Çözüldü i3 12100F sistem kasıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
RAM
8+8 3000MHz G.Skill
SSD veya HDD modeli
500GB M.2 SSD
Ekran kartı
Sapphire RX 6600
Anakart
H610M-K D4
İşlemci
i3 12100f
Sistem yaklaşık 6 aylık. İlk aldığım zamanlar hiçbir problem yoktu, yeni yeni donma kasma problemleri başladı. Chrome'da bile ara sıra kasıyor, imleç takılıyor, zaman zaman sanki monitör 60Hz'e düşüyor gibi oluyor. Oyunlarda drop giriyor, stutter yaşıyorum. Tek istediğim akıcı bir şekilde kasma donma olmadan kullanmak, sistemim de buna müsait aslında. 3 kere format attım, Windows 11'e geçmeyi de denedim ve şu an Windows 11 kullanıyorum ancak düzelmiyor. Sorunun neden kaynaklandığını, yazılımsal mı yoksa donanımsal bir problem mi anlamadım gitti, çok canımı sıkıyor. Sorunun hangi parçadan kaynaklandığını anlasam direkt değiştireceğim ancak ekran kartını değiştirdim diyelim, sorun devam ederse cidden üzülürüm. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Son düzenleme:
Sanırım geçenlerde siz yine böyle bir konu açmıştınız ve sorunun ekran kartından olduğundan emin gibiydiniz hatta test videoları da paylaşmıştınız. GTA 5 testi yapmıştınız yanlış hatırlamıyorsam o testte denk gelmiştim sisteminizin anlık fps droplanmasının ekran kartı yüzünden olduğunu eğer o video elinizde hala duruyor ise afterburner sonuçlarına tekrar bakın tam drop girdiği anda ekran kartınızın clockları inanılmaz bir şekilde 2000 mhz'den bir anda 60 mhzlere kadar düşüyor ve diğer parçalar cpu, ram vb hiç bir sorun yaşamadan değerleri sabitti. Eğer imkanınız varsa başka bir ekran kartı ile tekrar sistemi test etmeniz olacaktır. O konuyu tamamen okumuştum ve hatta ekran kartını takas etmek istediğinizi söylemiştiniz o kişi siz iseniz, sorun bence ekran kartı yüzünden.

Sanırım geçenlerde siz yine böyle bir konu açmıştınız ve sorunun ekran kartından olduğundan emin gibiydiniz hatta test videoları da paylaşmıştınız. GTA 5 testi yapmıştınız yanlış hatırlamıyorsam o testte denk gelmiştim sisteminizin anlık FPS droplanmasının ekran kartı yüzünden olduğunu eğer o video elinizde hala duruyor ise Afterburner sonuçlarına tekrar bakın tam drop girdiği anda ekran kartınızın clockları inanılmaz bir şekilde 2000 MHz'den bir anda 60 MHz'lere kadar düşüyor ve diğer parçalar CPU, RAM vb hiçbir sorun yaşamadan değerleri sabitti. Eğer imkanınız varsa başka bir ekran kartı ile tekrar sistemi test etmeniz olacaktır. O konuyu tamamen okumuştum ve hatta ekran kartını takas etmek istediğinizi söylemiştiniz o kişi siz iseniz, sorun bence ekran kartı yüzünden.

Öncelikle teşekkür ederim konunun hepsini okuyup yardımcı olmaya çalıştığınız için. Evet, sorunun ekran kartından olduğunu düşünüyorum ancak bu sorunun sadece oyunlarda olmaması, tarayıcıda gezerken de nadiren de olsa kasma ve donma yaşadığım için M.2 SSD'den de şüphelenmiyor değilim. Bütün sağlık testleri olumlu çıktı, okuma yazma hızı da gayet güzel ancak başka bir şey gelmiyor aklıma. SSD'nin sağlığı %77, o sebeple bu tarz problemler çıkartabilir diye düşünüyorum. Bugün FiveM'de test ettim. 80-90FPS oynuyorum, takılma vs. arada bir oluyor ve %0.1 FPS değeri yine yerlerde ancak telefonu açtığımda telefon aşırı derecede kasıyor. Bir uygulamaya tıklıyorum mesela hem 3-5 saniye sonra açılıyor hem de 10 FPS falan oluyor telefon. Bunun neden olduğu hakkında gerçekten hiçbir fikrim yok. Şu an deneyebileceğim sadece 1050 Ti ekran kartı var, o da ofiste. Bir ara uğrayıp kartı alıp deneyeceğim. Eğer sorun devam ederse çok yüksek ihtimale SSD'den kaynaklanıyor demektir.

Öncelikle teşekkür ederim konunun hepsini okuyup yardımcı olmaya çalıştığınız için. Evet, sorunun ekran kartından olduğunu düşünüyorum ancak bu sorunun sadece oyunlarda olmaması, tarayıcıda gezerken de nadiren de olsa kasma ve donma yaşadığım için M.2 SSD'den de şüphelenmiyor değilim. Bütün sağlık testleri olumlu çıktı, okuma yazma hızı da gayet güzel ancak başka bir şey gelmiyor aklıma. SSD'nin sağlığı %77, o sebeple bu tarz problemler çıkartabilir diye düşünüyorum. Bugün FiveM'de test ettim. 80-90FPS oynuyorum, takılma vs. arada bir oluyor ve %0.1 FPS değeri yine yerlerde ancak telefonu açtığımda telefon aşırı derecede kasıyor. Bir uygulamaya tıklıyorum mesela hem 3-5 saniye sonra açılıyor hem de 10 FPS falan oluyor telefon. Bunun neden olduğu hakkında gerçekten hiçbir fikrim yok. Şu an deneyebileceğim sadece 1050 Ti ekran kartı var, o da ofiste. Bir ara uğrayıp kartı alıp deneyeceğim. Eğer sorun devam ederse çok yüksek ihtimale SSD'den kaynaklanıyor demektir.
Açık konuşmak gerekirse sorunun SSD olduğunu düşünmüyorum çünkü ekran kartı sadece oyunlarda kullanılmaz. Chorme kullanırken bile ekran kartı 3D işlem yapar, bunu chrome'da video izlerken ya da bir websitesindeyken görev yöneticisini açarak görebilirsin ya da benimki öyle şuan ben burada forumda sana cevap verirken bile ekran kartım 3D işlem yapıyor. %77 SSD sağlığı o kadarda az değil. Ben sorunun ekran kartından olduğunu düşünüyorum.

Açık konuşmak gerekirse sorunun SSD olduğunu düşünmüyorum çünkü ekran kartı sadece oyunlarda kullanılmaz. Chrome kullanırken bile ekran kartı 3D işlem yapar, bunu Chrome'da video izlerken ya da bir web sitesindeyken Görev Yöneticisi'ni açarak görebilirsin ya da benimki öyle şu an ben burada forumda sana cevap verirken bile ekran kartım 3D işlem yapıyor. %77 SSD sağlığı o kadar da az değil. Ben sorunun ekran kartından olduğunu düşünüyorum.

Doğru söylüyorsunuz hocam mantıklı geldi şu an. Açıkçası AMD karttan sıkıldım artık, evet saf güç olarak gerçektende güçlü bir kart ancak yazılım sorunları ve bu tarz sorunlardan dolayı bıktırdı. AMD kart almak kumar oynamak gibi. Tertemiz sıkıntısız da olabiliyor, benimki gibi de olabiliyor. Şu an direkt değiştiresim geldi kartı. Çevremde 2070 tarzı bir kart bulamıyorum takaslamak için, 3060 için de üstüne para koymam gerekiyor ancak bütçem yok. Bir de size sorayım, sizce EVGA GTX 1080 FTW ile takaslamalı mıyım? Siz olsanız ne yapardınız?

Doğru söylüyorsunuz hocam mantıklı geldi şu an. Açıkçası AMD karttan sıkıldım artık, evet saf güç olarak gerçektende güçlü bir kart ancak yazılım sorunları ve bu tarz sorunlardan dolayı bıktırdı. AMD kart almak kumar oynamak gibi. Tertemiz sıkıntısız da olabiliyor, benimki gibi de olabiliyor. Şu an direkt değiştiresim geldi kartı. Çevremde 2070 tarzı bir kart bulamıyorum takaslamak için, 3060 için de üstüne para koymam gerekiyor ancak bütçem yok. Bir de size sorayım, sizce EVGA GTX 1080 FTW ile takaslamalı mıyım? Siz olsanız ne yapardınız?
Ben olsam hemen şuan takaslamam önce sorunun ekran kartından mı kaynakladığına emin olurum. Evet sorunun şuan ekran kartından kaynakladığını düşünüyorum ama başka bir ekran kartı ile test etmeden ekran kartımı değiştirmeyi düşünmem, benim tavsiyem önce sorunun ekran kartından kaynaklanıp kaynaklamadığı hakkında emin olmanız. Başka bir ekran kartı ile test edin ve eğer sorun çözülmüşse ekran kartınız sorunlu demektir.

Soruduğunuz soruya gelecek olursak açıkcası ben olsam GTX 1080 ile takas etmezdim, tamam 1080 çok güçlü evet ama nvidianın sunmuş olduğu çoğu güzel özelliklere ulaşamıyorsunuz çünkü eski. Eğer imkanınız varsa RTX 2000 serisinde bakın derim hala güncel sayılabilecek güçteler ve nvidia desteği de inanılmaz seviyede, AMD ekran kartı konusunda donanım olarak iyi olmaya çalışıyor ama yazılım olarak hala nvidia zirvede bana göre,

Ben olsam hemen şu an takaslamam önce sorunun ekran kartından mı kaynakladığına emin olurum. Evet sorunun şu an ekran kartından kaynakladığını düşünüyorum ama başka bir ekran kartı ile test etmeden ekran kartımı değiştirmeyi düşünmem, benim tavsiyem önce sorunun ekran kartından kaynaklanıp kaynaklamadığı hakkında emin olmanız. Başka bir ekran kartı ile test edin ve eğer sorun çözülmüşse ekran kartınız sorunlu demektir.

Soruduğunuz soruya gelecek olursak açıkçası ben olsam GTX 1080 ile takas etmezdim, tamam 1080 çok güçlü evet ama NVIDIA'nın sunmuş olduğu çoğu güzel özelliklere ulaşamıyorsunuz çünkü eski. Eğer imkanınız varsa RTX 2000 serisinde bakın derim hala güncel sayılabilecek güçteler ve NVIDIA desteği de inanılmaz seviyede, AMD ekran kartı konusunda donanım olarak iyi olmaya çalışıyor ama yazılım olarak hala NVIDIA zirvede bana göre,

Tamamdır hocam, haklısınız 1080 eski bir kart. 1050 Ti ile test ettikten sonra dediğiniz gibi sorun çözülmüş olursa 2070 veya en kötü ihtimalle 3050 gibi bir kartla takas etmeye çalışırım. 1050 Ti'ı taktığımda hala devam ediyorsa bu sorunlar o zaman çok yüksek ihtimalle sorun SSD'de demektir diye düşünüyorum. Sorun devam ederse tekrardan bir konu açarım. Teşekkür ederim tekrardan.

Tamamdır hocam, haklısınız 1080 eski bir kart. 1050 Ti ile test ettikten sonra dediğiniz gibi sorun çözülmüş olursa 2070 veya en kötü ihtimalle 3050 gibi bir kartla takas etmeye çalışırım. 1050 Ti'ı taktığımda hala devam ediyorsa bu sorunlar o zaman çok yüksek ihtimalle sorun SSD'de demektir diye düşünüyorum. Sorun devam ederse tekrardan bir konu açarım. Teşekkür ederim tekrardan.
Rica ederim eğer ekran kartını değiştirdiğinizde sorun çözülürse bilgilendirirseniz sevinirim en azından sorunun çözülmüş olduğundan emin oluruz 😄

Sistem yaklaşık 6 aylık. İlk aldığım zamanlar hiçbir problem yoktu, yeni yeni donma kasma problemleri başladı. Chrome'da bile ara sıra kasıyor, imleç takılıyor, zaman zaman sanki monitör 60Hz'e düşüyor gibi oluyor. Oyunlarda drop giriyor, stutter yaşıyorum. Tek istediğim akıcı bir şekilde kasma donma olmadan kullanmak, sistemim de buna müsait aslında. 3 kere format attım, Windows 11'e geçmeyi de denedim ve şu an Windows 11 kullanıyorum ancak düzelmiyor. Sorunun neden kaynaklandığını, yazılımsal mı yoksa donanımsal bir problem mi anlamadım gitti, çok canımı sıkıyor. Sorunun hangi parçadan kaynaklandığını anlasam direkt değiştireceğim ancak ekran kartını değiştirdim diyelim, sorun devam ederse cidden üzülürüm. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba hocam. Sizin sistemin ekran kartı hariç neredeyse çoğu donanımı aynı ve aynı sorunları bende yaşıyorum ikimizinde işlemcisi i3 12100F olduğuna göre bence işlemci kaynaklı bir sorun ya da işlemciyi bir söküp termal macunu yenileyip tekrar da denenebilir. Ve eğer sorun düzeldiyse nasıl düzelttiğinizi yazarsanız çok mutlu olurum.
Benim sistemim;
ASUS Prime H610M E-D4
Hikvision (8x2)16 GB 3200MHz RAM.
Intel i3 12100F.
MSI GeForce RTX 2070 Ventus 8 GB.
250GB Samsung 860 EVO SSD.
500GB HDD.
MSI G24C4 144Hz 1ms Curved monitor.
Windows 11 Pro for workstations.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba hocam. Sizin sistemin ekran kartı hariç neredeyse çoğu donanımı aynı ve aynı sorunları bende yaşıyorum ikimizinde işlemcisi i3 12100F olduğuna göre bence işlemci kaynaklı bir sorun ya da işlemciyi bir söküp termal macunu yenileyip tekrar da denenebilir. Ve eğer sorun düzeldiyse nasıl düzelttiğinizi yazarsanız çok mutlu olurum.
Benim sistemim;
ASUS Prime H610M E-D4
Hikvision (8x2)16 GB 3200MHz RAM.
Intel i3 12100F.
MSI GeForce RTX 2070 Ventus 8 GB.
250GB Samsung 860 EVO SSD.
500GB HDD.
MSI G24C4 144Hz 1ms Curved monitor.
Windows 11 Pro for workstations.

Hocam sorun düzeldi ancak nasıl düzeldiği hakkında hiçbir fikrim yok. Defalarca format attım, BIOS güncelledim, ekran kartının tüm sürümlerini denedim ancak düzelmemişti. Sonrasında son kez bir daha format attım, bu kasma ve donmaları çok takmadan kullandım sistemi ve kendi kendine düzeldi bir zaman sonra. Neyle alakalı olduğunu hiç bilmiyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı