i3 8100 RX 570 GTA V anlık takılma problemi

İşletim sistemi
Windows 10

ccaglayan

Centipat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar sistemimdeki ana bileşenleri kısaca söyleyecek olursam;

CPU: Intel i3 8100.
Anakart: ASUS TUF B360 PLUS GAMING.
RAM: 16 GB(2x8) 2400MHz.
GPU: ASUS ROG STRIX RX570 4 GB.
SSD: Toshiba OCZ 500GB rc500.

Sıkıntıma gelecek olursak başlıkta bahsettiğim gibi takılma problemi yaşamaktayım. Radeon ayarlarında i3 8100 model işlemcinin GTAV önerilen standartlarını karşıladığını söylüyor fakat oyunda yaşadığım anlık takılmalar artık oyunların önerilen standartlarının ne kadar doğru olduğu konusunda şüphe duymama sebep oldu. Bilgisayarımı 2 ay önce topladım 2 ay boyunca takılma yaşamadım ama dokuların geç yüklenmesi gözümden kaçmamıştı fakat beni rahatsız edecek düzeyde değildi fakat artık takılma problemi de baş gösterince gerçekten oyunu oynama zevkim kalmadı. Ayarları ne kadar düşürsem de aynı problemlerle karşılaşmaya devam ettim. En sonunda oyun içi ölçümlere baktığım zaman GPU kullanımının %90-100 civarında, CPU kullanımının da %95-100 olduğunu fark ettim forumdan baktığımda bu değerin GPU için stabil olduğunu öğrendim fakat aynı değerlerin CPU için stabil olmadığını fark ettim. Sanırım bir CPU'nun %100 değerlerinde ölçüm vermesi sistemde darboğaza sebebiyet vermekteymiş. Sizce benim problemim darboğaz mı yoksa başka bir şey mi? İşlemcimi i3'den i5'e yükseltirsem anlık takılma probleminden ve dokuların geç yüklenmesi gibi problemlerden kesinlikle kurtulur muyum? Şimdiden teşekkür ederim.

i3-9100F ile RX 570 kullanıyorum takılma yok.

Driverlarınız güncel mi? SSD sağlık durumunuz nedir? Bir test yapın derim HD Tune ile.

Sürücülerim güncel çıktı. Dediğiniz programı indirip GTAV'in kurulu olduğu 500GB SSD'mi normal hızda tarattım program bir sıkıntı bulamadı tüm kutucuklar yeşil çıktı. Aynı işlemi hızlı tarama ile 2TB boyutunda ki HDD'ye yaptım onda da bir sıkıntı bulamadı. Programı ilk defa kullanıyorum güvenilir bir sonuç mu verdi bilmiyorum ama dediğinizden yola çıkarak problem sanırım SSD'de değil.

Bugün konu hakkında bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Problem sanırım işlemcide. Dün akşam pek detaylı ölçümler yapamamıştım bugün uzun bir süre GTAV'in ayarlarını kurcaladım ve denemelerde bulundum en sonunda takılmaları az da olsa hafifletecek bir yöntem keşfettim. Eskiden oyunun ayarlarındaki video Memory'i 2200MB/4096MB gibi rakamlarda kullanıyordum. Takılmalar da bu aralıklarda çok oluyordu.

Şimdi V-Sync'i de kapattım, grafik ayarlarını üst seviyelere çektim, böylece video Memory rakamları 2600MB/4096MB buldu. Bu rakamlar değiştikten sonra takılmalarda fark edilir biçimde bir azalma oldu. Eskiden 10 saniyede bir olurken grafikleri yükseltince artık nadir olmaya başladı. Halen belirli ölçüde devam ettiği için problemin tamamen çözüldüğünü söyleyemeyeceğim fakat eskisinden daha iyi olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Sanırım bunu iyi bilen arkadaşlar vardır ama bunun sebebini ekran kartına binen yük arttığı zaman işlemciye binen yükü çok az da olsa azaltması olduğunu düşünüyorum. Çünkü 2200MB/4096MB rakamlarında işlemci kullanımı %100'den aşağı inmiyordu özellikle araba ile hız yaptığım zaman sabit %100'de kalıyordu.

Şimdi ise video Memory'i 2600MB/4096MB yapınca artık işlemci kullanımı %100'den %93-99 rakamlarına indi. Bu bile oyun performansını etkilediyse sanırım üst seviye bir işlemciye geçersem bu problemin temelli ortadan kalkacağını düşünüyorum. Şu an 11. sınıfım ve üniversite sınavı her geçen gün yaklaşmakta o nedenle oyunlara ara vermek durumundayım fakat sınav bittikten sonra i3 8100 model İşlemcimi satıp i5 işlemciye geçeceğim, o zaman takılmaların önüne geçeceğimi düşünüyorum.

İşlemciyi değiştirdiğim zaman bu konuya ekleme yaparım, böylece benimle aynı problemi yaşayan arkadaşlar da problemin ne olduğu konusunda fikir sahibi olabilir. Konuya mesaj yazan ve yardım etmeye çalışan herkese teşekkür ederim. Görüşmek üzere🙂
1 sene sonra ekleme:

Problemi yaşarken korsan Windows 10 kullanıyordum. Korsan Windows kullandığımdan dolayı dakikada 1-2 kere "Microsoft yazılım koruma platformu" diye bir işlem işlemci kullanımını %30'lara kadar yükseltip yeniden normal değerlere indiriyordu. Bu nedenle de yüksek işlemci kullanımına sahip oyunlarda takılmalar yaşıyordum. Yakın zaman içerisinde bilgisayarıma temiz Windows kurulumu yapıp orijinale geçtim. Orijinal Windows'a geçtikten sonra "Microsoft yazılım koruma platformu" adlı işlemi bir daha görev yöneticisinde görmedim. Oyunlarda takılmalarda böylece bitti.

Konu kilitlenebilir. Geçen sene zamanını ayırıp bana yardım etmeye çalışan tüm herkese teşekkürler.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı