i5 3210M notebook ısınma ve fan sorunu

Kartos3

Kilopat
Makaleler
2
Merhaba, 2012 yılından kalma Notebook'um fazla ısınıyor ve fan da yüksek devirlerde çalışıyor. Bu sorunu çözmek için içini açıp temizledim, termal macununu yeniledim, fakat durum hala aynı. Belki sürücüler eskidir diye de sürücüleri güncelledim fakat sorun çözülmedi. Sıfırdan son sürüm Windows 10 kurayım dedim ama sonuç hala aynı. İşlemci boşta 56 derece, tarayıcıyı açınca da 67 dereceye çıkıyor. Acaba fan veya soğutma sistemi mi bozuldu? Bunun bir çözümü var mı arkadaşlar? Teşekkürler.
İşlemci i5 3210M.

Son düzenleyen: Moderatör:
İçini temizlerken soğutma fanının içini açıp temizlediniz mi? Fanın olduğu "kutu" nun iç kenar kısımlarında ve hava giriş-çıkış kanallarında toz birikmiş olabilir. En küçük toz parçaları dahi o giriş-çıkışları tıkayabilir. Temizlemediyseniz temizleyin derim. İşlemcide en yüksek kaç dereceyi gördünüz?

İçini temizlerken soğutma fanının içini açıp temizlediniz mi? Fanın olduğu "kutu"nun iç kenar kısımlarında ve hava giriş-çıkış kanallarında toz birikmiş olabilir. En küçük toz parçaları dahi o giriş-çıkışları tıkayabilir. En yüksek kaç derece gördünüz acaba?

Evet, özellikle fanı söküp içini temizledim. Hava kanallarını da temizledim. En yüksek normal kullanımda 76 derecede, oyunda da 98 derecede gördüm.

Evet, sıcaklıklar oldukça yüksek. Son bir defa daha termal macun değişimi yapmanızı rica edebilir miyim? Eskisini iyice tamizleyip daha önce sıktığınız gibi sıkın ve yayın. Soğutma bloğunu takmadan önce her tarafına iyice bakın, çatlaklar veya delikler varsa soğutamamasının nedeni bu olabilir. Eğer yoksa GPU ve CPU üzerine macunu sıkıp çok ince bir tabaka şeklinde iyice yaydıktan sonra soğutma bloğunu oynatmadan dikkatlice yerleştirin ve CPU-GPU üzerine elinizle hafif baskı yaparak vidaları sonuna kadar sıkın. İşiniz bittiğinde tüm soğutma sisteminin güzelce yerine oturduğundan emin olun. Sonra tekrar cihazı oyunda test edin.

Sıcaklıklar yine yüksek çıkarsa soğutmayı değiştirmeniz en iyi seçenek olacaktır. Kendi laptopumun soğutma sisteminde de lekeler var, ama soğutmaya etkisi çok fazla olmadı. Deneme yanılma yoluyla üstte yazdığım şekilde işlemi yaparak en basit oyunlarda 85 derece olan sistemi uzun ve ağır oyun seanslarında bile 70 derece civarında tutmayı başardım. Sizin de soğutmanın değişmesine karar kılmadan önce denemenizde fayda var.

Evet, sıcaklıklar oldukça yüksek. Son bir defa daha termal macun değişimi yapmanızı rica edebilir miyim? Eskisini iyice tamizleyip daha önce sıktığınız gibi sıkın ve yayın. Soğutma bloğunu takmadan önce her tarafına iyice bakın, çatlaklar veya delikler varsa soğutamamasının nedeni bu olabilir. Eğer yoksa GPU ve CPU üzerine macunu sıkıp çok ince bir tabaka şeklinde iyice yaydıktan sonra soğutma bloğunu oynatmadan dikkatlice yerleştirin ve CPU-GPU üzerine elinizle hafif baskı yaparak vidaları sonuna kadar sıkın. İşiniz bittiğinde tüm soğutma sisteminin güzelce yerine oturduğundan emin olun. Sonra tekrar cihazı oyunda test edin.

Sıcaklıklar yine yüksek çıkarsa soğutmayı değiştirmeniz en iyi seçenek olacaktır. Kendi laptopumun soğutma sisteminde de lekeler var, ama soğutmaya etkisi çok fazla olmadı. Deneme yanılma yoluyla üstte yazdığım şekilde işlemi yaparak en basit oyunlarda 85 derece olan sistemi uzun ve ağır oyun seanslarında bile 70 derece civarında tutmayı başardım. Sizin de soğutmanın değişmesine karar kılmadan önce denemenizde fayda var.

Termal macunu değiştireli 2 gün oluyor, vidaları da sonuna kadar sıkmıştım, yani tam oturduğundan eminim. Fakat sorun fanda olabilir. Yine de tekrar kontol edeceğim.

Tekrar kontrol ettim ve işlemcinin biraz üzerinde olan kutuların (tam olarak ne olduğu hakkında bilgim yok) üzerindeki termal padlar yüzünden işlemci soğutucusu biraz yukarıda duruyor. Yarın söküp padi keseceğim. Sorun hala devam ederse fanı değiştirmeyi planlıyorum.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı