i5 11400F işlemciye 0.150 undervolt zararlı mı?

TheWolf0801

Decapat
Daha fazla  
Herkese merhaba, benim işlemci oyunlarda yüksek derecelere çıkıyordu 90-95. bende bunun işlemci fanının yetersiz olduğudan böyle olduğunu anladım. İlk önce işlemci TDP değerini düşürdüm sıcaklık 75-80 dereceye düştü. Az önce bir videodan undervolt gördüm adam -0.150 undervolt yapıtı ve bunun zararı olmadığını söyledi. Ben de aynı şeyi yaptım ve şimdi sıcaklık yük altında maksimum 65 oldu. İçimde bir korku var zararlı olur mu diye. Bu konuyu da o yüzden açtım. Başlıkta da yazdığım gibi zararlı olur mu?

Ekran kartı: MSI RTX 4060.
İşlemci: i5-11400F
İşlemci fanı: Cooler Master T20.

Yaptığım TDP ayarı:
PL1: 80.
PL2: 95.

Herkese merhaba, benim işlemci oyunlarda yüksek derecelere çıkıyordu 90-95. bende bunun işlemci fanının yetersiz olduğudan böyle olduğunu anladım. İlk önce işlemci TDP değerini düşürdüm sıcaklık 75-80 dereceye düştü. Az önce bir videodan undervolt gördüm adam -0.150 undervolt yapıtı ve bunun zararı olmadığını söyledi. Ben de aynı şeyi yaptım ve şimdi sıcaklık yük altında maksimum 65 oldu. İçimde bir korku var zararlı olur mu diye. Bu konuyu da o yüzden açtım. Başlıkta da yazdığım gibi zararlı olur mu?

Ekran kartı: MSI RTX 4060.
İşlemci: i5-11400F
İşlemci fanı: Cooler Master T20.

Yaptığım TDP ayarı:
PL1: 80.
PL2: 95.
En fazla düşük voltajdan ötürü bilgisayar kapanır ve sizde eski haline alırsınız. Kalıcı zararı yok.

i5 14600k'yı aylardır undervoltlu bir şekilde kullanıyorum. Hiç bir zararı yok hatta ısınıp frekans kısmayacağı için performansa katkısı dahi var. Ancak yukarıda arkadaşın belirttiği gibi en fazla mavi ekran verip pc kapanır ama yine de çok düşük bir voltaj değeri girmeyin yoksa pc mavi ekran döngüsüne girer ve ayarları değiştirmek için bios ekranına giremeden yine mavi ekran alabilirsiniz. Benim işlemcim çok ısınan bir işlemci. Çift fanlı bir kule tipi soğutucu ile birlikte dahi zor soğutuyorum ancak sizin işlemciniz giriş seviyesi bir i5. Bence undervolt ile uğraşmayıp kule tipi soğutucu alın geçin. En ucuz kule tipi bile rahatlıkla soğutur o işlemciyi.

Peki sizce TDP değerini eski haline alayım mı?
Sorunsuz çalışıyorsa gerek yok. Sıkıntı çıkarsada 0.150 yerine 0.125 yaparsınız ve gene test edersini, gene sıkıntı çıkarsa 0.100 yaparsınız.

i5 14600K'yı aylardır undervoltlu bir şekilde kullanıyorum. Hiçbir zararı yok hatta ısınıp frekans kısmayacağı için performansa katkısı dahi var. Ancak yukarıda arkadaşın belirttiği gibi en fazla mavi ekran verip PC kapanır ama yine de çok düşük bir voltaj değeri girmeyin yoksa PC mavi ekran döngüsüne girer ve ayarları değiştirmek için BIOS ekranına giremeden yine mavi ekran alabilirsiniz. Benim işlemcim çok ısınan bir işlemci. Çift fanlı bir kule tipi soğutucu ile birlikte dahi zor soğutuyorum ancak sizin işlemciniz giriş seviyesi bir i5. Bence undervolt ile uğraşmayıp kule tipi soğutucu alın geçin. En ucuz kule tipi bile rahatlıkla soğutur o işlemciyi.

Sorunsuz çalışıyorsa gerek yok. Sıkıntı çıkarsada 0.150 yerine 0.125 yaparsınız ve gene test edersini, gene sıkıntı çıkarsa 0.100 yaparsınız.

Hocam böyle kullanımda sorun çıkmazsa benim içinde sorun yoktur. Bir de sizce TDP değerini eskisi gibi mi yapayım yoksa aynı kalsın mı?

Hocam böyle kullanımda sorun çıkmazsa benim içinde sorun yoktur. Bir de sizce TDP değerini eskisi gibi mi yapayım yoksa aynı kalsın mı?
Bilgisayar düzgün çalışıyorsa kalsın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı