i5-14400F ve RTX 4070 Super sistem performansı iyi değil

BCatto

Hectopat
Öncelikle yeni sistem aldım. İçinde önceden kullandığım WD Black SN770 SSD'yi tamamen sıfırlayıp yeni sistemde kullanıyorum. Sistemi kurduğumdan beri garip sorunlarla karşılaşıyorum. Sistem özelliklerim şu şekilde: i5 14400F işlemci, Gigabyte Windforce RTX RTX 4070 Super ekran kartı, ASUS Z790M-Plus anakart, XPG 5600MHz CL46 RAM. Windows sürümüm ise 23h2. 3 tane sorun var hepsini kısaca anlatayım. Bu sorunların hiçbiri daha önceki sistemimde olmuyordu. Sorunlar ve ilgili videoları sırayla ekliyorum. Videolar düşük boyutlu olsun diye WhatsApp üzerinden tekrar indirip yükledim bu yüzden çözünürlük çok kötü olmuş.

1) Sistem ilk açılırken yavaş açılıyor. Yani ilk düğmeye bastığımda sistem fanları çalışıyor kasanın ışığı yanıp sönüyor fakat 10 saniye boyunca ekrana görüntü gelmiyor. Daha sonra 5 saniye içinde anakart giriş ekranı gelip ardından Windows açılıyor hemen. Yani PC 15 saniyede açılıyor 10 saniye boyunca ekrana hiçbir şey gelmiyor. Ek olarak bu 10 saniye içinde kasanın güç tuşunun ışığı yanıp sönüyor sürekli. Normalde yanıp sönmeden devamlı yanması gerekiyor ki 10 saniyeden sonra yanıp sönme olmuyor. Eski bilgisayarımda bu sorun olmuyordu bastığım gibi anakart ekranı geliyor ardından açılıyordu. Videoyu başlattıktan hemen sonra sistemi açıyorum masaüstüne gelmesi 15 saniye sürüyor.

2) Alt Tab atarken yavaş atıyor. Oyun ve Windows çözünürlük ayarları aynı. Oyun ayarı tam ekranda. Oyun açıkken Alt Tab atınca anında atıyor. Fakat tekrardan oyunu açınca görüntü geliyor fakat 1-2 saniyelik donuyor, ardından kendine geliyor. Aslında bu tam bir sorun mu bilmiyorum ama daha önceden böyle olmadığına eminim. Videoda oyunu açınca animasyonların durduğu ve sağ tarafta FPS göstergesinde ani 10-20'lere düştüğü görülüyor. Tüm oyunlarda sonuç aynı.

3) En garip sorun bu sanırım. Bazen ekranın tamamı değil bazı kısımları kare olarak gidip geliyor. Yani atıyorum ekranın orta-sağ tarafına doğru 3 parmak genişliğinde kare bir bölüm anlık olarak gidip geliyor. Tam bir driver sorunu gibi duruyor. 2 gün önce ekran kartı driver güncelledim. Güncellemeden sonra 1-2 kere daha oldu fakat 1 gündür yaşamadım bu sorunu. Sürekli yaşanmadığı için bununla ilgili videom yok.
Videolar:
1)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

2)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

3)

4)

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam alt+tab sorunu loss of gsync olabilir, masaüstüne giderken sorunsuzsa ve oyuna girerken yapiyorsa, bu etken olabilir. Bu ciddi bir sorun degil, freesyncte de benzeri oluyor, puruzsuz bir gecis olmuyor oyuna gecerken. Bunun gercekten kaynaginin bu olup olmadigini anlamak icin gsync'i komple devre disi birakip deneyebilirsin. Nvidia control panelden ve varsa monitor ayarlarindan. Eger sebep buysa en azindan bir problemin uzerini cizmis oluruz ve diger problemlerle baglantili olmadigini bilmis oluruz.

3 deki video olan problem problemmiymiş bende de o oyunda oluyor. Bence problem değil.
aslında ciddi bir problem değil ama önceden olmuyordu bu yüzden merak ettim

tamamdır müsait olunca deneyip haber vereceğim. Teşekkür ederim

denedim gsync ile alakalı değil arakadaşımda aynı oyunda tak diye atıyorum dedi. cidden neden bu kadar saçma bir sıkıntı oluyor anlamadım

3 deki video olan problem problemmiymiş bende de o oyunda oluyor. Bence problem değil.
ek olarak normalde olmuyor yani bir problem

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…