İnceleme Hytale - Minecraft alternatifleri serisi

Paradoks12

Picopat
Daha fazla  
Hytale benim gözümde bir Minecraft alternatifidir ve bunu gayet iyi başarmaktadır. Kişisel görüşlerime en son yer vermekle birlikte amacım size en ince detayına kadar oluşturulmuş ve okunması kolay ve objektifliği yüksek içerik sunmaktır. Ayrıca ben genelde yazılarımda özgünlüğe önem veren bir yazarımdır. Herkesten farklı düşünmeyi severim.

hq720.jpg

oynadığım cihaz G870 i512450H RTX 4060 16 GB RAM 1 TB SSD

Oyunun geliştirilme süreci; Eveeet! Geldik en sevdiğim başlığa. Bu bir oyun geliştirme sürecinden çok bir devin bir fikri nasıl öldürdüğü ile alakalıdır. 😀
Oyunun en büyük sorunu da budur zaten ya! 8 yıl geliştirilme sürecine sahip oyunumuzun yolculuğuna başlayalım o zaman. Oyunumuzun ilk fikri temellerini ortaya çıkaran stüdyo Minecraft'ın en popüler serveri olan Hypixel stüdyodur. Server içinde gerçekleştiremedikleri hayalleri denemek amacıyla yola çıkması sayesinde günümüze ulaşmıştır diye düşünüyorum ama chapgpt baştan beridir var diyor akıllarında. Düşünün Minecraft öyle bir dev ki kendi içinde server sistemi sayesinde bir stüdyo çıkıyor ve bu stüdyo ciddi ciroya da sahip; bir oyun traileri çıkartıyorlar ve 63 milyon izleniyor! Baam ! Diye. Ve rekabet yaratılıyor ! Bence her şeyin fitilini ateşleyen olayda bu trailerdı. Yani bu fikir nereden çıktı? Sorusunun cevabı buradadır. Sanbox türü böyle de ilginç bir türdür oyun kendi içinden rekabet sağlıyor diğer türleri seven oyuncular da anca devam oyun beklesin. 😂

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

unnamed.jpg
sddefault.jpg

Sonrası ise proje çok ilginç bir yere doğru gidecektir. Seneler 2016 yılını gösterdiğinde en sevdiğim oyunlardan biri olan Stoneheart'ın yapımcıları aniden oyunun geliştirmesini bıraktı ve sebebi ise bilin bakalım ne? 😲
Sebebi Riot Games tabii ki! Hytale konusu açılacakta orada Riot Games olmayacak! 😏😒
Peki paradoks bunu neden bize neden anlatıyor? Derseniz de ne tesadüftür ki! Stoneheart'ta aynı Hytale gibi bir sandbox hayatta kalma oyunudur! Ekstra olarak sadece köy kurma ve yukarıdan bakış açısı ile oynuyoruz. Yani bağlantıyı hala kuramadıysanız Hypixel'de 2015 yılında yapıma başlandı ya ve stoneheart 2016 yılında satın alındı ya 2020 yılında da Riot Games bünyesine girdi ya hani. 😊
Sanbox türünün hastası olarak Stoneheart oyununda benim 400 500 saatim var ve bu oyundaki bazı itemlerin tasarımına gerçekten benzettim. Sizle de paylaşacağım ki siz de yorumlayın.

Ekran görüntüsü 2026-02-27 161537.png

Aradaki 7 farkı bulun misali. 😂
Daha fazla benzettiğim item elbette var ama aklıma ilk gelen buydu. Ve oyundaki çizimlerde sanki andırıyor.
Yani rengi farklı bir de kenarları kırpmışlar sadece.
Bunların hepsi tabii ki benim iddiamdır yani kanıt yok sonuçta.
Kısaca oldum olası nefret ettiğim, görür görmez kaçındığım şirket 63 milyon izlenen trailerı görürde yerinde durur mu? 🤑
Riot Games, Hytale'yi de kendi bünyesine katma girişimlerinde bulunmuş ve satın alım işlemi 2020 yılında maalesef gerçekleşmiştir. Ve bu satın alma sürecinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

riotxhypixel.jpg

Sonuç olarak proje battı yani Riot her zamanki gibi bu projeyi de yuttu ve mahvetti. Riot'un daha önce stüdyo alıp alıp batırdığı meşhurdur arkadaşlar hani benden duymuş olmayın ama reddit gibi kaynaklardan falan araştırarak öğrenebilirsiniz. Süreçte tamamen şişirilmiş bir balondu, büyüttüler büyüttüler "öyle güzel olacak böyle kaliteli olacak" "Minecraft 2 olacak!" "Minecraft'ı batıracak!" sonuç iptal! Simon'da dayanamadı geri aldı ama 10 yıllık geliştirilme süreci varsa 6 7 yılı çöp oldu denebilir. Yani biz 3 4 yıllık bir sürede geliştirilmiş Hytale oynuyoruz ve oyun asla orijinal hissettirmiyor. Boş olmasına zaten değinmiyorum bile.

Bence oyunun Memory sistemi bile çalıntı ki Hypixel'in kilitli itemleri açma mekaniğinin de bunun üzerine olduğunu düşünürsek...

Son olarak puanım; 10/5,0001 (sondaki 0001'in nedeni yerel fiyatlandırma.) Köy kurma oyunlarını seviyorsanız bunun yerine bahsettiğim diğer oyunu oynayın Hytale'nin yüzüne bakmazsınız. 🫡
Aynı zamanda ben oynadığım sanbox oyunlara benzetiyorum da bu benzetme işinin sınırı da yok aslında. Mesela Everwind çıkacak yakın zamanda. Terraria'ya bile benzeten duydum inanır mısınız ? 🤣

Oyunun optimizasyonu hakkında; Ekranım 144 Hz haliyle 100 FPS civarı veya üstü oynamak bence bu oyunda en iyi deneyimi sunan değerdir. Kendi laptopumda aşırı ısınmadan uzak duracak şekilde kasmadan pürüzsüz bir FPS değeri ile yüksek grafik ayarlarında alabileceğim FPS değeri 100 FPS zaten. Oyunu yaklaşık 4 5 saat oynadım ve en son evim bitmek üzereydi. Forgotten Temple'ye gittikten ve tier upgrade yaptıktan sonra oyunu incelemeye başlayabilecek kıvama geldiğimi düşünüyorum. Zaten 5 6 saatte en az başkasının oynamalarını seğir ettim yani 4 5 saat oyun oynayıp inceleme yapmak tabii ki de yeterli değil.

Bu arada oyunda Minercaft'ta craft table olarak bildiğimiz çalışma masası, bu oyunda yükseltmeler alabiliyor! Havalı tabii ki ama bu da çalıntı gibi. Bahsettiğim köy kurma oyununda da aslında buna benzer bir sistem var. Eğer gerçekten Radiant'ın bu oyunu geliştirilmesine parmağı varsa tasarımlarda bu oyunu adam ederler. Bende puanımı yükseltirim ama yoksa daha kötüye gitme ihtimali de var maalesef.

Ekstra:
  • 2015: Hytale’ın geliştirilmeye başlanması — yani proje aktif olarak ortaya çıktı.
  • 2016: Riot Games, Hypixel Studios’a yatırımcı olarak katıldı (minor investor / finansal destek) ama satın alım olmadı.
  • 16 Nisan 2020: Riot Games Hypixel Studios’u tamamen satın aldı — yani resmi satın alma/birleşme tarihi bu.
  • 23 Haziran 2025: Riot Hytale’ı iptal etti ve stüdyo kapatma kararı aldı.
  • 17 Kasım 2025: Orijinal kurucu Simon Collins-Laflamme, Hytale haklarını Riot’tan geri satın aldı ve geliştirmeyi yeniden başlattı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı