i5 12400F ve 4060 Ti sistem düşük performans veriyor

Lynx666

Decapat
Daha fazla  
Merhaba herkese,

Yeni masaüstü sistemizi 360Hz monitore uygun olarak hazır sistem aldık özelleştirerek araştırmalarıma göre 500-600 FPS'in altına kolay kolay düşmemesi gerekiyordu o şekilde birçok farklı kaynaktan benchmarklar ile teyit etmiştik kaldı ki Valorant'ta CS:GO'da en düşük ayarlarda. (i5 12400F + 4060 Ti + 2x16 GB 3200 RAM)
Şu an şöyle bir sorunumuz var sistem CS:GO ve Valorant'ta 360 FPS görmemekte ısrarcı evet sanki V-Sync açıkmış gibi 340'larda dolanıyor 230'lara düştüğünü bile gördüm CPU ve GPU kullanım düzeyleri ikisi de %40ı bile görmüyor ve çok değişken. Fakat Forza Horizon 5 gibi bir oyunda GPU tamamı kullanılıyor. Tüm performans ayarları yapılı BIOS Windows oyun içi vesaire tüm benchmarklar sorunsuz şu an tamamen ASUS anakarttan kaynaklı olduğunu düşünmeye başladık nereden bu kanıya vardığımız ise şöyle. Kardeşimin laptopu ASUS ROG STRIX ve o bilgisayarda da 144 FPS civarlarına yakın alıyor ve çok fazla drop var sürekli AI destekli bir Power saving olayı var gibi bu FPS'nin monitör Hz'ine yeter diyor Acer laptopta öyle bir sorun yok mesela veya Dell'de eğer bu konu hakkında bilgili olan biri var ise çözümünü merak ediyoruz tüm gün bununla uğraştık denemediğimiz araştırmadığımız yabancı kaynak kalmadı şimdiden teşekkürler ayrıca MSI anakart (MSI Pro H610M-B) sipariş verdim değiştirip deneyeceğim. Gerçekten merakımdan konu açmak istedim ve belki bunu yaşayan veya yaşayacak olan birine de kaynak olabilir bu sayede çözülürse tabii.

Şimdiden vakit kazanmak amacıyla hazır cevaplar;
- Evet XMP profili açık RAM'ler 3200MHz'de çalışıyor.
- Anakart PCI-e 4.0 destekliyor.
-Güç modu yüksek performans ve nihai performans olmak üzere farklı güç planlarında denendi.
-Windows 10 ve 11 ikisi de denendi önce Windows 11'di çünkü 10'da da denedik.
-NVIDIA ayarları yapılı en yüksek yenileme hızı ve maksimum performansı tercih et gibi ayarlar ve herhangi bir FPS kısıtlama ayarı yok buna V-Sync ve G-Sync de dahil.
-Driverların hepsi tam.
-Benchmarklarda olması gerektiği puanı aldı sadece oyunlarda FPS sorunu var.
-ASUS AI Suite hiç yüklenmedi.
-Darboğaz yok çünkü CPU'nun da kullanımı çok düşük.
-Anakartın BIOS'u güncellendi me Firmware Update de aynı şekilde yapıldı.
-Anakart BIOS ayarı güç tasarrufu değil standart modda.
-Valorant vs CS:GO oyun içi ayarlarında FPS kısıtlanmadı.
-İki oyun da NVIDIA global settingste programlar kısmına eklendi ve halihazırda düzenlenen genel ayarları kullanıyor ve Windows'u GPU hızlandırma yerine de eklendi Windows oyun modu da açık.

Değerli yardımlarınızı bekliyoruz.

Son düzenleme:
Aynı sorun bende de var uzun zaman oluyor ama çözebildin mi?

Merhaba,

Yeni gördüm uzun zaman olmuş vay be iyi uğraşmışım zamanında. Anakartı değişmiştim denemek için hala MSI olan model takılı kasada biraz daha FPS artışı olmuştu ve daha stabildi fakat sorun çözülmemişti. Sonradan fark ettiğim bir şey ekran kartı anakartın PCI-e 4.0 slotunda X16 yerine X8 çalışıyordu M.2 SSD yüzünden bu FPS'i etkilemiş olabilir mi emin değilim, araştırmıştım kesin bilgi bulamamıştım.

Yabancı kaynaklarda PCI-e 4.0'da o kadar fark yaratmadığı söyleniyordu önceki nesil slotlara göre. Yani gördüğüm testler ve kaynaklar rekabetçi hafif grafikli oyunlarda düşük GPU kullanımı sonucu düşük FPS sorununu açıklamaya yetmemişti hatırladığım kadarıyla. Kendi deneme fırsatım olmadı M.2 SSD'yi çıkarıp normal SATA SSD veya HDD takarak uğraşmadım daha fazla öylece bıraktım. Hatta aynı sistemi satıyorum şu sıralar monitörüyle beraber. İllaki M.2 SSD kullanılacaksa işlemci ve anakart buna göre seçilirse daha iyi olur bunu anlamış oldum. Sen çözüm buldun mu?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı