i5 4590 ve GTX 1660 Ti Darboğaz Problemi

Evet, CPUID HWMonitor ile oyun sırasında voltaj değerlerine de baktım, güç kaynağında problem yok gibi görünüyor. Sistemde SSD de var, geriye CPU ve RAM kalıyor. i7 4790K'nın frekansları 4790'dan ciddi şekilde daha yüksek, o nedenle garantiye almak için ucuzundan 4790K arayışına geçtim, H97 çipset ile direk çarpan kilidi üzerinden overclock yapamayacağım ama, bir miktar normal overclock da yapabilirim. CPU değişiminden sonra sıkıntı devam ederse XMP ile RAM frekanslarını da biraz arttırabilirim, deneme yanılma ile bakacağız artık.

Intel, yakında (11. yada 12. nesilde) nanometre düşüşü ile birlikte komple mimari değişimine gidecek. DDR 5 bellekler de yolda, bunlar çıktıktan sonra yeni nesile geçeceğim.
Overclock yapamasanız dahi 4790 ile en azından fazla anlık FPS düşüşü pek görmezsiniz. Benim Z97 anakartım olmasına rağmen 1600Mhz bellekleri 1866 MHz dahi yapamamıştım, bilginiz olsun. Stok 4790K ile yolunuza devam edin. İyi günler dilerim 🙂
 
Selamlar herkese, yine tam çözemediğim bir problem ile karşınızdayım =). Öncelikle tüm sistem parçalarını yazayım ki yorumlarken eksik olmasın:

  • ASUS H97M-Plus Anakart
  • Intel i5-4590 CPU
  • MSI GTX 1660 Ti Gaming X Ekran Kartı
  • 16 GB G. Skill DDR3-1600 RAM (4 X 4 GB, Dual channel olarak çalışıyor)
  • Cooler Master Thunder 600W Güç Kaynağı
  • 1 X 7200 RPM HDD, 1 X SATA SSD, 1 X Sound Blaster Audigy RX ses kartı

Ekran kartım GTX 950 idi ve elbette herhangi bir darboğaz olmadan kullanıyordum. Ancak 1080P'de artık yetersiz kaldığından yükseltmek için araştırmaya başladım, ve yabancı forumlarda i5-4590 için alınabilecek maksimum GPU'nun GTX 1070 olduğu belirtiliyordu (elbette CPU'nun GTX 1070'e bir miktar darboğaz yapacağı belirtilmişti ancak performans getirisinin darboğaz götürüsünden fazla olduğunu belirtmişlerdi). GTX 1070'in şu anki karşılığı da GTX 1660 Ti olduğundan, hazır KDV indirimi varken 1660 Ti'ı aldım. Ancak maalesef tahminimden yüksek bir darboğaz oluştu, yer yer %30-35'lere kadar çıkan darboğaz oluyor. Benchmark sonuçları incelemelerdeki sonuçlardan çok daha düşük zaten ama asıl sorun performans stabil değil; aynı sahnede min FPS: 18, Max. FPS: 136 gibi durumlar oluyor, yani belirgin ani FPS düşüşleri var. İşlemciyi anakartın izin verdiği kadar yükseltmek istiyorum (yeni nesil CPU'ya geçmek için anakart ve RAM'leri de değiştirmem (yani yeni sistem toplamam) gerek ki şu an böyle bir masrafa girmek istemiyorum). Sormak istediğim sizce i7-4790, darboğazı yeterince azaltmak için yeterli mi yoksa i7-4790K ancak mı kurtarır? (2 işlemci arasında 400 TL kadar fiyat farkı var).

Diğer bir konu da, MSI Afterburner ile yaptığım gözlemlerde, oyunlarda bazı sahnelerde aynı anda hem GPU hem de CPU %100'ün altında çalışıyor, ikisinin de uzun süre %55-60'larda çalıştığı durumlar oluyor. Yani işlemci darboğazı dışında başka bir darboğaz da var gibi (ki öyleyse işlemciyi yükseltsem bile ciddi darboğazdan kurtulamayacağım). İlk aklıma gelen güç kaynağının yetersiz olması, aslında kağıt üzerinde gayet yeterli görünüyor: Cooler Master Thunder serisi, 600W, %85 verimli (ama 80+ sertifikası yok) +12V kanalından 564W - 47A verebilen, 2 X 8 pin güç çıkışı olan yani 250W TDP değerine sahip kartların bile kullanılabileceği bir güç kaynağı. Ancak kağıt üzerindeki gücü veremediğinden şüpheleniyorum, fabrika çıkışında arızalı bile olabilir. Güç kaynağının yetersiz olduğunu yazılımsal olarak test etmenin bir yolu var mı? Ya da CPU, güç kaynağı dışında bir parça darboğaz yapabilir mi? Örneğin RAM'ler. Teşekkürler.
Selam, RAM leri 2x4 8 GB denediniz mi? İlave olarak işlemciyi direkt turbo frekansta çalıştırmayı denediniz mi ?
 
Son düzenleme:
Selam, RAM leri 2x4 8 GB denediniz mi? İlave olarak işlemciyi direkt turbo frekansta çalıştırmayı denediniz mi ?
Selam, RAM'ler 4 modül olmasına rağmen anakartın özelliği ile dual channel çalışıyor, o yüzden 2 modüle düşürmem RAM miktarımı azaltmaktan başka bir işe yaramaz.

İşlemci oyun sırasında zaten turbo frekansta çalışıyor, BIOS'ten yaklaşık %15'e kadar overclock edebiliyorum ama darboğaz overclock ile kurtarılabilecek gibi değil, zaten CPU'yu değiştireceğim.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı