i5 2500k için 1.37 voltaj iyi midir?

harun1595

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle sistemim: i5 2500K, Gigabyte Z68P DS3, Kingston 2*4 GB 1333 MHZ CL9, Thermaltake Contac 21, Gigabyte GTX 660, Corsair VS 550
1-İşlemciyi 4 GHZ'e aşırttım.
2-Tam yükte 1.37-38 voltaj gösteriyor.
3-Kendimiz voltaj vermek istersek Bios'ta işlemci voltajının ismi ne olarak geçiyor?
4-İşlemci bu voltaja dayanabilir mi?
5-Ayrıca işlemci 95 Watt TDP deniyor. Bu ne demek? İşlemcinin 105 Watt çektiği yer oldu sorun olur mu? Bu da ekran alıntısı.
mrlLV1.jpg

Şimdiden teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    394,9 KB · Görüntüleme: 316
Son düzenleme:
BIOS'da işlemci voltajı ile ilgili kısım bir adet ayardan meydana gelmemektedir. Profesyonelleştikçe daha ince ayarlara da el atmanız gerekebilmektedir.
Standart bir OC için CPU Core ve CPU/NB voltaj değerleri ile oynanır.
Sizin işlemciniz K ibareli yani çarpan kilidi açık. Turbo Boost ile 3,7'ye gelebiliyor, manuel olarak 4GHZ'ye çıkartılabilir diye tahmin ediyorum.

Voltaj konusuna gelecek olursak 4GHZ için 1,38 voltaj gereksiz diyebilirim. 1,2 ile 1,3 arası bir voltaj tercih etmeniz gerekir. 1,25 uygun olacaktır.

TDP konusuna gelecek olursak bazı arkadaşlar işlemcinin kullandığı güç miktarı demiş olabilir ancak olayın yönü çok daha farklıdır.
Birim zamanda ortaya çıkan ısınının Watt cinsinden değeridir aslında. Yani o değerin yüksek olması işlemcinin daha fazla ısınabilme kabiliyetine sahip olduğunu belirtir. Ekran alıntısını göremiyoruz maalesef. Ve voltaj-güç değerleri sabit değildir arkadaşlar, yük altında anlık değişkenlikler gösterebilir.
Takılmayın bu kadar.

Siz, işlemci voltajını BIOS üzerinden 1,28'e indirin öncelikle.

BIOS'da işlemci voltajı ile ilgili kısım bir adet ayardan meydana gelmemektedir. Profesyonelleştikçe daha ince ayarlara da el atmanız gerekebilmektedir.
Standart bir OC için CPU Core ve CPU/NB voltaj değerleri ile oynanır.
Sizin işlemciniz K ibareli yani çarpan kilidi açık. Turbo Boost ile 3,7'ye gelebiliyor, manuel olarak 4GHZ'ye çıkartılabilir diye tahmin ediyorum.

Voltaj konusuna gelecek olursak 4GHZ için 1,38 voltaj gereksiz diyebilirim. 1,2 ile 1,3 arası bir voltaj tercih etmeniz gerekir. 1,25 uygun olacaktır.

TDP konusuna gelecek olursak bazı arkadaşlar işlemcinin kullandığı güç miktarı demiş olabilir ancak olayın yönü çok daha farklıdır.
Birim zamanda ortaya çıkan ısınının Watt cinsinden değeridir aslında. Yani o değerin yüksek olması işlemcinin daha fazla ısınabilme kabiliyetine sahip olduğunu belirtir. Ekran alıntısını göremiyoruz maalesef. Ve voltaj-güç değerleri sabit değildir arkadaşlar, yük altında anlık değişkenlikler gösterebilir.
Takılmayın bu kadar.

Siz, işlemci voltajını BIOS üzerinden 1,28'e indirin öncelikle.
Öncelikle böylesine ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Voltaj 1.37'de kalsa fiziksel olarak (işlemci yanması vs.) sorun teşkil eder mi? Etmezse öyle kalsın kurcalamak istemiyorum. Bir de CPU-Z'de voltaj hep 1.056 görünüyor onu anlamadım. Şimdi resme bakabilirsiniz.

1,37'de kalması fiziksel olarak bir problem yaratmaz. İşlemciler kurbağa değil :) Yanmakta olduklarının farkına varıp BIOS üzerinden anında çalışmayı durdurabiliyorlar.
Ancak bu gereksiz yere voltaj değerlerini 0,1 kadar yüksek tutmanızı gerektirmez. En başarılı OC, stabilitenin en düşük voltaj değerleri ile sağlandığı OC'dur.
Voltaj değerlerinde oynamalar olabilir, yukarıda dediğim gibi kafanıza takmayın, BIOS'dan ayarlamaları yaptıysanız sıkıntı yok.

Ayrıca CoreTemp ve SpeedFan gibi çöp programları bırakmanızı şiddetle tavsiye ederim. CoreTemp gibi programlar BIOS kaynaklı veri elde etmez bu yüzden sizi yanıltabilirler ve SpeedFan ölü bir program, işinize yarayacağını sanmam.

AIDA64 Extreme Edition kullanmaya başlayın. Attığınız görselde işlemcinin kaç derecede çalıştığından emin olamıyorum ben şahsen.
Belki de yüksek voltaj nedeniyle uçtu gitti sıcaklıklar. Bu yüzden düzgün bir program kullanmanızı isteyeceğim.
İşimizi lüzumsuz programların insafına bırakmayalım değil mi?

1,37'de kalması fiziksel olarak bir problem yaratmaz. İşlemciler kurbağa değil :) Yanmakta olduklarının farkına varıp BIOS üzerinden anında çalışmayı durdurabiliyorlar.
Ancak bu gereksiz yere voltaj değerlerini 0,1 kadar yüksek tutmanızı gerektirmez. En başarılı OC, stabilitenin en düşük voltaj değerleri ile sağlandığı OC'dur.
Voltaj değerlerinde oynamalar olabilir, yukarıda dediğim gibi kafanıza takmayın, BIOS'dan ayarlamaları yaptıysanız sıkıntı yok.

Ayrıca CoreTemp ve SpeedFan gibi çöp programları bırakmanızı şiddetle tavsiye ederim. CoreTemp gibi programlar BIOS kaynaklı veri elde etmez bu yüzden sizi yanıltabilirler ve SpeedFan ölü bir program, işinize yarayacağını sanmam.

AIDA64 Extreme Edition kullanmaya başlayın. Attığınız görselde işlemcinin kaç derecede çalıştığından emin olamıyorum ben şahsen.
Belki de yüksek voltaj nedeniyle uçtu gitti sıcaklıklar. Bu yüzden düzgün bir program kullanmanızı isteyeceğim.
İşimizi lüzumsuz programların insafına bırakmayalım değil mi?
Doğru söylüyorsunuz. İşlemciyi 3.8 GHZ'e çekip Prime95 üzerinden Aida64 indirerek test ettim. Değerler şöyle:
Sıcaklık 63-65 derece
CPU Çekirdek=1.284 V
+5 V=5.83 V
+3.3 V=3.364 V
+12 V'ı göstermiyor.
VTT=1.056 V
DIMM=1.536 V
GPU Çekirdeği=0.875 V

Anlatmak istediğimi anlamış gibi gözüküyorsunuz.
0,2GHZ'lik frekans artışı için 0,2 voltaj vermenin hiçbir mantığı yok. Son hali ile kullanmanız sıcaklıkları da olumlu yönde etkileyecektir.

3. defa söylüyorum :) 3 aşağı 5 yukarı değerler görebilirsiniz, BIOS'dan 1,28 ayarladınız diye CPU-Z'den 1,28 göreceksiniz diye bir durum yok.
Bir bakarsınız 1,30 olur, bir bakarsınız 1,26 olur. Bu doğal bir durum.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı