i5 7500 ve RX5700 darboğaz yapar mı?

destro52

Centipat
Katılım
8 Mart 2020
Mesajlar
26
Yer
Ordu
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Gördüğünüz üzere yeni bir ekran kartı aldım. Şimdi sorum şu warzone oynarken Afterburner'dan bakınca işlemci kullanımı %100 oluyor. Oyun arada donuyor falan, benim de aklıma bu geldi. Acaba bu ekran kartı yani RX5700 ile i5 7500 işlemci darbogaz olur mu acaba? Bir de ekran kartım tam olarak ASUS TUF Gaming RX5700 serisi. Normalde sorunlu seri diyorlar, ısınıyor diyorlar. Ben Afterburner'dan baktıgımda bu zamana kadar ekran kartım 67 dereceyi geçmedi ve hatta genelde 50-60 arası oynuyor bazen yeri geliyor 40 derecelere düşüyor anlamış değilim normal mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sıcaklık gayet güzel 90 dereceye kadar sorun yok. İşlemciye gelirsek işlemci pek iyi değil GPU kullanımı ne kadar gözüküyor oyunun grafik ayarlarını yükseltip dener misin kaç FPS veriyor GPU CPU kullanımını yazar mısın?
 
İşlemciniz, o ekran kartı ile öncelikli olarak CPU Intensive ağırlıklı oyunlar başta olmak üzere, diğer birçok oyunda bariz bir şekilde darboğaz yapar. Ekran kartınız, darboğaz sebebiyle tam yükte çalışamadığı için, beklenilen sıcaklık değerlerine ulaşamıyor. Ayrıca o ekran kartından maksimum verim elde edebilmek için, o soket yapısında minimum i7 6700/ 7700 gerekiyor. O GPU'yu verimli bir şekilde kullanabilmek için ciddi bir işlemci gücü gerekiyor.
 
Son düzenleme:
İşlemciye overclock yaparsanız daha iyi olur. Maddi durumunuz iyi değilse overclock yapın.

OC işlemi darboğazı önleme noktasında yapılabilecek uygun çözüm yöntemlerinden bir tanesi ancak i5 7500'ün çarpan kilidi kapalı olduğu için bu işlemi elemek durumundayız. (OC yapmaya müsait olmayan non-K işlemcilerden bir tanesi.) Tabii, kullanıcının anakartı Z170 çipset bir anakart ise, o anakarta özgü olarak güncellenen fonksiyonel mikrokod desteği ile belki bir ihtimal OC yapılabilir. Burada detaylar mevcut. Anakart Z170 serisine ait bir model değilse ve o ekran kartından maksimum seviyede yüksek performans elde edilmek isteniyorsa işlemci veya sistem yükseltilmesi şart.
 
Son düzenleme:
Ekran kartınız güçlü ancak işlemciniz güçsüz. 1080P'de o ekran kartını son derece kısıtlayacaktır. Bütçeniz var ise elinizdeki işlemci, anakart, RAM'i satıp 3500X-B450M-2*8 3000 setup dizerseniz sizi uzun süre götürür. 3500X 6C6T olduğundan pek önerilmiyor veya ben görmüyorum ancak oyun performansı müthiş bir işlemcidir çünkü 3600 ile neredeyse aynı single core gücüne sahip.

Alternatif olarak; Anakartınız Z serisi güzel bir anakart ise, ikinci el 7700K ve bir soğutucu alıp OC ile çok güzel sonuçlara ulaşırsınız.
 
Son düzenleme:
anakart olarak msi b250m bazooka intel b250 soket 1151 ddr4 2133mhz bu var. yukarda oc dan bahsetmişsiniz ama malesef ki nasıl oc yapılır bilmiyorum ayritten sogutma olarakta normal klasik fan sogutması mevcut işlemcide. arkadaşım çok uyguna verdiği için satın aldım bu kartı bende 1060 6gb vardı sorunsuz kullanıyordum şimdi bu ekran kartında takılmalar donmalar olunca dedim herhalde bi sorun var ilk olarakta aklıma darbogaz geldi yani. hem apex te hemde cod warzone de donmalar oluyor arada. bide aynı zamanda yayın yapıyorum yayınlarada drop sokuyordu ilk zamanlar şimdi yazılımı değiştirince bi nebze düzeldi.
Sıcaklık gayet güzel 90 dereceye kadar sorun yok. İşlemciye gelirsek işlemci pek iyi değil GPU kullanımı ne kadar gözüküyor oyunun grafik ayarlarını yükseltip dener misin kaç FPS veriyor GPU CPU kullanımını yazar mısın?
gpu kullanımı hep az oluyor oyun ayarları cod warzone de en yüksekte ve 60 fps ile oynuyorum ortalama olarak. cpu kullanımıda 90-100 arası değişiyor.
 
İşlemcinizi i7 6700'e veya i7 7700'e yükseltirseniz darboğaz problemi başta olmak üzere, sorunlarınızın birçoğu düzelecektir. Ancak bu işlemcilerin ikinci el fiyatları gereğinden fazla yüksek olduğu için, bu işlemcileri çok uygun fiyata bulamadığınız sürece almanızı tavsiye etmem. Ayrıca uzun ömürlü oyun performansı açısından çekirdeği ve thread'i bol olan Ryzen 5 3600 / i5 10400F gibi işlemciler fazlasıyla iş görecektir. i5 7500'ü ben de kullanıyorum. Bu işlemcinin besleyebileceği maksimum kartların, GPU ağırlıklı oyunlarda GTX 1070 / 1660 Super / RX 580 8G, işlemci odaklı oyunlarda ise RX 570 8G /GTX 1060 6 GB olduğunu düşünüyorum. RX 5700 (RTX 2060) gibi daha güçlü ekran kartlarında her ne kadar güncel nesil olsa da, 4C/4T Intel işlemciler maalesef yetersiz kalıyor. Bu arada OC olayına hiç bulaşmayın, işlemcinin çarpan kilidi kapalı olduğu gibi anakartınız da bu işlemi yapmaya müsaade etmeyecektir.
 
Son düzenleme:
İ5 7500'ün 1080P'de kaldırabileceği maksimum kart 1070Ti' dır.
Ben yeni bir işlemci almanız yerine 2K bir monitöre geçmenizi öneririm. Hem oyun keyfiniz artacak hem de sorununuz ortadan kalkacak.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı