i7 13700K işlemci için anakart önerisi

Mazotçu

Megapat
Yer
Ankara
Herkese merhaba. Yakın zamanda işlemci ve anakart güncellemesi yapacağım. Bütçe olarak en uygun fiyat performansa bakıyorum gidip ROG serisi bir anakart almayı düşünmüyorum ortalama en fazla 7000-8000 TL anakarta ayırabilirim ama en düşük olanını seçeceğim. Bunun için aklıma takılan birkaç soru mevcut yardımcı olabilirseniz çok sevinirim;

İlk olarak elimde mevcut olarak Corsair Vengeance RGB RT CL16 3600 MHz DDR4 32 GB şeklinde RAM mevcut. Bunları göz ardı edip DDR5 RAM almalı mıyım yoksa şu an için erken mi? Bazı yerlerde DDR5 RAM'lerin sorun çıkarttığı konularına denk geliyorum. Ayrıca bunun için ekstra bir masraf yapmış olacağım. Ekstra masrafa değer mi sizce? Çünkü elimde bulunan RAM'lerden memnunum.

İkinci olarak en önemli soru Flashback olmayan Z690 anakartlarına 12. nesil işlemci takmadan BIOS güncelleyebiliyor muyuz yoksa şu an mevcutta olan anakartlar 13. nesil işlemcileri destekliyor mu? Bu konu hakkında bilginiz var mı? Yoksa Z790 bir anakart almalı mıyım? Z790 çok gerekli mi sizce?

Üçüncü olarak elimde Cooler Master ML240L İlk versiyonu yani V1 mevcut V2 değil. i7 13700K ile uyumlu olacak olacak mı?

Dördüncü olarak 14. nesil işlemcileri sizce beklemeli miyim? Şu an elimde halihazırda RTX 4080 var ve aşırı olmasa da darboğaz sorunu mevcut. Beklediğime değer mi?

Şu an mevcutta ASUS bir kampanya yaptığından ASUS ile anlaşmalı markalardan alınan anakartlarında ekstra olarak indirim mevcut daha doğrusu geri ödeme mevcut. Ondan dolayı faydalanmayı da düşünüyorum. Kampanya linki; ASUS Promotion

Şu an güncel sistemim şu şekildedir eksik olan bir parça varsa güncellenmesi gereken belirteniz sevinirim;
İşlemci: Intel Core i7 9700K
Anakart: MSI Z390 Tomahawk
Ekran Kartı: Zotac RTX 4080 Trinity
RAM: Corsair RGB RT 16x2 GB DDR4 3600 MHz
Kasa: Xigmatek EN9726 Prosper
Güç Kaynağı: Corsair RM850X 850W 80+ Gold
İşlemci Soğutucu: Cooler Master ML240L

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, sıra ile cevaplayacak olursak;

1-elinde ki RAM'lar iyi devam edebilirsin. DDR5'e geçmek istiyorsanız da geçebilirsiniz sorun sıkıntı olayı tamamen güncellemeler ile çözülecek durumlar.

2- flashback olmayan Z690 anakartların çoğunda 12.nesil işlemci ile son güncelleme yapmanız gerekiyor. Ya flashback destekli bir Z690 almalısınız ya da uğraşmayayım en uygun Z790 alıp geçerseniz.

3- sıvı soğutmanız ilk versiyon 1700 soket uyumluluğu yok. Ya ayrıca internetten 1700 kitini bulacaksınız. Ya da gerek yok ASUS'un tüm Z690 ve Z790 chipsetlerinde çift çentik var işlemci soğutucularının yerleştiği alanda yani ASUS marka belirttiğim chipsetleri alırsanız eski sıvı soğutmanızı rahatlıkla kullanırsınız.

4- bu tamamen tercih meselesi o zaman zaten DDR5 RAM'ler ile kullanırsınz.

Tavsiyem ASUS'un geri ödeme kampanyası halihazırda var iken size uygun Z690 ya da Z790 bir anakart alın.

Hocam, sıra ile cevaplayacak olursak;

1-elinde ki RAM'lar iyi devam edebilirsin. DDR5'e geçmek istiyorsanız da geçebilirsiniz sorun sıkıntı olayı tamamen güncellemeler ile çözülecek durumlar.

2- flashback olmayan Z690 anakartların çoğunda 12.nesil işlemci ile son güncelleme yapmanız gerekiyor. Ya flashback destekli bir Z690 almalısınız ya da uğraşmayayım en uygun Z790 alıp geçerseniz.

3- sıvı soğutmanız ilk versiyon 1700 soket uyumluluğu yok. Ya ayrıca internetten 1700 kitini bulacaksınız. Ya da gerek yok ASUS'un tüm Z690 ve Z790 chipsetlerinde çift çentik var işlemci soğutucularının yerleştiği alanda yani ASUS marka belirttiğim chipsetleri alırsanız eski sıvı soğutmanızı rahatlıkla kullanırsınız.

4- bu tamamen tercih meselesi o zaman zaten DDR5 RAM'ler ile kullanırsınz.

Tavsiyem ASUS'un geri ödeme kampanyası halihazırda var iken size uygun Z690 ya da Z790 bir anakart alın.
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi araştırmalar sonucunda amazon üzerinden kendi satıcısı amazon olmak suretiyle 7299 TL DDR Z790 Asus TUF anakartını 6 taksit şeklinde buldum. Bu anakartı almayı planlıyorum şuan en uygunu bu gözüküyor. Hocam peki sizce bu sıvı soğutmayla i7 13700K yeterli olur mu sizce ? Bir fikriniz varmı ?

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı