i5 4200U ve GT740M sistem upgrade

Skyguy

Hectopat
Selamlar arkadaşlar, uzun yıllardır Lenovo Z510 kullanıyorum ancak bilgisayar o kadar hantal ki artık ömrünü doldurduğunu resmen bağırıyor. Laptopuma birkaç parça eklersem canlandırabilirim diye düşünüyorum ama bir de sizin fikrinizi alayım dedim. Harddisk taraması yapmadım daha ama harddiskin sorunlu olduğundan emin gibiyim, zira Windows'un açılıp kendine gelmesi 3-4 dk'yı buluyor. Uygulamaların simgeleri geç geliyor, programlar geç açınıp kapanıyor, ağır programlarda bilgisayar kitleniyor vs. sistemimin özelliklerini buraya yazayım;
  • i5 4200U
  • GT740M
  • 6 GB 1600MHz DDR3 RAM
  • 1TB HDD
Sistemim bu şekilde, yeni bir SSD almayı düşünüyorum. Bilgisayarda çok ağır oyunlar oynamıyorum, ancak okul gereği fazla sayıda mühendislik programı mevcut. Hepsinde performans sıkıntısı yaşıyorum. Aklımda şöyle bir şey var, 1000TL bütçe ile SSD+yeni bir HDD + RAM almayı düşünüyorum, bu üçlüyü aldığımda performans konusunda ciddi anlamda farkı görür müyüm?

HDD'yi taratmadan almayacağım ancak büyük ihtimalle sıkıntılı çıkacak. Şu anda 600GB alan kullanıyorum (format atmayalı uzun zaman oldu, gereksiz şeylerde var) 500GB SSD 500 GB HDD alsam yeterli diye düşünüyorum.

Siz nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? HDD'yi gittiği yere kadar kullanmalı mı yoksa orta halli bir HDD alınmalı mı? Hangi SSD'yi önerirsiniz? SSD+HDD+RAM üçlüsü 1000TL'ye getirilebilirse alınmalı mı? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Üstteki arkadaşın dediği gibi uzun süreçte sorun çıkarabilir ama emin olabilirsiniz ki bilgisayarınız çok daha hızlanacak. Eğer NVMe tarzında bir ssd seçeseniz yazma ve okuma hızı normal ssd'nin bile katlarcası olduğu için size gerçek anlamda çok büyük kolaylık sağlayacaktır. GPU kısmını ise E-GPU tarzında çözebilirsiniz.

Sizce gereksiz mi? harcadığım paraya değmezse boşa para harcamak istemiyorum
Şimdi şöyle söyleyeyim eğer cihazla internette gezinmek,film izlemek veya yüksek performans gerektirmeyecek şeyler yapacaksanız SSD almak sisteminizi gerçekten çok hızlandırır. Muhtemelen 5400 RPM bir harddisk kullanıyorsun.5400 RPM Sata 2 ve 8 Mb ön belleği olan disk ise 60-70 Mb arası okuma yapıyor. Ama Evo plus NVMe M2 SSD'de 3500 okuma 2500 mb ise yazma bulunuyor.

Şimdi şöyle söyleyeyim eğer cihazla internette gezinmek,film izlemek veya yüksek performans gerektirmeyecek şeyler yapacaksanız SSD almak sisteminizi gerçekten çok hızlandırır. Muhtemelen 5400 RPM bir harddisk kullanıyorsun.5400 RPM Sata 2 ve 8 Mb ön belleği olan disk ise 60-70 Mb arası okuma yapıyor. Ama Evo plus NVMe M2 SSD'de 3500 okuma 2500 mb ise yazma bulunuyor.
hocam orta düzey oyunlar oynuyorum oda çok sık değil (lol, cs go tarzı) onun dışında günlük kullanımda çok kullanıyorum ve ağır sayılabilecek programlar kullanıyorum(photoshop,quartus,proteus,vivado gibi) Yani en çok zorladığım kısım programlar aslında.Bu alanlarda faydası görülür mü ? böyle bir yola girişmeye gerek var mı sizce

hocam orta düzey oyunlar oynuyorum oda çok sık değil (lol, cs go tarzı) onun dışında günlük kullanımda çok kullanıyorum ve ağır sayılabilecek programlar kullanıyorum(photoshop,quartus,proteus,vivado gibi) Yani en çok zorladığım kısım programlar aslında.Bu alanlarda faydası görülür mü ? böyle bir yola girişmeye gerek var mı sizce
Eğer photoshop gibi uygulamalar kullanıyor isen işlemci gücü yüksek bir bilgisayar tercih etmen gerekiyor. U modeli bir işlemci ile bu iş gerçek anlamda zor. HQ yada H bir işlemcili laptop tercih etmen senin için SSD takviyesinden çok daha yararlı olacaktır. Ama illa kullanacağım bu laptop'u dersen Adata XPG Spectrix S40G 512 GB SSD'sini öneririm. Ram olarak ise Kingston'dan ValueRam 8 GB 1600 MHz versiyonunu tercih edersen 925 TL'ye sistemini güncelleyebilirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı