i5 9400F, RTX 2060 sistem darboğaz sorunu

ozGuvenc

Centipat
Merhabalar. GTA 5, Fortnite gibi oyunlar oynarken FPS'i sabitlemediğim sürece CPU %70-%95 arasında dolaşıyor ama GPU %20-%45 arasında gidip geliyor. Yardım eder misiniz?
CPU: i5 9400F.
GPU: RTX 2060.
RAM: 16 GB 8X2.

Son düzenleme:
i5-9400F yükte frekansını artırıyor, konu sahibi yanlış okumuştur muhtemelen.

@ozGuvenc Çözünürlüğünüz nedir?
1920x1080
in
Boost hızlara standart ayarlarda çıkıyorlar genelde, ek bir işlem yapmaya gerek yok. Aynı işlemciyi kullanıyorum standart BIOS ayarlarıyla 3900 MHz'e çıkıyor.
peki bunu nasıl yapabilirim ve bu sorunu ortadan kaldırabilir mi?

@bblokee Fanboyluk yapmayıp konu sahibine yardımcı olmaya çalışın bence. Çok merak ediyorsanız YouTube diye bir site var oradan i5-9400F'e bakabilirsin.

@ozGuvenc GPU kullanımını nasıl ölçüyorsunuz? MSI Afterburner kullanarak mı? Bir de ekran kartı sürücünüzü kaldırıp tekrar güncel sürümü kurar mısınız?

Ekran kartı sürücüsünü DDU kullanarak kaldırın ya da güncel sürücüyü kurarken "Temiz Kurulum" diyerek kurulum yapın.

Youtube videolarına bakarak yorum yapmıyorum ben donanım haber forumda açılan konulara bakabilirsin ayrıca çok istiyorsan 1660 warzone %80 işlemci kullanımı
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Evet Afterburner kullanrak ölçtüm isterseniz yarın sabah 30 dk Fortnite oynadıktan sonra size değerlerin ssini atabilirim.
Evet Afterburner kullanrak ölçtüm isterseniz yarın sabah 30 dk Fortnite oynadıktan sonra size değerlerin ssini atabilirim.

Ama hatırladıgım kadarıyla CPU %60-90 arasında GPU %20-%50 arasındaydı.

Son düzenleme:

Dakika 8:20'de i5-9400F %70 kullanılıyor ve 125 FPS, Ryzen işlemciler daha az kullanımla daha düşük FPS. Yani söylediğiniz şeyin bir anlamı yok. Daha az kullanımı oluyor diye daha iyi işlemci demek değil. Ryzen 5 2600 ve i5-9400F çoğu oyunda denk performans sağlıyor. Fanboyluk yapmayıp konu sahibine yardımcı olacaksanız olun, olmayacaksanız da yazmayın. Yorumlarınız yapıcı değil.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ama hatırladığım kadarıyla CPU %60-90 arasında, GPU %20-%40 arasındaydı.

Söylediğiniz oyunlarda ekran kartı kullanımın o kadar düşük olması imkansız gibi bir şey. Dediğim şeyleri tekrar gözden geçirin lütfen.
  • Çözünürlüğün 1920x1080 ve oynadığınız oyunda Render Scale gibi bir ayar varsa %100'de olduğundan emin olun.
  • Dediğim yöntemle ekran kartınızın sürücülerini kaldırıp tekrar kurun.
  • Değerleri doğru okuduğunuzdan emin olun. RTX 2060 gibi bir kartla grafikleri ağır olan oyunlarda %20 GPU kullanımı çok zor.

Ben ss atarım kesin bir sonuç için.

Bios ayarlarını bir kontrol edin.
Asus için yazıyorum.
Bilgisayarı kapatıp yeniden açarken F2 tuşuna basın (Bios ekranı gelene kadar basın)

Advanced sekmesine gelin.
CPU Configuration ayarlarına girin.
Alta doğru inin,

Şu ayarları seçin:
Active Processor Comes: All
Intel Virtualization Technology: Enabled
VT-d: Enabled
Hardware Prefetcher: Enabled
Adjacent Cache Line Prefetch: Enabled
Sw Guard Extensions (SGX): software controlled
Tcc Offset Time Window: Auto

Alttaki CPU - Power Management Control ayarlarını açın. Asıl güç burada...

Intel SpeedStep: Auto
Turbo Mode: Enabled
CPU C-states: Auto
CFG Lock: Disabled
Intel Speed Shift Technology: Enabled

Eğer ısı sorunumuz yoksa bu ayarları yaptıktan sonra F10 tuşuna basıp kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Isı sorunu varsa belirtin. Ona da bakalım.

Teşekkür ederim
Az önce kontrol ettim oyun başlamadığında %60 GPU %60 CPU oluyor bazen %50 GPU %50 GPU %60 CPU oluyor ama oyun içine girince CPU %70-%100 arasında iken %GPU 50-%70 arasında oluyor ve verdiğim yanlıs bilgiden dolayı özür diliyorum
Dediğiniz ayarları yaptım ama vt d seçenek olarak yoktu
Yaptıklarınızı yaptım cok bir fark etmedi çünkü sadece Intel virtualization Technology farklıydı geri kalanlar aynıydı. Ve değerler normal mi yukarıda yazdığım ve sıcaklıklar oyun içinde 70 derece civarındaydı.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…