İşlemcim i5 11400F. Örnek verirsek Fortnite oyununa girdim. Bir yakınım ile aynı ayarları yaptım. Onda da 5600X var. Benzer işlemciler bildiğiniz üzere. Fakat ben 80-150FPS arası alırken o 200-250FPS alıyor. Nedeni nedir? İşlemcim stok soğutucu da çalışmakta. RAM frekansı 2900MHz. Not: Grafik düşük ayarda. @Recep Baltaş
@Sir Benjamin Test bitti. Sorun çözüldü. Sadece şu grafikleri destansı yapıp diğer her şeyi kapatınca ekran kartı tam frekans verdi. Minimum 1600MHz değerine düştü. Ortalama 2400-2600. En düşük ayarlar sadece görüş uzaklığı destansı şekilde, birde her şey destansı şeklinde teste soktum. Aşağıya fotoğraf bırakıyorum. Elle grafik düşük olsa bile ekran kartının frekansının +2000MHz değerinde çalışmasını nasıl sağlayabilirim? En düşük grafikli oyun görselini benden kaynaklı yükleyemedim ama ekran kartı 1000MHz civarında geziyor, bu bilgiyi versem yeterli sanırım.
İşlemcinin güç yönetim birimi veya çekirdeklerinde belki olabilir, soğutucuyu takarken soğutucuyu fazla sıkmadan bile bir şeyler olabiliyor. GameGaraj'a ulaşırsa güzel olabilir sistem.
Yarın veya Cumartesi kargolayacağım sistemi. Bugün MH ile görüştüm (Teknik destek bölümü). Adam hala bana stok soğutucu ile tam performans alamazsın diyor. Tamam, stok soğutucu yetmiyor fakat bu kadar da anormal bir durum olamaz.
Güç limitine vurursa yapar. İlla işlemcide bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. Hadi diyelim güç limitllerini BIOS üzerinden kaldırdınız bu sefer anakart mosfetleri besleyemiyor ve bu yüzden frekans düşüyor olabilir. İyi incelemek lazım.
Gel bunu onlara anlat. Bi' sapasağlam ulaştırayım sistemi GameGaraj'a. İşlemcide sorun olabileceğini anlarlar umarım. Tüm testlerle birlikte bu konununda linkini atacağım. Buraya da baksınlar. Ayrıca bugün e-posta dan göndermeyin dedi adam, görmüyorlarmış. Resimleri çıkartıp bir dosyaya koyun dediler. Tüm sorunları bir kağıda yazıp göndereceğim. Baksınlar.
Böyle olması için işlemci güç tüketiminde hatrı sayılır bir düşüş lazım, OCCT Power'da PSU pek tökezlemedi; ekran kartı stabil gitti. Anakart şüpheli geliyor VRM olarak. İşlemcide sorun olması şu an gözümde düşük ama ihtimaller doğrultusunda olan bir durum.
Gel bunu onlara anlat. Bi' sapasağlam ulaştırayım sistemi GameGaraj'a. İşlemcide sorun olabileceğini anlarlar umarım. Tüm testlerle birlikte bu konununda linkini atacağım. Buraya da baksınlar. Ayrıca bugün e-posta dan göndermeyin dedi adam, görmüyorlarmış. Resimleri çıkartıp bir dosyaya koyun dediler. Tüm sorunları bir kağıda yazıp göndereceğim. Baksınlar.
Güzel olur, 14 sayfalık konunun ortasında girdim dolayısı ile baştan beri yokum ancak denenecek çoğu şeyi denedik gibi. GameGaraj'ın ellerinde imkanla test yapması daha iyi.
@Sir Benjamin, yani işlemci veya anakart VRM'lerinden dolayı olabileceğini belirteyim değil mi? Oraya odaklansınlar. Ekran kartı ve diğer bileşenler bizim testlerimize göre sağlam.
Böyle olması için işlemci güç tüketiminde hatrı sayılır bir düşüş lazım, OCCT Power'da PSU pek tökezlemedi; ekran kartı stabil gitti. Anakart şüpheli geliyor VRM olarak. İşlemcide sorun olması şu an gözümde düşük ama ihtimaller doğrultusunda olan bir durum.
Evet aynı görüşteyim VRM'ler yetmiyorda o yüzden frekans kırıyor olabilir diye şüpheleniyorum, fakat anakartın direkt kendisi iş mosfetlere kalmadan BIOS üzerinden güç tüketimini kısıtlıyor olabilir. Hem Intel hem AMD tarafında stok olarak bu firmaların dayattığı güç limitleri vardır. AMD tarafında CPB açık ve PBO kapalı olduğu sürece bu stok güç limitleri hep aktiftir fakat Intel tarafında anakart üreticisinin keyfine kalmış bir durum bu yüzden anakartlar arası büyük performans farkları olabiliyor. Belki BIOSTAR bu anakarta güvenmediği için güç limitleri söz konusu olabilir.
Diğer bir şüpheli RAM. RAM hızı 2900 MHz deniliyor fakat gecikmeler hakkında bir bilgimiz yok. RAM hızı bazen çok büyük fark yaratan bir etken.
Direkt 11400F'in kendi güç limitleri olması profili lazım PL1 ve PL2 diye, biz PL1 modundayız diye hatırlıyorum yani 65W TDP modunda. PL2 de güç tüketimi limiti yok. MOSFET'ler bana da şüpheli geliyor zaten 8 faz falan var sanırım anakartta.
RAM'ler için XMP açıldıysa alt gecikmeler vs normaldedir diye tahmin ediyorum ama bakmakta fayda var.
Bu sistem ile sistemimin farkı sadece ekran kartı ve SSD. Ekran kartım 6600 XT. Bu video da ise 3050. İşlemci 4.3GHz değerlerine çıkıyor ve stabil.
Benim sistemde işlemci veya anakart konusu şüpheli.
RB'de belirtmiş VRM durumunu. @Sir Benjamin, @kino,@midgardian merhabalar, 1 haftalık bir süreçten sonra sistemi inceleyip kargoya vermişler. Sorun bios'ta "Hardware Monitor" ayarının aktif olması imiş. Onu kapatıp test ettiklerinde işlemci gayet stabil çalışıyor imiş. Telefonla görüştüğünü anlattıkları bu şekilde. Onlarda teste (AIDA64, OCCT vb.) sokmuşlar. Ekran görüntülerini de masaüstüne koymuşlar. Gelsin bi'daha teste sokarım. @kino