Hocam anakartınız ve kasanız nedir? Bede de 13600K ve Arctic Duo var oyunlarda 90 dereceyi görüyordum. UV yaptım şimdi. Bence 75-80 yeterli. Bir de benim işlemci oyunlarda sürekli 5.1 GHz veremiyor sizde durum nedir?
Hocam soğutucu değiştim sorun çözüldü BIOS güncelleyip default ayarlara dönün sorun çözülür ben soğutucu yetersiz kaldı deyip gaza geldi değiştirdim siz masraf yapmayın şimdi oyunlarda UV vs olmadan default ayarlarda problem yaşamıyorum bilginiz olsun.
Tamamdır teşekkür ederim.
Sorunu hallettikten sonra bu konuya dönün performans nasıl iyi midir tartışırız.
Hocam ben de 13400F vardı, 7000₺ bunu görünce aldım. Fiyatı iyi diye aldım açıkçası. İleriye dönük yani. Çünkü 4070 Super için çok da gerekli olan bir işlemci değil.
Hocam Msi b660m anakartta 13600k kullanıyorum ve bu işlemci 1.45V çekiyor neredeyse serbest bırakınca 200wattı rahatça geçiyor anakarttan uv yapayım dedim ama -0.050 bile yapsam performans çok düşüyor -0.100 de sistem direk mavi ekran veriyor. Soğutucumu söküp taktım çok iyi değil ama bu kadar kötü olmamalı diye düşünüyorum AK500.Hocam düz F modeli ise zaten gerek yok Artics E34 o işlemciye fazlasıyla yeter ben aynı işlemci kullanıyorum deyince bu öneride bulundum eğer k veya kf modeli kullanıyorsanız güçlü işlemci oldukları için BIOS almak şart ama düz F modeli düşük TDP tüketimine sahip olduğu için o soğutucu fazlasıyla yeterli olur.
Hocam MSI B660M anakartta 13600K kullanıyorum ve bu işlemci 1.45v çekiyor neredeyse serbest bırakınca 200wattı rahatça geçiyor anakarttan UV yapayım dedim ama -0.050 bile yapsam performans çok düşüyor -0.100 de sistem direk mavi ekran veriyor. Soğutucumu söküp taktım çok iyi değil ama bu kadar kötü olmamalı diye düşünüyorum AK500.
Merhaba, bende i5 12400 F den i5 13600K işlemciye geçtim, ilk başta PC bir sapıttı fanlar çok hızlı dönüyor ve oyunlarda aynı zamanda sistem boştayken bile kasma yaşatıyordu, tekrar söküp i5 12400 F geri taktım ve düzeldi. Ertesi gün i5 13600K da nerede yanlış yaptım diye gözden geçirdim, öncelikle sisteme format attım ve BIOS'u sıfırladım aynı zamanda undervolt yaptım ancak hala daha 12400 F gibi kararlı çalışmıyor, boştayken bile ani watt yükselmeleri ve sıcaklık değerlerinde ani çıkışlar yapıyor. İlk defa 125 watt işlemci kullanıyorum, Yazılım ve oyun açılışları 2- 3 saniye kadar daha uzun sürüyor şu ana kadar ancak LoL oynarken deneyimledim ağır oyunlara girmeye çekinir oldum. Sizce nerede hata yapıyorum?Şimdi hocam şöyle ben artık bu konularda başka bir seviyeye çıktım sizde bilgilenin isterim olaya şöyle başlayayım kule tipi soğutmaların üzerinde yazan değerler dönemin işlemcileriyle denenmiş şeyler örneğin AK500 bu işlemciye yeterli olması gerekiyor neden çünkü üzerinde 200W TDP yazıyor ama gel gelelim ki teoride çalışan pratikte öyle olmuyor bende bu gazla gidip AK620 aldım ve gerçekten başarılıydı testlerde ama pratikte o kadar da iyi olmadığını gördüm size tavsiyem 0.015'ten başlayın 0.35e kadar test ederek düşün eğer 80 derecelere kadar düşebilirseniz oyunlarda bırakın orada kalsın ben UV yapmadım BIOS'tan Intel baseline profili açtım kendi kendine sıcaklıklar aşağı düştü fakat bu işlemciler o kadar bozuk ki düşük güçte bile 80'lerin üstünü bazen görüyor bu arada bu bahsettiğim baseline profile işlemcinin gücünü %10 kısıyor ciddi bir kayıp değil ama yine de kayıp Intel'in başı bu sorunla dertte raptor Lake işlemciler için bakalım nasıl bir BIOS çözümü sunacak en son BIOS sürümüde maalesef ısınmayı engellemiyor umarım Intel bu sorunu düzeltir yoksa ben AMD yolcusuyum bu da böyle bilinsin.
Bendeki katiyen zaten undervolta izin vermiyor ya sistem açılmıyor ya mavi ekran şimdilik anakart değiştireceğim gibi duruyor 12400f ten geçiş yaptım ben de. Anakart değiştirme sebebimse oyunlarda VRM throttling yaşıyorum. İlemci pl1/pl2 değerlerini biraz düşürmeme rağmen cpunun 75 max olduğu yerde bile MOS sıcaklığı 99a ulaşıyor sistem hemen voltaj ve düşürüyor sonra tekrar yükseliyor vs vs.Merhaba, bende i5 12400 F den i5 13600K işlemciye geçtim, ilk başta PC bir sapıttı fanlar çok hızlı dönüyor ve oyunlarda aynı zamanda sistem boştayken bile kasma yaşatıyordu, tekrar söküp i5 12400 F geri taktım ve düzeldi. Ertesi gün i5 13600K da nerede yanlış yaptım diye gözden geçirdim, öncelikle sisteme format attım ve BIOS'u sıfırladım aynı zamanda undervolt yaptım ancak hala daha 12400 F gibi kararlı çalışmıyor, boştayken bile ani watt yükselmeleri ve sıcaklık değerlerinde ani çıkışlar yapıyor. İlk defa 125 watt işlemci kullanıyorum, Yazılım ve oyun açılışları 2- 3 saniye kadar daha uzun sürüyor şu ana kadar ancak LoL oynarken deneyimledim ağır oyunlara girmeye çekinir oldum. Sizce nerede hata yapıyorum?
Siz undervolt ayarlarını nasıl yaptınız hangi değerleri aradınız?
Sistemimden bahsedeyim:
Kasa: ASUS A21 Plus,
Anakart: ASUS ROG B760-G DDR5.
RAM: XPG 6000MHz 32 GB CL: 32.
GPU: ASUS ROG RX 6750 XT.
SSD: Samsung 990Pro.
Sogutma: Corsair H150.
Psu: ASUS TUF BRONZE 650W
Termal macun: Termaltake TG-30 kullandım.
Merhaba, bende i5 12400 Fden i5 13600K işlemciye geçtim, ilk başta PC bir sapıttı fanlar çok hızlı dönüyor ve oyunlarda aynı zamanda sistem boştayken bile kasma yaşatıyordu, tekrar söküp i5 12400 F geri taktım ve düzeldi. Ertesi gün i5 13600K da nerede yanlış yaptım diye gözden geçirdim, öncelikle sisteme format attım ve BIOS'u sıfırladım aynı zamanda undervolt yaptım ancak hala daha 12400 F gibi kararlı çalışmıyor, boştayken bile ani watt yükselmeleri ve sıcaklık değerlerinde ani çıkışlar yapıyor. İlk defa 125 watt işlemci kullanıyorum, yazılım ve oyun açılışları 2- 3 saniye kadar daha uzun sürüyor şu ana kadar ancak LoL oynarken deneyimledim ağır oyunlara girmeye çekinir oldum. Sizce nerede hata yapıyorum?
Siz undervolt ayarlarını nasıl yaptınız hangi değerleri aradınız?
Sistemimden bahsedeyim:
Kasa: ASUS A21 Plus,
Anakart: ASUS ROG B760-G DDR5.
RAM: XPG 6000MHz 32 GB CL: 32.
GPU: ASUS ROG RX 6750 XT.
SSD: Samsung 990Pro.
Sogutma: Corsair h150.
PSU: ASUS TUF Bronze 650W.
Termal macun: Termaltake TG-30 kullandım.
Bendeki katiyen zaten undervolta izin vermiyor ya sistem açılmıyor ya mavi ekran şimdilik anakart değiştireceğim gibi duruyor 12400F'ten geçiş yaptım ben de. Anakart değiştirme sebebimse oyunlarda VRM throttling yaşıyorum. İlemci pl1/pl2 değerlerini biraz düşürmeme rağmen CPU'nun 75 Max olduğu yerde bile mos sıcaklığı 99a ulaşıyor sistem hemen voltaj ve düşürüyor sonra tekrar yükseliyor vs vs.