i7 12700F DDR5 sistemde XMP açınca sistem kilitleniyor

Kay1PRuH

Hectopat
RAM
GSkill 32 Gb (2x16) Trident Z5 CL30 1.35V 6000 F5-6000J3040F16GX2-TZ5RK
SSD veya HDD modeli
Samsung 960 Evo m2, Toshiba P300, Toshiba T
Ekran kartı
Msi Gaming X Trio RTX 2080
Anakart
Gigabyte Z690 UD
İşlemci
i7 12700f
Geçtiğimiz günlerde Gigabyte Z960 ud + i7 12700 F ve G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 siyah DDR5 6000MHz CL36 1.3v RGB Dual kit bellekten oluşan sistem güncellememi yaptım. Anakartın son BIOS güncellemesi olan 28.03.2022 tarihli, 7B güncellemesini de yaptım. Herhangi bir şekilde XMP açtığımda sistem kilitleniyor, ekrana herhangi bir şey gelmiyor, BIOS resetlemeden BIOS'a dahi giremiyor, anakart üzerinde yer alan bellek arıza ışığı haricinde herhangi bir muhatap bulamıyorum. Manuel olarak bellek hızını hazır profillerden 5600, 5800 ya da 6000 seçersem aynı sonuçla karşılaşıyorum. Memtest86 testinde ilk satın aldığım belleklerde hata aldığım ve anakartın uyumluluk listesinde yer almadıkları için bu defa uyumluluk listesinde yer alan F5-6000J3040F16GX2-TZ5rk model numaralı, G.Skill 32 GB (2x16) Trident Z5 CL30 1.35v 6000 MHz bellek kitini satın aldım. Yine XMP 3.0 destekliyor olmalarına rağmen XMP açtığımda sistem çakılıyor, hızla ilgili de durum aynı. Gecikme hızlarını yine manuel olarak CL30-40-40-96 şeklinde girdiğimde hız 4800 olarak açılıyor ve sorunsuz olarak Windows 11 kurarak çalıştırabildim. Bu haliyle Memtest86'nın 16 saat süren detaylı testinde herhangi bir hata mesajı da almadım. 3DMark, Windows bellek tanımlamada ve Anno 1800, gr Wildlands ve benzeri oyunlarda benchmark testlerinde de bir sorun oluşmuyor. İlk belleklerin iadesini dahi alamadan 2. bir bellek kiti almış olduğum için bütçem de yok ve iade yapamıyorum. Sorun hakkında her türlü yardımınız çok işime yarayacaktır. Şimdiden ilginiz ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
XMP açtığında biostan VCSSA - VCCIO voltajlarını yükseltmen gerekebilir.

Altta bıraktığım konuya bakabilirsin. Çoğu kişinin paylaştığı değerler var.

XMP açtığında biostan VCSSA - VCCIO voltajlarını yükseltmen gerekebilir.

Altta bıraktığım konuya bakabilirsin. Çoğu kişinin paylaştığı değerler var.

İlginiz ve yardımseverliğiniz için çok teşekkür ederim, eve gider gitmez kontrol edip sizlere de durumla ilgili gelişmeleri paylaşırım.

İlginiz ve yardımseverliğiniz için çok teşekkür ederim, eve gider gitmez kontrol edip sizlere de durumla ilgili gelişmeleri paylaşırım.
Ama hatırladığım kadarıyla K olmayan CPU'larda bu değerler kilitli diye biliyorum. Eve gidince haber verirsin.

Ama hatırladığım kadarıyla K olmayan CPU'larda bu değerler kilitli diye biliyorum. Eve gidince haber verirsin.
Evet VCSSA-VCCIO şeklinde bir ayara rastlamadım, bir çok kombinasyon denedim, gecikme değerlerini elle girdiğimde ve 5000 Mhz'ye çektiğimde çalışıyor ancak üzerine çıktığımda sistem çakılıyor. İnanılmaz şekilde moralim ve şevkim kırıldı. Uzun zamandır bu şekilde çıkmazda kalmamıştım.
df8bf63d-5b8c-453c-917a-49d700a3bc8e.jpg

Evet VCSSA-VCCIO şeklinde bir ayara rastlamadım, bir çok kombinasyon denedim, gecikme değerlerini elle girdiğimde ve 5000 Mhz'ye çektiğimde çalışıyor ancak üzerine çıktığımda sistem çakılıyor. İnanılmaz şekilde moralim ve şevkim kırıldı. Uzun zamandır bu şekilde çıkmazda kalmamıştım.Eki Görüntüle 1455665
12700K alsaydin keske bu problemi yasamazdin. Buyuk ihtimal VCCSA ve VCCIO voltajlari yetersiz geliyor. Degistiremedigin icinde sorun yasiyorsun.

12700K alsaydin keske bu problemi yasamazdin. Buyuk ihtimal VCCSA ve VCCIO voltajlari yetersiz geliyor. Degistiremedigin icinde sorun yasiyorsun.
Yüksüz kullanımda 12700 65 watt harcarken, 12700k iki katı elektrik tüketiyor, aradaki performans farkı ise %4 civarında kalıyordu. İşlemcide hızaşırtma yapmadığım için de manasız gelmişti. Bu tarz bir durum oluşabilecek olduğu hiç aklımdan geçmedi. İşlemci ve anakartta değişim olmadığı için malesef kullanmak zorundayım. Arızalı olarak iade etsem test edildi çalışıyor diye geri gelecek elime biliyorum.

Yüksüz kullanımda 12700 65 watt harcarken, 12700k iki katı elektrik tüketiyor, aradaki performans farkı ise %4 civarında kalıyordu. İşlemcide hızaşırtma yapmadığım için de manasız gelmişti. Bu tarz bir durum oluşabilecek olduğu hiç aklımdan geçmedi. İşlemci ve anakartta değişim olmadığı için malesef kullanmak zorundayım. Arızalı olarak iade etsem test edildi çalışıyor diye geri gelecek elime biliyorum.
Yuksuz kullanimda cok az fark var. 12700K nin 130W tuketmesi imkansiz bostayken. İnternette çoğu kişi yazmış zaten 12700f ile 5200 üstü ram yapamıyorum diye.

Yuksuz kullanimda cok az fark var. 12700K nin 130W tuketmesi imkansiz bostayken. İnternette çoğu kişi yazmış zaten 12700f ile 5200 üstü ram yapamıyorum diye.
Intel'in kendi sitesi dahil bir çok yerde karşıma çıkan istatistiksel veriler o şekilde, zz önce başka bir kaç yerden öğrendiğim bilgilere göre Asus marka anakartta, i3 12100 işlemci modelinde sorunsuz olarak aynı ram kullanılıyormuş, yani tezimiz çürümüş oldu. Sorunun halen ne olduğunu anlamış değilim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı