i5 13600K için undervolt işlemi problem olur mu?

Bu konuya o kadar şey yazdım Reddit'te çözümler aradım en son Windows da kurulmadı ne şans meğer işlemci sorunluymuş servis değişim yaptı. Bakalım bunu henüz test etmedim BIOS'a bir güncelleme var ama k serisi olmayan işlemci microcode diyor.

Hocam k veya kf serisi kullanmıyorsanız yapmayın gereksiz olur o yönden bu sorun kilidi açık işlemciler için geçerli baştada söyledim.

Hocam k veya kf serisi kullanmıyorsanız yapmayın gereksiz olur o yönden bu sorun kilidi açık işlemciler için geçerli baştada söyledim.
K serisi kullaniyorum ama yeni bios update K serisi olmayanlar icin guncelleme gelmis dun tarihli.
"The new BIOS includes Intel microcode 0x129 and adjusts the factory default settings for the non-K processors, enhancing the stability of Intel Core 13th and 14th gen desktop processors."

K serisi kullanıyorum ama yeni BIOS Update k serisi olmayanlar icin guncelleme gelmis dun tarihli.
"The New BIOS includes Intel microcode 0x129 and adjusts the factory default settings for the non-k processors, enhancing the stability of Intel Core 13th and 14th gen desktop processors."

Bak cümleyi tam oku bu güncellemeyi içerir ve k olmayan işlemcilerinde stabilite sorunu eğer varsa giderir demek istiyor güncellemen şart değil zaten MSI tarafı diyor ki bu kesinlikle bir çözüm değil hala sorun tam olarak çözülmedi fakat bu durum olayı biraz daha yumuşattı önümüzde ki aylar ve bu ay çıkacak olan bir BIOS'u beklemek daha mantıklı olabilir.

Bak cümleyi tam oku bu güncellemeyi içerir ve k olmayan işlemcilerinde stabilite sorunu eğer varsa giderir demek istiyor güncellemen şart değil zaten MSI tarafı diyor ki bu kesinlikle bir çözüm değil hala sorun tam olarak çözülmedi fakat bu durum olayı biraz daha yumuşattı önümüzde ki aylar ve bu ay çıkacak olan bir BIOS'u beklemek daha mantıklı olabilir.
Hocam merhaba tekrardan bende Asus Rog B760 -G anakart mevcut ve benim anakartım dahil olmak üzere belli sayıda anakart a güncelleme gelmiş durumda ancak 1662 beta bios güncelleme olarak (deneme aşamasında) gelmiş .Bende açıkçası tereddüt halindeyim , inceledigim bir kaç yabancı form da beta bios un farklı sorunlar çıkardığını yazmışlar ; mavi ekran gibi o yüzden bir süre daha bekleme taraftarıyım.

Hocam merhaba tekrardan bende ASUS ROG B760 -g anakart mevcut ve benim anakartım dahil olmak üzere belli sayıda anakart a güncelleme gelmiş durumda ancak 1662 beta BIOS güncelleme olarak (deneme aşamasında) gelmiş. Bende açıkçası tereddüt halindeyim, inceledigim birkaç yabancı form da beta BIOS'un farklı sorunlar çıkardığını yazmışlar; mavi ekran gibi o yüzden bir süre daha bekleme taraftarıyım.

Aynen bugün bende tespit ettim şimdilik baseline profileden devam zaten MSI tarafında ki yetkili tayfa bunun gerçek bir çözüm olmadığını sadece bir nebzede olsa çözdüğünü söylüyor bakalım betadan çıktıktan sonra göreceğiz konuyu takipteyim.

Dün bende 13600K ve - ASUS Z690-P ile bu serüvene atıldım ve soğtucu olarak Thermalright Assassin's 120SE kullanıyorum. Termal macunuda soğutucunun içinden çıkanı kullandım. İşlemci sizlerin ki gibi biraz sıcak çalışıyor stress testinde 90-91 dereceleri görüyor fakat oyunlarda sürekli %100 çalışmadığı için hatta neredeyse hiç %100 görmedim sanırım 75 derecelerde takılıyor. Termal macunu değiştirsem çok etki eder mi yoksa UV mi yapmak gerekli. UV için ASUS BIOS'unda yardımcı olabilecek varsa çok iyi olur.

Dün bende 13600K ve - ASUS Z690-P ile bu serüvene atıldım ve soğtucu olarak Thermalright Assassin's 120SE kullanıyorum. Termal macunuda soğutucunun içinden çıkanı kullandım. İşlemci sizlerin ki gibi biraz sıcak çalışıyor stress testinde 90-91 dereceleri görüyor fakat oyunlarda sürekli %100 çalışmadığı için hatta neredeyse hiç %100 görmedim sanırım 75 derecelerde takılıyor. Termal macunu değiştirsem çok etki eder mi yoksa UV mi yapmak gerekli. UV için ASUS BIOS'unda yardımcı olabilecek varsa çok iyi olur.
Bios u en son sürüm olarak güncelleyin ancak beta olan için biraz daha bekleyin, Sadece intel turbo boost kapatıp defult ayarlarda kullanın ekstra undervolt yapmanıza gerek kalmayacaktır, iki türlü de denedim hem undervolt yapıp hem defult ayarlarda , defult biraz daha sağlıklı.

BIOS'u en son sürüm olarak güncelleyin ancak beta olan için biraz daha bekleyin, sadece Intel Turbo Boost kapatıp defult ayarlarda kullanın ekstra undervolt yapmanıza gerek kalmayacaktır, iki türlü de denedim hem undervolt yapıp hem defult ayarlarda, defult biraz daha sağlıklı.

Dün son sürümden bir öncekine güncelledim. En son sürümde beta yazıyor diye çekindim onu yapmadım. Çok anlamıyorum da, Turbo Boost'u kapatınca 5.1GHz'den daha aşağıya mı çekmiş oluyorum? Bir de ben Corsair Vengeance kullanıyorum 3200MHz de bu anakart bayağı yüksek MHz'leri destekliyor. BIOS ayarlarından XMP 2'yi açtım fakat yüksek MHz'lere çekince ekran gelmiyor. RAM'lerin MHz'sini en yüksek kaça çekebilirim ve nasıl ayarlayabilirim onu?

Dün son sürümden bir öncekine güncelledim. En son sürümde beta yazıyor diye çekindim onu yapmadım. Çok anlamıyorum da, Turbo Boost'u kapatınca 5.1GHz'den daha aşağıya mı çekmiş oluyorum? Bir de ben Corsair Vengeance kullanıyorum 3200MHz de bu anakart bayağı yüksek MHz'leri destekliyor. BIOS ayarlarından XMP 2'yi açtım fakat yüksek MHz'lere çekince ekran gelmiyor. RAM'lerin MHz'sini en yüksek kaça çekebilirim ve nasıl ayarlayabilirim onu?
Doğru olanı yapmışsınız ,beta bios dan bende çekiniyorum, hayır turbo boost u kapatırsanız elle tutulur bir performans kaybı yaşamazsınız daha stabil çalışıyor. Ram konusuna gelirsek 3200 mhz dediğinize göre sisteminiz DDR4 olması lazım , Anakartlarda yüksek Ram frekansı alabilmeniz için ayrıca detaylı bios ayarlarına girmeniz gerekli, ancak anakart bunu desteklese de DDR 4 lerde işlemci bellek max değeri 3200mhz dir daha üst değerleri hiç bir işlemci desteklememektedir ! DDR5 ramlerde işlemcilerin maksimum bellek değerleri 5600 mhz dir. Bu değerleri işlemci üreticisinin teknik verilerinden de ulaşabilirsiniz.

An itibariyle bios 1663 yayınlandı ve anakartı güncelledim ancak elle tutulur bir farklılık yine göremedim ve tekrardan intel boost defult ayara çektim ,şuan gayet stabil ve sağlıklı çalışıyor 360 mm corsair h150 sıvı soğutmayla İ5 13600K işlemci CS GO 2 oyununda low ayarlarda (CPU ya yük bindirecek şekilde) turbo boost açıksa 80 derece üstü kapalıysa max 75 derece görmekte.

Son düzenleme:
Doğru olanı yapmışsınız, beta BIOS'tan bende çekiniyorum, hayır Turbo Boost'u kapatırsanız elle tutulur bir performans kaybı yaşamazsınız daha stabil çalışıyor. RAM konusuna gelirsek 3200 MHz dediğinize göre sisteminiz DDR4 olması lazım, anakartlarda yüksek RAM frekansı alabilmeniz için ayrıca detaylı BIOS ayarlarına girmeniz gerekli, ancak anakart bunu desteklese de DDR 4'lerde işlemci bellek Max değeri 3200MHz'dir daha üst değerleri hiçbir işlemci desteklememektedir! DDR5 RAM'lerde işlemcilerin maksimum bellek değerleri 5600 MHz'dir. Bu değerleri işlemci üreticisinin teknik verilerinden de ulaşabilirsiniz.

An itibarıyla BIOS 1663 yayınlandı ve anakartı güncelledim ancak elle tutulur bir farklılık yine göremedim ve tekrardan Intel Boost defult ayara çektim, şu an gayet stabil ve sağlıklı çalışıyor 360 mm Corsair H150 sıvı soğutmayla i5 13600K işlemci CS:GO 2 oyununda Low ayarlarda (CPU'ya yük bindirecek şekilde) Turbo Boost açıksa 80 derece üstü kapalıysa Max 75 derece görmekte.

Peki hocam Turbo Boost'ı güç seçeneklerinden mi kapatıyorsunuz bu 1.cisi 2.ci olarak da Turbo Boost kapalıyken ne kadar FPS düşüyor. Bu BIOS meselesini takip etmeye devam edeceğim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı