Çözüldü i5-6600K GT 1030 sistem oyunlarda FPS yarıya düştü

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Whitess.

Kilopat
Katılım
3 Ağustos 2017
Mesajlar
148
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
HyperX FURY 3600mHz 8GB (x2)
SSD veya HDD modeli
Sandisk Ultra 3D 250 GB
Ekran kartı
MSI GT 1030 - 2 GB
Anakart
Z170-D3H
İşlemci
Skylake I5-6600K
Merhaba,
Son 3 gündür işlemcimin alışık olduğumdan daha fazla ısındığını fark ettim. Boştayken 25-30 derece gezen işlemcim, 3 gündür boştayken 30-39 derecede;
Oyun oynarken ise normalde 35-42, şimdi ise 44-55 derecede gezmeye başladı. Üstüne üstlük oyunlarda FPS düşüşü yaşamaya başladım şöyle ki:
- (Şu an yaşadığım düşüşler)
RDR2 = 30 FPS -------- RDR2 = 20 FPS.
Spider-Man = 35 FPS---- sm = 6-18 FPS.
AC Unity = 45 FPS ------ acu = 25-30 FPS.
(Tek FPS düşüşü yaşamadığım oyun Battlefront 2)

Kasasını her hafta temizleyen biri olarak kasayı bugün tekrar açmama rağmen tek bir toz görmedim. Bu sorun 3 gündür olmasına rağmen bugün günlük bilgisayar işlemlerimde bile uygulamalarda donma, yanıt vermeme sorunlarına rastladım. İşlemci soğutucum stok fan değil ve macunu uzun süredir değiştirmedim ama kasayı açtığımda eski macunun tamamen eriyip kaybolmadığını gördüm (pazartesi günü macunu yine de yenileteceğim). Ek olarak PC'de Opera, Steam veya herhangi bir uygulamaya girerken işlemci sıcaklığı 55'lere fırlıyor ve kasada yer alan 5 fanda delicesine çalışıyor, tabii 5 saniye sonra işlemci 30 derecelere düşüyor ancak böyle bir olayı ilk defa yaşıyorum.
Sorunum sadece macun kaynaklı olabilir mi? Yoksa işlemcim ölmeye mi başladı? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Yine de denemek istiyorsan, DDU ile sürücü kaldırıp bir deneme yapabilirsin temiz kurarak. Onun harici bir. Alternatifim yok. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. :)
Tabii, birazdan DDU ile onu da deneyeceğim ancak işlemcinin son günlerdeki tavırlarından sonra başlayan bu sorunların ben işlemciden dolayı kaynaklandığı düşüncesindeyim. Ama önce şu DDU ile yapılacaklara bir el atayım, bir değişim olursa buraya yazarım. Tekrardan çok sağolun.

DDU sonrasında sonuç değişmedi, pazartesi günü işlemciye macun uyguladıktan ve format attıktan sonra sonucu buraya yazarım, belki birilerinin işine yarar.

@Heberiu Tekrardan rahatsız ediyorum kusura bakmayın ancak az önce soğutucu bloğu çıkarıp tekrar taktım, ekran kartının slotunu değiştirdim. Oyunlarda FPS değerlerim eski hallerine döndüler. Spider-Man Remastered'da 48 dropsuz 48 FPS gördüm az önce (değerlerimi SS olarak yükleyeceğim. Ne yaptım ne değişti de düzeldi bilmiyorum ancak tam bir günümü aldı götürdü. CPU sıcaklığı değişmedi hala yükseliyor. Ekran görüntülerinde CPU'yu yakalayamamışım ancak anlık .exe uygulamalarını açarken veya oyun yüklenirken 45-55'lere hala uçuyor. Onun ilacı da termal macun diye düşünüyorum.
A_1.jpg

B_1.jpg
Sıcaklıklar, normal. Son üç gündür acayip sıcaklar başladı. Ama düşüş normal değil.
Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum. Az önce Rainbow Six Siege'te düşüş yaşayıp yaşamadığıma baktım normalde 75 FPS almam gereken yerde 55-60 FPS alıyorum. Görev Yöneticisinde herhangi bir normal dışı ters gelebilecek bir application/uygulama'da görmedim. Oyunlarda GPU ve CPU kullanım oranları da dengeli GPU %99-100- CPU kullanım yüzdeleri oyuna göre değişiyor ama bir sıkıntı görmüyorum.
 
Yakın zamanda donanım ya da yazılım değişikliği mi yaptınız? Ekran kartı sürücüsü ya da donanım değişikliği. Muhakkak bir şey tetiklemiş.
Hayır yapmadım. Ancak 2 gün önce işlemci çok ses çıkardığı için soğutucu bloğunu söktüm ve tozları temizledim, fırçayla(ince,yumuşak boya fırçası) tozları yavaşça alırken biraz macunu da götürmüşüm :) ama bu kadar büyük bir etki yapacak düzeyde macunu silip süpürmedim.
 
Depolama birimi de yanıt veremiyor sanki. Donma takılma. Ya da PSU artık yorulmuş olabilir. Bir sürü alternatif var.
Bilgisayarı 2016'da toplamıştım. HDD ve SSD'lerin sağlık testleri tertemiz. Eski GPU öldüğü için ve işsiz olduğum için birkaç ay önce ancak 1030 satın alabildim. PSU ile ilgili bunca yıl hiç sıkıntı yaşamadım(neredeyse hiç elektrik kesintisi de görmedi) ama macun için zaten pazartesi günü Kasayı tanıdık bir bilgisayarcıya götüreceğim. PSU modeline bakıp onu da size yazacağım birazdan.

PSU modelim : Corsair VS650
 
Şu an yapılabilecek en temiz yazılımsal çözüm temiz format, temiz sürücü kurmak.
Eğer sorun devam ederse, donanım arızası var demektir.
Onda da dediğiniz gibi her şey olabilir. İşlemci, PSU, sürücüler.
Kaldı ki o PSU yeter o sisteme.
Hiçbir şey yapmadan DDU ile ekran kartı sürücüsünü bir tekrar kurun bakalım. Deneyelim.

Düzeltme: Vram'e dikkat ediyor musunuz, 2GB'ı geçiyor olabilir.
 
Şu an yapılabilecek en temiz yazılımsal çözüm temiz format, temiz sürücü kurmak.
Eğer sorun devam ederse, donanım arızası var demektir.
Onda da dediğiniz gibi her şey olabilir. İşlemci, PSU, sürücüler.
Kaldı ki o PSU yeter o sisteme.
Hiçbir şey yapmadan DDU ile ekran kartı sürücüsünü bir tekrar kurun bakalım. Deneyelim.

Düzeltme: Vram'e dikkat ediyor musunuz, 2GB'ı geçiyor olabilir.
Yok geçmiyor. Az önce aldığım ekran görüntüsünü atayım. Birde Emin olmak için FPS düşen oyunlarda tekrar kontrol edip sonucu yazayım size.
UwU.jpg
 

Geri
Yukarı