Yahya Çolakoğlu
Kilopat
Arkadaşlar selamlar, yazım biraz uzun oldu ama biraz sabırla okumanızı çok rica ederim. Başıma çok kötü bir durum geldi. PC kasamın üstü opsiyonel fan takmak için ızgara şeklinde 240mm kadar açık. Arkadaşımla bilgisayarı yere emanet bir biçimde kurduk, açtık ve sistem dizimin yanı başındaydı. Elimdeki çay kaydı ve kasanın o üst ızgaranın içinden boşaldı. O sırada GTA 5 testi yapıyorduk. Çay döküldükten sonra monitörden ekran direk gitti ve siyaha büründü. Sistemi kapattık ve fişini çektik. Hemen tüm parçaları söktük, önce peçete yardımı sonrasında saç kurutma makinesi ile kuruttuk. Çayı fazla dökmüştüm. Çay daha çok işlemci stok fanına geldiği için her yerine dağıtmıştı. Kurutma işlemi bittikten sonra montajı yaptık ve sistem açılmadı. Kasanın üstünde mavi ve kırmızı 2 tane iğne deliği boyutunda lambalar var. Kırmızı lamba stabil yanmaya başladı ve Power düğmesine bastığımda fanlar dahil çalışmıyor. Kasaya ilk çay döktüğümde kasanın dış metal kısımlarında ufak elektrik kaçakları olduğunu sistemin fişini çekerken fark ettim. O panikle de kurutma işleminden önce falan aptallık edip 2 kere açmayı denedik, fanlar ufaktan kıpırdadı. (2 kez açma denemesinde de fanlar sadece kıpırdadı. Sonra tepki vermedi). Sonra kurutma işlemi bittikten sonra ki denemelerimizde sistem bir daha tepki vermedi. Neyse biz kuruttuk açılmadı ve forumlardan araştırdığımızda 24 saat beklediğimizde çoğu insanların sistemi açıldığını okuduk ve eskisi gibi sistemleri çalışmaya devam etmiş. Ekran kartına damla kadar çay geldi. RAM slotları, ekran kartı slotu, pinler ve soket içleri, kabloların üstü, PC kablo saklama yeri olan yan taraf, USB portlar ve (Power düğmesi) gibi birçok yere geldi. SSD, HDD ve güç kaynağına gelmedi. Ortalama 30 saat sonra ilk kez tekrar denedim ve hala tepki yok. O kadar uğraştığım sistem bir çayla yalan oldu sanırım moralim alt üst oldu. Sistemi toplayalı 1 ay bile olmadı. Benim şüphem anakart arızalı çünkü anakartın her yerinden çay çıktı. Ekran kartına dökülmedi ama ona da damla dökülen çaydan şüpheleniyorum. Hatta ekran kartına 2 veya 3 damla gelmiş de olabilir ama ekran kartına zarar verecek boyutta görünmüyordu. Dediğim gibi sistem hiç açılmıyor. Ekran kartnı çıkarıp sistemi açmayı denedik yine tepki vermedi. RAM'ler için bunu işlemi yapmadık. Bilgisayarı Casper'dan topladım ve şimdi ne diye garantiye göndereceğimi bilmiyorum. Normal bir bilindik bilgisayarcıya götürüp ekran kartı, RAM'ler ve işlemciyi herhangi başka bir anakart üstünde denettirmek istiyorum. İşlemci, fanın altında kaldığı için ona hiçbir şey olmadı. Yani bilmiyorum nasıl bir yol izlemeliyim kafayı yemek üzereyim. Yardımınıza ihtiyacım var dostlar.
Saygılarımla.
Sistem özellikleri:
H310 anakart.
i3 9100F işlemci.
RX 570 ekran kartı.
16 GB RAM.
1 TB HDD.
240 GB SSD.
500W 80 Plus güç kaynağı.
Saygılarımla.
Sistem özellikleri:
H310 anakart.