i5 8400F sistemde Mavi ekran hatası ve donmalar oluyor

İşletim sistemi
Windows 10

850995

Femtopat
Minidump Rapor Linki
https://drive.google.com/file/d/16ESiuXApko0requ-qjk06ABdBiAGqfi7/view?usp=drive_link
RAM
8 GB Kingston
Ekran kartı
GTX 1050 Ti
İşlemci
i5 8400F
Merhaba değerli üyeler,

Son zamanlarda aldığım mavi ekran hataları, FPS düşmeleri ve donma sorunları hakkında yardım istemek için bu konuyu açmış bulunmaktayım. Mavi ekran hataları için oluşan minidump dosyalarını arşive ekleyip paylaşacağım. Paylaştığım mavi ekran dosyaları kadar da donma sorunu yaşamışımdır. Özellikle oyunlardayken kulaklığımda bir cızırtı ile bilgisayar donuyor. Ancak yeniden başlatarak bu sorunu çözebiliyorum. Kaldı ki kimi zamanlar yeniden başlatma kısmında da sorunlar oluyor ve fişi çekmek zorunda kalıyorum.

FPS düşmeleri ve donmalar genellikle Battlefield 1 ve PES 2021 oyunlarında oluyor. FPS düşmeleri de anlık olmuyor. Bir kere düştükten sonra aynı seviyede kalıyor ve bir daha yükselmiyor. 144 Hz monitör kullanıyorum bu FPS düşmeleri yaşandığında çok hissettiriyor. Yani sanırım bir 30-60 arasına düşüyor.

Yaklaşık bir buçuk ay önce yine mavi ekran ve donmalarla alaklı bir konu açmıştım."claus" nicknameli moderatör arkadaş yardımcı olmaya çalışmıştı. Disk testleri vs. yaptırmıştı. Testlerin sonucundan sonra C diskini sökmemi ve bir daha kullanmamam gerektiğini söylemişti. Maalesef dediklerini yapacak beceri ve cesaret yok. Bilgisayarda herhangi bir değişiklik yapmadım.

Aklımda birkaç soru var:
-Sorun hala diskten ötürü mü?
-FPS düşmelerinin sebebi sistemin eskiliği ya da yetersizliği mi?
-Cızırtının sebebi nedir?

Eski konudan disk testlerinin görsellerini buraya tekrar yükleyeceğim. Umarım yardımcı olur.

Arşivde 5 adet minidump dosyası bulunmaktadır.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-10-30 154117.png
    Ekran görüntüsü 2024-10-30 154117.png
    92,9 KB · Görüntüleme: 23
  • Ekran görüntüsü 2024-10-30 152044.png
    Ekran görüntüsü 2024-10-30 152044.png
    37,2 KB · Görüntüleme: 27
  • 2.png
    2.png
    81,9 KB · Görüntüleme: 22
@850995 SSD Seq yazma hızı düşük.

RAM testi yapıp sonucu paylaşın.

Ekran görüntüsü 2024-12-16 090426.png

Teşekkür ederim ilginiz için.

Attığınız linkteki videoyu izledim.11 saat sürmüş.Bu kadar mesai harcayacak durumda değilim.Direkt atayım mı? Daha az uğraştırır.

Ya da RAM'lerdeki sorunu anlayabileceğimiz daha kısa süre harcayacağım başka bir yöntem var mı?

Bu attığınız linkteki uygulamaya alternatifler var mı? Eğer varsa onlarda daha kısa sürebilir mi?

Ayrıca SSD'de hala sorun var gibi mi gözüküyor? Çıkarmam gerekebilir mi yine?

Tekrardan merhaba,

Bu yazışmalardan sonra bilgisayarın durumu gitgide kötüleşti maalesef. Bütün yaşadığım sorunlar arttı. Özellikle FPS düşüşleri çok sinirimi bozmaya başladı. Bilgisayarın performansının düştüğünü fark ettim.

Windows'un kendi bellek tarama sistemi varmış sanırım Memtest86 uygulaması kadar sağlıklı olur mu? Memtest daha zahmetli geldi ondan bunu sormak istedim.

Gerekli testleri yapıp ona göre bir şeyler yapmaya çalışacağım. Minidump klasöründe 3 tane daha mavi ekran dosyası oluştu onları da buraya bırakacağım.

3@OUZOU Paylaştığınız tüm minidump dosyaları ekran kartı sorunlu diyor. Rehberi uygulayıp sürücüleri tekrar kurun.

1734895334618.png

Hocam dediğiniz gibi yaptım fakat hiçbir şey değişmedi. PES 2021'i eskiden 10 dakikalık maçın 60. dakikasına kadar oynatıyordu şu an 10-15. dakikalarda donma veya mavi ekran olmaya başladı.

Son mavi ekran aldığımda da sistem kendi kendini başlatamadı sanırım kurtarma modu gibi bir yere girdi. O ekranı hiç ellemedim tam internetten baktım kendi kendine onarmaya çalıştı. Daha sonra "bilgisayarınız düzgün başlatılamadı" gibi bir şey deyip yeniden başlatma ya da gelişmiş seçeneklere bak diye iki seçenek sundu. Ben de hemen yeniden başlatıp şu an buraya yazıyorum.

Şu an minidump klasöründe bir tane dosya var. Normalde daha fazla verdi fakat çoğu zaman %100 olup orada kaldı. Ben kendim reset attım.

Bilgisayarım artık sadece LoL oynatıyor.Onda da eskisi gibi aldığım FPS'i alamıyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı