İ5-9400F vs Ryzen 2600x

Bilgi kirliliği olmuş fena.

·Ryzen işlemcilerinin %'lik kullanımlarının düşük olması, oyunlarda Intel işlemcilerden daha fazla kare hızı sağlayacağı anlamına gelmiyor. Oyunlarda Ryzen 5 2600'ün %'lik kullanımı i5 9400F'in %'lik kullanımına göre daha düşük olabilir fakat i5 9400F'in oyun performansı şimdilik daha iyi.

·Ryzen 5 2600 ile RTX 2060, 1080p çözünürlüğünde kullanılırsa darboğaz olur. Bu darboğaz, 60-75 Hz monitör kullananlar için önemli olmamalı fakat 144 Hz monitör kullananların 144 FPS takıntısı varsa Ryzen 5 2600 doğru bir tercih olmaz.

Ryzen 5 2600x hakkında çok da bilgim yok fakat Ryzen 5 2600'den pek farklı olmadığı aşikar.
Ryzenlerin oyunlarda düşük kullanım yüzdesinin nedeni Thread sayısının fazla olması. MSI afterburner bunları toplam kapatiseye dahil ediyor yani çekirdek gibi hesaplıyor ama oyunlar bu thread'leri kullanmıyor. Zaten değerlere bakarsanız %1-2 gibi değerler görürsünüz thread kullanımında.
9600K ve 2600X ikisi de 6 çekirdek ama 2600X'de 6 thread fazla olduğu için kullanım daha düşük görünüyor. İkisi de 6 çekirdeğin %30 unu kullanıyor belki de ama thread'ler işin içine girince Ryzenlerde bu kullanım daha düşükmüş gibi algılanıyor.

Tercih yaparken buna bakarsanız yanılırsınız. Bir işlemci hem düşük kullanım gösterip hem de FPS kaybı yaşatırsa orada sıkıntı var demektir.

Kardeşim ben bıktım be anlatmakdan. Intel 20 FPS fazla verse bile bu adamların gözünde KRAL AMD.
Performans konusunda haklısınız. Çoğu kimse tutmuş çekirdek sayısına. AMD r5 1000 serisi için bile 5-6 sene rahat götürür deniliyordu. Fakat AMD r5 2000 serisi çıkmasıyla 1000 serisi unutuldu. Çünkü İNTEL ile performans anlamında kayda değer fark vardı. Şimdide AMD r5 3000 serisi ile r5 2000 serisi modeller arka planda kalacak diye düşünüyorum. R5 2000 serisi ile performans olarak ufak bir artış olsada hayla INTEL işlemciye göre geri kalıyor.Teknolojinin hızına yetişilmez. Ama AMD işlemcilerini açıkcası seviyorum. Çünkü AMD açıkcası İNTEL firmasını elini ayağına doladı. Aralarında böyle rakabet olmasa biz belki i5 serilerinde bu kadar erken 6 çekirdek sayısını göremeyecektik. İNTEL bize her sene az bir performans farkı ile aynı çekirdek sayılı işlemcileri ve yeni anakart almak zorunda bıraktı. Adamların karşısında o zamanlar rakip yoktu. AMD sırf rekabet açısından seviyorum. Çünkü rekabetin avantajını yani meyvesini biz kullanıcılara yansıyor. Açıkcası AMD teknoloji bakımından geride buluyorum. Nedeni AMD işlemcinin 12nm ve daha çok çoklu cekirdek sayısı ile malesef ki 14nm ve daha az çekirdek sayılı olan İNTEL işlemciden performans anlamında geri kaliyor. Yani donanım bilgileri açısından önde olmalarına rağmen tuhaf geliyor. Şimdi AMD 3000 serisi ile 7nm gibi güzel değerler ile tek çekirdek performansı ve IPC değerlerinde ve yüksek saat hızlarında artış olmasına rağmen İNTEL işlemcinin performans anlamında aynı veya sadece 2-3 FPS farkla daha iyi olursa açıkcası ben buna teknoloji farkı demem. O kadar gelişime göre performans anlamında beklentim büyük olur. Çünkü AMD 7nm ile İNTEL işlemcinin 14nm işlemcilerine performans anlamında ayni değerlerde olursa komik olur. Ben asıl İNTEL nasıl cevap verecek onu merak ediyorum.

Herşeyi kenara bırakın. Firmalar arasında rekabet olması kullanıcıların işine yaramıyor mu? Onu düşünelim. Yani Amd Ryzen işlemciler ile gerçekten İntel'i düşündürüyor olması bile bence çok bir olay. Bizde çok kullandık ve çok sevdik İntel işlemcileri. Fanlık yapıyorsunuz bari biraz da olsa Amd işlemcilere hak verin ve önerilerde bulunun. Vizyonunuzu biraz genişletin. Tutturdunuz "ama İntel çok fps veriyor.😊" Şaka mı yapıyorsunuz? Eğer destek verilmesi, tercih edilmesi gereken bir firma varsa o da Amd'dir. Atın şu gözlüklerinizi. 😆
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

7nm ile 14nm litografi farkı çok büyük bir fark oluşturamaz zira, 45nm Xeon işlemcilerinin bazıları 22nmlik Intel işlemcilerle kapışıyor nanometre arasında o kadar fark oluşsaydı 45nm bir işlemci 22nm bir işlemciye yaklaşamazdı bile ama kapışıyorlar. Yani 7nm ile 14nm arasındaki fark devasa olmayacaktır, ayrıca CPU kullanımının FPS etkilediğini kimse söylemedi drop olasılığı artar denildi ki doğru.

Yok böyle bir işlemci. Bangır bangır bağırıyorlar yok abi İntel de İntel. Övgüye layık olup olmadığını bir kez daha düşünün.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

iyice karıştı ben yayın veya render yapmıcam en fazla oyun oynarken arkadan müzik açarım. 4-5 yıl götürse sıkıntısız yeter bu bağlamda hangisini almalıyım?

iyice karıştı ben yayın veya render yapmıcam en fazla oyun oynarken arkadan müzik açarım. 4-5 yıl götürse sıkıntısız yeter bu bağlamda hangisini almalıyım?
Özetlemek gerekirse kafanız karışmasın size ben oyundan tam performans almanız için i5 9400f öneririm. Hem fiyat olarak uygun hemde oyun performansı anlamında AMD işlemciden daha üstün.

Not: Zamanında AMD r5 2600x 4.2ghz ile max overclock seviyesinde bile i5 8400 oyun performansını verememişti. Üstüne üstün sıcaklık değerleri daha yüksekti fan sesi haliyla daha fazlaydı. Yani i5 9400f işlemci i5 8400 modeline daha iyi oluduğunu belliyken AMD r5 2600 overclock ile bile oyun performansı konusunda geri kalıyor. Overclock için zaten güzel soğutucu ve anakart gerekiyor. İ5 9400f hem işlemci hemde anakart masrafından daha hesaplı kalıyor. Bu kadar emin konuşmamın nedeni daha önce AMD r5 2600x serisi işlemciyi kullanmaktı.

Son düzenleme:
ryzen 2600 alıp oc yapsam fps değerleri eşitleniyor hem fps eşitlenir hem çoklu çekirdek olur soğutucu parası sorun değil 184 tl ye akasa venom buldum mantıklımı?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı