i5 9400F sistemde disk kullanımı yüksek

mustafaking1905

Hectopat
Daha fazla  
RAM
16(8+8)
SSD veya HDD modeli
Sandisk SSD 480 GB
Ekran kartı
ASUS RX580 8GB DUAL OC GDDR5 256Bit AMD Radeon DX1
Anakart
Prime B365M-K
İşlemci
i5 9400F
Öncelikle merhaba. Kingston 480GB SSD (okuma 540 MB/s, yazma 400 MB/s), 16 (8+8) GB RAM kullanıyorum sistemimde. Windows ayarlar kısmındaki sistem bilgisinde RAM hızım 2666 MT/sn olarak gözüküyor ve görev yöneticisinde disk video izlerken %80-90 civarlarında geziyor, bazen %40-%50 falan oluyor. Bellek kısmı ise Google'da açılan sekme sayısına bağlı olarak %50-60 civarlarında genelde oluyor, tabii bu son söylediğim 2 değer 1-2 bugün ve şu an için geçerli, yani uzun süreli bir istatistik değil. Sizce SSD mi RAM mi darboğaz oluyor?

Uzun süreli istatistik değilse çok normal durumlar. Sizin yerinizde olsam M.2 SSD alıp Windows'u buraya kurardım. Kullandığınız SSD biraz alt seviyede kalmış. Şu an yapılabilecek en güzel şey orta-yuksek seviyede bir M.2 SSD ile sistemi desteklemek olurdu.

Uzun süreli istatistik değilse çok normal durumlar. Sizin yerinizde olsam M.2 SSD alıp Windows'u buraya kurardım. Kullandığınız SSD biraz alt seviyede kalmış. Şu an yapılabilecek en güzel şey orta-yuksek seviyede bir M.2 SSD ile sistemi desteklemek olurdu.

Peki kullandığım RAM ile uyumlu olup darboğaz olmayacak şekilde Max 5-6 bin lira arasında olan SSD önerileriniz var mı (tercihen 1TB olursa daha iyi olur)

Peki kullandığım RAM ile uyumlu olup darboğaz olmayacak şekilde Max 5-6 bin lira arasında olan SSD önerileriniz var mı (tercihen 1TB olursa daha iyi olur)
Şuan aktif olarak kullandığım yok ama bir araştırıp yazarım.

Samsung bana göre en iyi ve en sağlıklı seçim olur. Fiyat biraz daha düşsün diyorsanız eğer o zaman Kingston bakabilirsiniz. Sonuçta ssd sistem yenilediğinizde yada sistemi satmayı düşündüğünüzde içinden alıp tekrar kullanabileceğiniz bir parça.Sizin yerinizde olsam Samsung alırdım. Bir çok modeli var ama benim attığım modeller bir tık üst seviyede modeller. Muhtemelen 970 modelleri falan 1k daha alt seviyededir.

Şuan aktif olarak kullandığım yok ama bir araştırıp yazarım.

Samsung bana göre en iyi ve en sağlıklı seçim olur. Fiyat biraz daha düşsün diyorsanız eğer o zaman Kingston bakabilirsiniz. Sonuçta ssd sistem yenilediğinizde yada sistemi satmayı düşündüğünüzde içinden alıp tekrar kullanabileceğiniz bir parça.Sizin yerinizde olsam Samsung alırdım. Bir çok modeli var ama benim attığım modeller bir tık üst seviyede modeller. Muhtemelen 970 modelleri falan 1k daha alt seviyededir.
Bu arada Hepsiburadadan daha ucuza satan yerler vardır. Ben modeller örnek olsun diye attım. Ama 990 serisi gayet iyidir. Samsung 870 evo düz ssd modelini çok uzun yıllar kullandım. Daha sonra kuzenime verdim hala sorunsuz kullanıyor öyle söyleyim

Son düzenleme:
Şu an aktif olarak kullandığım yok ama bir araştırıp yazarım.

Samsung bana göre en iyi ve en sağlıklı seçim olur. Fiyat biraz daha düşsün diyorsanız eğer o zaman Kingston bakabilirsiniz. Sonuçta SSD sistem yenilediğinizde ya da sistemi satmayı düşündüğünüzde içinden alıp tekrar kullanabileceğiniz bir parça. Sizin yerinizde olsam Samsung alırdım. Birçok modeli var ama benim attığım modeller bir tık üst seviyede modeller. Muhtemelen 970 modelleri falan 1K daha alt seviyededir.

Bu arada Hepsiburada'dan daha ucuza satan yerler vardır. Ben modeller örnek olsun diye attım. Ama 990 serisi gayet iyidir. Samsung 870 EVO düz SSD modelini çok uzun yıllar kullandım. Daha sonra kuzenime verdim hala sorunsuz kullanıyor öyle söyleyim.

Peki 7150/6300MB/s gibi hızlar RAM ile darboğaz olur mu yani bu sefer SSD yüksek, RAM düşük kalmaz mı ?

Peki 7150/6300MB/s gibi hızlar RAM ile darboğaz olur mu yani bu sefer SSD yüksek, RAM düşük kalmaz mı ?
SSD ve Ram arasında doğrudan bir veri akışı yoktur. Zaten sizin sisteminizde kullandığınız ramler anakartın maksimum desteklediği seviyede. Sistemininde darboğaz olması için işlemci yada ekran kartından bir tanesinin düşük seviyede kalıp birbirine yük bindirmesinden kaynaklanır. Çünkü işlemci ve ekran kartı birbiri ile veri alışverişi yapabildiği için darboğaz durumu oluşur.
Araştırmamda şunu fark ettim. Sizin anakart Gen4 teknolojisini desteklemiyor olarak gördüm. Gen3 olarak gözüküyor. Buda 7150/6300MB/s hızları alamayacağınızı gösteriyor. Sizin anakartınız 3500-4000MB/s hızları destekliyor. Samsung aldığınız taktirde ileriye yönelik bir yatırım olur. Ama 7150MB/s hızları alamazsınız. Maksimum 3500-4000MB/s hızları alırsınız. Seçimi güzel yapman lazım

SSD ve RAM arasında doğrudan bir veri akışı yoktur. Zaten sizin sisteminizde kullandığınız RAM'ler anakartın maksimum desteklediği seviyede. Sistemininde darboğaz olması için işlemci ya da ekran kartından bir tanesinin düşük seviyede kalıp birbirine yük bindirmesinden kaynaklanır. Çünkü işlemci ve ekran kartı birbiri ile veri alışverişi yapabildiği için darboğaz durumu oluşur.
Araştırmamda şunu fark ettim. Sizin anakart Gen4 teknolojisini desteklemiyor olarak gördüm. Gen3 olarak gözüküyor. Bu da 7150/6300MB/s hızları alamayacağınızı gösteriyor. Sizin anakartınız 3500-4000MB/s hızları destekliyor. Samsung aldığınız taktirde ileriye yönelik bir yatırım olur. Ama 7150MB/s hızları alamazsınız. Maksimum 3500-4000MB/s hızları alırsınız. Seçimi güzel yapman lazım.

Anladım. İleride işlemci değiştirmek için anakartımı değiştirmem gerekeceği için o attığınız Samsung modellerinden 1'ini seçmem daha mantıklı olur. 990 Pro ile 990 EVO Plus arasındaki farklar neler biliyor musunuz bir de hangisi daha mantıklı bir seçenek olur sizce.

Anladım. İleride işlemci değiştirmek için anakartımı değiştirmem gerekeceği için o attığınız Samsung modellerinden 1'ini seçmem daha mantıklı olur. 990 Pro ile 990 EVO Plus arasındaki farklar neler biliyor musunuz bir de hangisi daha mantıklı bir seçenek olur sizce.
Bence Pro modeli daha mantıklı. Hem ileriye dönük hemde performans açısından uzun süreli kullanımda daha sorunsuz bir seçim olur.Bütçeniz uygunsa Pro modeli almak daha mantıklı

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı