca ben ilk yazan arkadaşın dediği gibi YBS'yi ikinci olarak okuyup kendimi geliştirebilirim çünkü çocukluğumdan beri bir ilgim vardı ama hiçbir zaman kodlama düzeyinde değildi, daha çok teknoloji ticareti gibi konular ilgimi çekti hep. YBS yazmak istememin de sebebi buydu zaten ama hukuka kıyasla okuması daha riskli bir bölüm olduğunu düşünüyorum.

Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023

Lisans mezunlarının bölümlere göre aylık ortalama kazanç grupları, 2022-2023

Hukuk: Orta
Yönetim Bilişim Sistemleri: Yüksek

Kıyasımızın ne olduğu da önemli. Olay kazanç ise ortalama bir YBS mezunu ortalama bir Hukuk mezununa kıyasla daha çok kazanıyor.

Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023

Lisans mezunlarının bölümlere göre aylık ortalama kazanç grupları, 2022-2023

Hukuk: Orta
Yönetim Bilişim Sistemleri: Yüksek

Kıyasımızın ne olduğu da önemli. Olay kazanç ise ortalama bir YBS mezunu ortalama bir Hukuk mezununa kıyasla daha çok kazanıyor.
Olay kazanç değil bana hukuk yazmam durumunda yakınlarım güvence verdi,ybs ise tam aksine.

Herkes YBS mesleğini olmak isteyip ola bilir. Ama herkes hukukçu olmak ister ama herkes olamaz :) Umarım yeterince anlaşılırdır.

Ben hukuk tercih ederdim.

Hukuk kazanmak neden bu kadar zor gibi algılanıyor. Ben mühendislik mezunuyum girdiğim sene sayısal çözmeme rağmen sadece AYT matematik netim sayesinde bile anadoluda devlet üniversitelerinde birçok Hukuk fakültesi kazanabiliyordum.

Az biraz türkçe coğrafya tarih çözebilen birisi çok iyi bir matematik neti yapmasa bile rahatlıkla Hukuk kazanabilir.

@yusuf_osman yani olabilir, ben yazıyı yazarken YBS'yi taraf tutarak yazmıştım zaten. Bundan 4-5 yıl sonrasını düşünmek de lazım.

Bir de üniversiteler artık kendini geliştirmek için ortam sağlamaktan başka bir şey yapmıyor, ne bölümü seçersen seç kilit nokta kendini geliştirmen olacaktır. Önemli olan o.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı