i5 6600K Sistem Önerisi

Adolin Kholin

Hectopat
Makaleler
1
İyi akşamlar arkadaşlar SSD, HDD ve Monitör hariç 3000 TL bütçem var. Ben şöyle bir sistem topladım fikirlerinizi önerileriniz bekliyorum. Mühendislik programları & oyun odaklı.

• i5 6600k
  • Sapphire Rx 470
  • Asus Z170-A Anakart
  • Kingston Hyper 8 GB 2666 MHz
  • Everest Rampage Storm Gaming W5
  • High Power 600W 80+
  • Arctic Freezer i32 CO
Toplamda 2990 TL.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mühendislik programlarında işlem gücü önemliyse i7 6700 öneririm. Kasa olarak da TT core x31 öneririm. Diğer bileşenler de iyi durumda. Hatta kasayı daha ucuz bir şey alabilirsin. Mesela Zalman Z3 plus gayet yeterli gelir. Bir de ana karta fazla yüklenmişsiniz.
Bellek : Kingston Hyperx FURY 8GB DDR4 2133 MHz CL14 SR 1Rx8 Siyah PC Performans Rami HX421C14FB2/8
Toplam 3037 lira.

Böyle daha iyi.

Mühendislik programlarında işlem gücü önemliyse i7 6700 öneririm. Kasa olarak da TT core x31 öneririm. Diğer bileşenler de iyi durumda. Hatta kasayı daha ucuz bir şey alabilirsin. Mesela Zalman Z3 plus gayet yeterli gelir. Bir de ana karta fazla yüklenmişsiniz.
Bellek : Kingston Hyperx FURY 8GB DDR4 2133 MHz CL14 SR 1Rx8 Siyah PC Performans Rami HX421C14FB2/8
Toplam 3037 lira.

Böyle daha iyi.
Bence arkadaş biraz daha para biriktirip (300-350 TL) hem sıvı soğutma almalı hemde gaming bir anakart almalı, sebebi ise bu anakart ile fazla stabil OC yapamayacağı olmasıdır. Ha düşük gaming anakart ile de yüksek bir performans beklemesin ancak biraz daha stabil oc yapabilmesi ve sıvı soğutma da cabası. Bir de sistemi nereden topladınız hocam ?

Sistemi Ebrar Bilgisayar'dan topladım. Şunu belirteyim kararlı hız aşırtma için oyuncu ana karta gerek yok. Hız aşırtma rekorlarına bak oyuncu ana kart çok zor bulunur. ;) Üstelik sıvı nitrojen kullanıyorlar yani rutubete karşı bu ana kartlar da dayanıklı. Oyuncu ana kartı olmadı diye askeri sınıf bileşenlerinden mi vazgeçtiler? Oyuncu ana kartında daha iyi ses yongası daha iyi ağ kontrolcü ve ağ girişi ve ekstra kullanıcıya yönelik bir takım bileşenler mevcut. Bunlar kararlılığı arttırmaz. Bu ana kart ile kararlı hız aşırtma yapabilir ki bunu voltaj belirler bu ana kart da 1.5 voltajı çok kolay verir. Tabi ki m9 seviyesi bir ana kart bundan daha iyi bileşenlere sahiptir ancak bu ana kart ile işlemci izin veriyorsa (şansa bağlı) 4800 frekansına kadar çıkabilirsin. Bir de şunu belirteyim sıvı soğutucu daha iyi soğutur diye bir kaide yok. 250 liralık Noctua gibi sağlam soğutucular 280 mm sıvı soğutucular ile yarışıyor.

Beyler bende bu sistemi alıcam sizce iyi bi sistemmi her oyunu ultrudaacarmı

Msi z170a gaming pro 2133 mhz anakart
Kingston hyperx 16gb 2400mhz ram
Intel core 6600k
Msi gtx 1070 ekran kartı
120gb ssd
1tb hardisk
Corsair 650w 80plus kasa
Cool master işlemci sogutucu

Sistemi Ebrar Bilgisayar'dan topladım. Şunu belirteyim kararlı hız aşırtma için oyuncu ana karta gerek yok. Hız aşırtma rekorlarına bak oyuncu ana kart çok zor bulunur. ;) Üstelik sıvı nitrojen kullanıyorlar yani rutubete karşı bu ana kartlar da dayanıklı. Oyuncu ana kartı olmadı diye askeri sınıf bileşenlerinden mi vazgeçtiler? Oyuncu ana kartında daha iyi ses yongası daha iyi ağ kontrolcü ve ağ girişi ve ekstra kullanıcıya yönelik bir takım bileşenler mevcut. Bunlar kararlılığı arttırmaz. Bu ana kart ile kararlı hız aşırtma yapabilir ki bunu voltaj belirler bu ana kart da 1.5 voltajı çok kolay verir. Tabi ki m9 seviyesi bir ana kart bundan daha iyi bileşenlere sahiptir ancak bu ana kart ile işlemci izin veriyorsa (şansa bağlı) 4800 frekansına kadar çıkabilirsin. Bir de şunu belirteyim sıvı soğutucu daha iyi soğutur diye bir kaide yok. 250 liralık Noctua gibi sağlam soğutucular 280 mm sıvı soğutucular ile yarışıyor.
Dediğinde haklısın fakat atladığın bir nokta var. Bunlardan birisi özel saat oluşturucu yongalar gibi kararlılığı arttıran yongalar. Bir diğeri ise bileşenlerin dayanıklılığı. Seçtiğin anakart oc yapar fakat ne kadar stabil olunur bilinmez. Tabi kimse oc rekoru kırmayacak. Aynı zamanda bu birazda karpuzun iyi çıkmasınada bağlı. Fakat o anakart baya kısılmış bir anakart. Bende giriş seviyesi bir z170 anakart kullanıyorum. Tavsiyem bütçeyi çok aşmadan daha iyi bir anakart alınması yönünde. Birde mühendislik için düzgün bir i5 işlemci istenildiğini biliyorum. Tabi bunlar sağdan soldan duyulma şeyler, ben olsaydım model sorardım :). İ5 6600k fazlası ile iş görecektir diye tahmin ediyorum. Tabi bana söylenenler doğru ise :):):). Eğer işlemci yetersiz gelir ise i7 6700 ile h170 yongalı bir anakart kombinasyonu yapılabilir.

Son düzenleme:
Düzgün bir i5 işlemci mi isteniliyor yoksa en az düzgün i5 mi isteniliyor? Bunların arasında fark var. Çünkü i7 6700'ün tek çekirdek performansı bile daha iyi. Hız aşırtma rekoru hiç izlemedin mi? O kadar da pahalı ana kart kullanılmıyor. İsmini duymadığın x99 ana kartlar kullanılıyor ya da x79 işlemciye göre değişir bu. Şimdi kimse de sağlam işlemci çıkacağının garantisini veremez. Intel i7 6700K için en az şu frekansa çıkabilir diye garanti vermediğine göre ana karta sırf hız aşırtma uğruna para yatırılması saçma olur. En azından kaliteli ana kart ve i5 6600K kombinasyonundan çok daha iyi. İşlemci düzgün çıkarsa 4600-4800 frekansı görür. Bu işte tecrübesi olanlar çoğunlukla ucuz Z170 ile i5 6600K alıyorlar yanına da 100 liralık soğutucu amacı i7 6700'e daha ucuza yaklaşmak. Tabi bazılarını görüyorum ana kart ve soğutucuya o kadar yüklenmiş ki amacının dışına çıkmış i7 6700K alınabilir duruma gelmiş. Eski rekorlarda ek yongalar var mıydı acaba? Şu an bu fiyattaki Z170 ana kart hız aşırtma için yetersiz gelmesi çok zor. Bunun için sıvı nitrojen kullanırsın ki günlük hayatta o saat hızını kullanamazsın. Sadece hız aşırtma yaparsın bunu kaydedersin. "Dur şu videoyu işleyeyim" deme lüksün yok. Sürekli kontrol etmen gerek. Günlük hayatta bu soğutucu ve bu ana kart ile voltajı minimum seviyede kararlı bir şekilde yaparsa 4800 frekansa ulaşabilir. Ki ben zaten H170 ile i7 6700 yapacaktım fakat baktığımda bütçe yeterli seviyede i7 6700K ve hava soğutucuya sığıyordu. Ben de neden olmasın dedim. Oyuncu H170 ile 6700 yerine bu alınsa daha iyi. İşlemcide bir sıkıntı olmazsa yüksek frekanslara çıkabilir. Arkadaş bütçesini genişletirse tabi ana karta biraz daha yatırım yapabilir bunda sorun yok. Ancak belli bir bütçede ancak bu kadar oluyor ve fiyatına göre gayet de iyi bir sistem.

Eğer amaç oyun ve mühendislik ise oc işin fantezi kısmı oluyor. Bir heves için sistem bileşenlerinden düşmek büyük hata olur. Önerdiğin anakart tertemiz. Resmen yonga masrafından kaçınılmış. Asus Z170-P ve ya Gigabyte Z170-D3H çok daha makul olacaktır. İ5 6600k yeterli olabilir, sonuçta hafife alınacak bir işlemci değil. Eğer i5 6600k yetmiyorsa bu durumda mantıklı olan senaryo i7 6700 olacaktır.

Kusura bakmayın ceza almıştım cevap veremedim.i7 6700k almaya karar verirsem en azından 2-3 yıl overclock yapmayı düşünmüyorum,zaten çok güçlü ve uzun ömürlü bir işlemci.Msi Z170 Pro yerine Gigabyte Z170 HD3 düşünüyorum.Bütçeyi biraz daha arttırabilirsem de Asus Z170-A.PSU olarak da High Power 600w 80+ tercihim olur Aerocool yerine.Kasayı da biraz daha yükseltmek istiyorum.Sizce bütçeyi 3200-3300 bandına çekebilirsem nasıl bir sistem kurmamı tavsiye ederdiniz?

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı