i5 9600K ve RTX sistem toplama

Eğer 1080p çözünürlük ve yüksek fps istiyorsanız intel, diğer durumlarda ryzen tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Çünkü fhd çözünürlükte işlemciye binen yük günümüzde hala tekli çekirdeğe önem veriyor. Daha sonra insanlar ryzen cpu kullanımı %20 civarında iken intel %80 'lerde diyorlar. Bunun sebebi intel'in çoklu çekirdekte rakibinden biraz daha geri olmasının yanında ryzen'in tekli çekirdek sıkıntısından dolayı ekran kartından tam verim alamıyor olmasıdır. Fhd çözünürlükte genelde intel ekran kartı kullanımı çok daha yüksek ve doğru orantılı olarak cpu kullanımı da yüksek seyreder. Ryzen ise tam tersi her ikisi içinde daha düşük kullanımlarda seyreder.
İşin aslı budur.
1080p için > İntel
Geri kalan durumlar için > Amd öneririm...

Uzun bir araştırma süreci, forum konularını tarama ve verilen cevaplar doğrultusunda şu iki sistemden birini kara cuma indirimlerinden edinmeyi planlıyorum.

AMD

İşlemci: AMD Ryzen 7 2700X 4.35GHz 20MB Cache Soket AM4 İşlemci Fiyatı
Anakart: MSI X470 Gaming PRO AM4 DDR4 DVI HDMI SATA 6GB/S M2 USB3.1 Fiyatı
Bellek: G.SKILL SniperX Gri Kamuflaj 16GB (2X8GB) 3200Mhz DDR4 Ram Fiyatı
SSHD: Seagate FireCuda Gaming SSHD 2TB 3.5" 7200RPM 64MB Cache Fiyatı
Kasa: Aerocool Quartz RGB USB 3.0 RGB Led Fanlı Siyah ATX Oyuncu Fiyatı
Güç Kaynağı: High Power 750W 80+ Gold 14cm Fanlı Tam Modüler Güç Kaynağı Fiyatı

Mevcut Fiyat: 6421TL

Intel

İşlemci: Intel Coffee Lake i7 9700K 4.9GHz 1151 12M Fansız | En Ucuzu Akakçe
Anakart: MSI MotherBoard MAG Z390 Tomahawk Intel Z390 2133MHz DDR4 Fiyatı
Bellek: https://www.amazon.com.tr/Kingston-...11?s=computers&ie=UTF8&qid=1542803932&sr=1-11
İşlemci Soğutucu: Akasa Venom Çift Fanlı 240mm Sıvı Soğutucu (AK-LC4002HS01) Fiyatı
SSHD: Seagate FireCuda Gaming SSHD 2TB 3.5" 7200RPM 64MB Cache Fiyatı
Kasa: Aerocool Quartz RGB USB 3.0 RGB Led Fanlı Siyah ATX Oyuncu Fiyatı
Güç Kaynağı: High Power 850W 80+ Gold 14cm Fanlı Tam Modüler Güç Kaynağı Fiyatı

Mevcut Fiyat: 7539TL

- Fiyatları tek bir siteden attım ama indirim gecesi elbette en uygun olan siteler üzerinden edineceğim.

- Seagate markanın SSHD model bu disklerinin SSD ile birlikte kullanılması bir tür sorun yaratır mı? SSHD model bu diskin düz HDD modellere göre farkı bulunmakta mı?

- 2700x işlemci kullanıp bellek hızı konusunda sorun yaşayanlara rastladım. 3200, 3400, 3600Mhz değerlerinde takılma ve mavi ekran hatası alanlar mevcut. 2. nesil Ryzen işlemcilerde bu bellek hızları konusu halledilmemiş miydi?

Sistemi VSR ayarını açarak 1440p çözünürlük ayarında kullanacağım. SSD ve monitör mevcut. Ekran kartı olarak emektar MSI r9 390 kullanmaktayım. RTX model kartların henüz istenilen teknoloji farkını yansıtmadığından ve dönen yorumlardan sonra 2070 model kartı almak konusunda ciddi tereddüt içerisine düştüm. 2000 serisi RTX model kartların 3000 serisine geçişte ara ürün olarak kalacağı fikrine kapıldım. Bu konuda sizlerin düşüncesi nedir acaba? 2070 kart edinmeli miyim? 2070 modelin sadece ışın teknolojisi farkı mı var yoksa yapay zeka gibi başka türlü teknoloji farkları var mı? sağlam bir indirim kovalayıp 1080 ti kart mı almalıyım?

Son düzenleme:
Öncelikle, RTX olayı beklentinin çok çok altında geldi. 2080Ti bile 1080p’de 60 FPS’i zor veriyor. Ama ben RTX kullanmam, ekran kartının gücü bana yeterli derseniz 2070 mantıklı bir seçim. Sistem olayına gelince, Ryzen’ın F/P konusunda ne kadar önde olduğu aşikâr. Bu arada o PSU yerine Seasonic Focus Plus 650W Gold modeline bakmanızı öneririm. Ayrıca HDD’yi de değiştirin. Evet HDD + SSD şeklinde ama SSD kapasitesi yanlış bilmiyorsam 8GB idi. Mutlaka bir SSD ekleyin. Önerim 860 Evo serisidir. Bunların dışında iyi olmuş.

Öncelikle, RTX olayı beklentinin çok çok altında geldi. 2080Ti bile 1080p’de 60 FPS’i zor veriyor. Ama ben RTX kullanmam, ekran kartının gücü bana yeterli derseniz 2070 mantıklı bir seçim. Sistem olayına gelince, Ryzen’ın F/P konusunda ne kadar önde olduğu aşikâr. Bu arada o PSU yerine Seasonic Focus Plus 650W Gold modeline bakmanızı öneririm. Ayrıca HDD’yi de değiştirin. Evet HDD + SSD şeklinde ama SSD kapasitesi yanlış bilmiyorsam 8GB idi. Mutlaka bir SSD ekleyin. Önerim 860 Evo serisidir. Bunların dışında iyi olmuş.

Evet öyle ''ışın izleme'' takıntılı bir durum söz konusu değil bu şartlarda. 2070, 1080Ti kartın performans olarak ortalama 10 FPS gerisinde kalıyor. Fiyat olarak ise 2070 daha cazip duruyor. Sanırım indirimde uygun fiyatlı bir 2070 model kart tercih edeceğim. Güzel bir indirim gelmez ise R9 390 kartımı kullanmaya devam ederim ta ki 3000 serisi RTX kartlar çıkana kadar.

Dediğiniz gibi bu SSHD meselesi biraz karışık bir mesele, 8gb olayı Amazon yorumlarında kullanıcılar arasında dönüyor. Zaten Kingston Savage model bir SSD sahibiyim. Uyarınızı da dikkate alarak Barracuda model bir HDD alacağım.

Eğer 1080p çözünürlük ve yüksek fps istiyorsanız intel, diğer durumlarda ryzen tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Çünkü fhd çözünürlükte işlemciye binen yük günümüzde hala tekli çekirdeğe önem veriyor. Daha sonra insanlar ryzen cpu kullanımı %20 civarında iken intel %80 'lerde diyorlar. Bunun sebebi intel'in çoklu çekirdekte rakibinden biraz daha geri olmasının yanında ryzen'in tekli çekirdek sıkıntısından dolayı ekran kartından tam verim alamıyor olmasıdır. Fhd çözünürlükte genelde intel ekran kartı kullanımı çok daha yüksek ve doğru orantılı olarak cpu kullanımı da yüksek seyreder. Ryzen ise tam tersi her ikisi içinde daha düşük kullanımlarda seyreder.
İşin aslı budur.
1080p için > İntel
Geri kalan durumlar için > Amd öneririm...

İşlemci konusunda İ7 9700k indirime son günler kala aklımı çeldi. Her ne kadar oyunlarda işlemci kullanımı 2700x'e göre daha yüksek olsa da bu dediğiniz gibi ekran kartını iyi beslediği manasına geliyor. 1440p kullanacağım için aradaki FPS farkı bu çözünürlük ayarında her ne kadar azalsa da dediğim gibi Intel daha cazip geliyor.

Ben yaklaşık 1 ay önce rtx 2070 çıktığında fiyatlarının 5000tl olduğunu görünce bunu veren adam 6000 küsür de verir gider daha iyisini alır deyip rtx 2080 almıştım. Fakat ekran kartını aldıktan sonra bazı rtx 2070 lerin 3900 tl den satıldığını ve çerez gibi gittiği için direk tükendiğini gördüm. Öyle bir indirim kovalayabilirseniz almanızı tavsiye ederim. Fakat gtx 1080ti bu saatten sonra alınmaz. Rtx ekran kartlarını alırken rtx için değil, dlss teknolojisi için alıyor olmanız gerekir. Dlss teknolojisi ile ekran kartının performansı %20-25 belki de daha fazla arttığı söyleniyor. Ben Nvidia'nın yerinde olsaydım Dlss 2080, 2070 diye isimlendirirdim... :)

Farklı sitelerden sistemi şu şekilde topladım ve siparişleri verdim:

- R7 2700x
- MSI x470 Gaming Pro
- G.skill Sniperx 3200Mhz 8x2 16Gb
- MSI RTX 2070 Armor
- Aerocool Quartz
- High Power 850w 80+ Gold
- Seagate Barracuda 2TB 7200PRM

Toplam tutar KDV dahil: 9358TL

Önerilerini sunan ve tavsiye veren herkese teşekkür ederim. Ayrıca sistem hakkında son bir yorum yaparsanız memnun kalırım.

Farklı sitelerden sistemi şu şekilde topladım ve siparişleri verdim:

- R7 2700x
- MSI x470 Gaming Pro
- G.skill Sniperx 3200Mhz 8x2 16Gb
- MSI RTX 2070 Armor
- Aerocool Quartz
- High Power 850w 80+ Gold
- Seagate Barracuda 2TB 7200PRM

Toplam tutar KDV dahil: 9358TL

Önerilerini sunan ve tavsiye veren herkese teşekkür ederim. Ayrıca sistem hakkında son bir yorum yaparsanız memnun kalırım.
Tek eksik SSD. Eğer bütçeniz varsa almayı unutmayın. Eski mesajları okumadım, kaçırdığım bir şey varsa affola.

Tek eksik SSD. Eğer bütçeniz varsa almayı unutmayın. Eski mesajları okumadım, kaçırdığım bir şey varsa affola.

SSD ve monitör mevcut. Umarım kasa içi düzenlemesini düzgün ve verimli yapabilirim. Bu düzenleme işi için elde sadece kelepçe bulunması kâfidir değil mi?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı