i5 12400F F/P soğutucu tavsiyesi

ErturKing

Decapat
Daha fazla  
RAM
Kingston 3200MHz 8x2
Ekran kartı
RTX 3060 Ti
Anakart
B660M DS3H DDR4
İşlemci
i5-12400F
Arkadaşlar, herkes ID-COOLING SE-214-XT önermiş fakat şu an 760 ₺'ye denk geliyor. 200 ₺ daha ekleyip Noctua NH-U12S redux almayı tercih ederim fakat bütçem bu kadar değil. Bana uygun fiyatlı, stoktan daha iyi çalışan bir soğutucu önerir misiniz? Şu an stokla boşta 50C görüyor %100 çalışınca rahat 100C oluyor ve sesi çok yüksek.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dark X120 'yi kaliteli bir termal macunla (CM Nano ya da Arctic mx 4) kullanıyorum 5 senedir. R5 2600 işlemcim. Yaş kış en ağır uygulamalarda ve oyunlarda 60 dereceyi geçmedi.

Stokta 100 dereceyi görüyorsanız bu arada kasanız nedir?
Ben kasa içi sirkülasyonun da gözden geçmesi gerektiğini düşünüyorum.

Dark X120 'yi kaliteli bir termal macunla (CM Nano ya da Arctic mx 4) kullanıyorum 5 senedir. R5 2600 işlemcim. Yaş kış en ağır uygulamalarda ve oyunlarda 60 dereceyi geçmedi.

Stokta 100 dereceyi görüyorsanız bu arada kasanız nedir?
Ben kasa içi sirkülasyonun da gözden geçmesi gerektiğini düşünüyorum.
Corsair Spec-Alpha kullanıyorum.

Corsair Spec-Alpha kullanıyorum.
Bu kasayla tahliye fanını da eklediyseniz, mümkün değil 100 derece. Ya montajda hata var ya da arıza.
Oyunlarda görmeniz gereken maksimum sıcaklık 80-85 derece olmalı.
Öndeki fanlar havayı içe emecek, arkada da bir tane tahliye edecek fanınız olmalı.
İşlemci fanının doğru oturduğundan emin olun, termal macun da önemli.

Bu kasayla tahliye fanını da eklediyseniz, mümkün değil 100 derece. Ya montajda hata var ya da arıza.
Oyunlarda görmeniz gereken maksimum sıcaklık 80-85 derece olmalı.
Öndeki fanlar havayı içe emecek, arkada da bir tane tahliye edecek fanınız olmalı.
İşlemci fanının doğru oturduğundan emin olun, termal macun da önemli.
Yıllardır kullandığım kasa sistemi yeni kurdum içine yani fanlarda bir sorun yok. Arkada 1 önde 2 tane var belki onlarıda yükseltebilirim. İntel turboyu kapatip 2.5ghz sabitlediğimde 80-85 oluyor dediğiniz gibi fakat full performans alamıyorum bu durumda.

Yıllardır kullandığım kasa sistemi yeni kurdum içine yani fanlarda bir sorun yok. Arkada 1 önde 2 tane var belki onlarıda yükseltebilirim. İntel turboyu kapatip 2.5ghz sabitlediğimde 80-85 oluyor dediğiniz gibi fakat full performans alamıyorum bu durumda.
Hayır bahsettiğim şey şu.
Dışarıdan içeri kontrol edelim.
1- Kasa fanlarının yönü doğru mu? Öndekiler emme, arkadaki ise tahliye yönünde olacak.
2- İşlemci fanının montajı sırasında folyo söküldü mü? Kaliteli macun uygulandı mı yoksa fabrika macunu mu var? KAliteli macun ile fabrika macunu arasında neredeyse 10 derece fark oluyor. Vidalar tam ve eşit olarak sıkıldı mı?
3- BIOS ayarları üzerinden fan ayarları yapıldı mı? Fan hızını daha düşük hızlarda artırmayı denediniz mi?

Bu soruları sormamın nedeni boştaki sıcaklığınızın da yüksek olması. Bu durumun donanımsal arıza hariç sebeplerinden biri kasa içi sıcaklığın çok yüksek olması. Bunun olabilmesi için kasada sirkülasyon olmaması lazım ya da kasayı 40 derece civarı bir ortamda kullanmanız gerekir (eski tip bilgisayar masaları gibi). Diğer olasılık da olası arıza ya da hatalı montaj.

Kasa montajınızın fotosunu da yükler misiniz?

Bir de belirttiğim gibi, fanlara çok dehşet para vermenize gerek yok. Tek yönde en az 4 bacaklı (total 8) kule tipi bir fan fazlaca yeterli olacak. Sizin mesajdan sonra işlemcime overclock yaptım. Sanırım 30 aylık macun var altta. Tam yükte 70 derece oluyor, yük kalkınca hızla soğuyor.

Keza sizin işlemci- fan kombinasyonuyla geçenlerde yapılmış bir stres/oyun içeriğine denk geldim. 2 saatlik %100 yük bindiren oyun sekansı sonrasında işlemci 85 dereceyi hiç geçmedi.

Hayır bahsettiğim şey şu.
Dışarıdan içeri kontrol edelim.
1- Kasa fanlarının yönü doğru mu? Öndekiler emme, arkadaki ise tahliye yönünde olacak.
2- İşlemci fanının montajı sırasında folyo söküldü mü? Kaliteli macun uygulandı mı yoksa fabrika macunu mu var? KAliteli macun ile fabrika macunu arasında neredeyse 10 derece fark oluyor. Vidalar tam ve eşit olarak sıkıldı mı?
3- BIOS ayarları üzerinden fan ayarları yapıldı mı? Fan hızını daha düşük hızlarda artırmayı denediniz mi?

Bu soruları sormamın nedeni boştaki sıcaklığınızın da yüksek olması. Bu durumun donanımsal arıza hariç sebeplerinden biri kasa içi sıcaklığın çok yüksek olması. Bunun olabilmesi için kasada sirkülasyon olmaması lazım ya da kasayı 40 derece civarı bir ortamda kullanmanız gerekir (eski tip bilgisayar masaları gibi). Diğer olasılık da olası arıza ya da hatalı montaj.

Kasa montajınızın fotosunu da yükler misiniz?

Bir de belirttiğim gibi, fanlara çok dehşet para vermenize gerek yok. Tek yönde en az 4 bacaklı (total 8) kule tipi bir fan fazlaca yeterli olacak. Sizin mesajdan sonra işlemcime overclock yaptım. Sanırım 30 aylık macun var altta. Tam yükte 70 derece oluyor, yük kalkınca hızla soğuyor.

Keza sizin işlemci- fan kombinasyonuyla geçenlerde yapılmış bir stres/oyun içeriğine denk geldim. 2 saatlik %100 yük bindiren oyun sekansı sonrasında işlemci 85 dereceyi hiç geçmedi.
1- Fanlar kesinlikle doğru dediğim gibi yıllardır sorunsuz bu kasayı kullanıyorum.
2- İntelin sürülü gelen termalini kullandım maalesef, dediğim gibi stok fan.
3- Gigabytetın bios açmadan hız ayarlama seçeneği mevcut sessiz modda çalıştırıyorum beni çünkü sesi beni çok rahatsız ediyor
4- Bu da montajım

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2023-05-17 saat 18.37.58.jpg
    WhatsApp Görsel 2023-05-17 saat 18.37.58.jpg
    217,7 KB · Görüntüleme: 25
Her halükarda termal macun değiştireceğiniz için öncelikle kaliteli bir macunla işe başlayın. Mevcut sisteminizde termal macunu yenileyin.
Sessiz ayarlar oyun için değil, ofis uygulamaları içindir. O ayarları da yüksek performansa alın.

Eğer sonuçlar size yeterli gelirse kaliteli bir fan alana kadar bütçe oluşturabilirsiniz. Eğer yeterli gelmezse dediğim gibi, tek yanda en az 4 ayaklı bir kule tipi soğutma alın (kasanızın ölçülerine uymasına dikkat ederek). Ben aşırı para ödemeden Dark x120 ile hallettim bu derdimi. İşlemci fanınının kapasitesi de en az 40 CFM olmasına dikkat edin. 60 ve üzeri bulursanız tadından yenmez.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı