i7 13700K sistemde anlık olarak işlemciye %100 yük binmesi ve %100 fan devri

omerpehlivan

Zeptopat
Daha fazla  
RAM
kingston 6000mhz cl36 2x16gb
SSD veya HDD modeli
kingston 500gb nvm2
Ekran kartı
asus dual RTX3060 12gb v2
Anakart
asus tuf gaming z690 plus wifi 6000mhz OC
İşlemci
intel i7 13700K
Merhaba arkadaşlar,
Sistemi de monte olarak yeni satın aldım ve montajını ben yaptım testlerimi gerçekleştirdim, Windows 11 ve gerekti tüm driverlar kuruldu sistem sorunsuz bir şekilde çalışmakta.

ASUS TUF Gaming Z690 Plus Wi-Fi 6000MHz OC.
Intel i7 13700K.
ASUS Dual RTX3060 12 GB v2.
Kingston 6000MHz CL36 2x16 GB.
ASUS TUF Gaming 850 ATX 3.0 PSU.
ASUS ROG STRIX LC240 sıvı soğutucu.
Kingston 500GB nvm2.

Şimdi sorun şöyle,
Power düğmesine ilk bastığımda kasadaki bütün fanlar Max devirde 2-3 saniye çalışıyor sonra normale dönüyor.
Genelde program kullanıyorum yük işlemcide oluyor ama en zor şartlarda bile sıcaklığın 55 dereceyi geçtiğini görmedim.
Bilgisayarda kullandığım herhangi bir uygulama (Chrome, Spotify) her işlem yaptığımda işlemciye anlık olarak %100 yük biniyor ve sıvı soğutucunun fan devri bununla eşzamanlı olarak %100 de çalışıyor ve bu 1-2 saniye sürüyor ama kullandığım programlara her dokunduğumda gerçekleşiyor ve bir süre sonra daha da sıklaşıyor.
Sıcaklık değerleerinde herhangi bir sorun yok BIOS'tan fan ayarlarına baktım ancak daha önce böyle bir tecrübem olmadığı için herhangi bir değişiklik yapmadım.
Önerilerinizi bekliyorum.
Ek olarak konuyla ilgili yardımcı olabilecek bir bilgi daha paylaşmak istiyorum,
Bilgisayarı bir süre kullanmadıktan sonra fareyi ilk elime aldığımda masaüstü donmuş bir şekilde karşılıyor beni 3-4 saniyede kendine geliyor bu normal mi? Bir çeşit uyku gibi düşündüm bana anormal gelmedi ama sorun olabilir...

Teşekkürler herkese.

Merhaba,

Öncelikle hayırlı olsun. Umarım en kısa sürede kafanıza takılan her şeyi çözer ve içiniz rahat bir şekilde bilgisayarınızı kullanmaya başlarsınız.

İlk olarak sıvı soğutucunuzun fanlarının cpu fan, pompanın pump fan soketlerine takılı olup olmadığını kontrol edin.

Cpu stress test yaptığınızda işlemci %100 yükte çalışıyor mu ?
Voltaj değerleriniz nedir ?
Windows kurulumunun ve driverların sorunsuz olduğundan emin olun.
Bios sürümünüzün güncel olduğundan emin olun.

Bu aşamalardan sonraki sonuca göre CMD komut satırına;

PowerCfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR IDLEDISABLE 000

PowerCfg /SETACTIVE SCHEME_CURRENT

komutlarını girip tekrar kontrol edebiliriz.

Komut açılımları;

PowerCfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR IDLEDISABLE 000 komutu, "AC güç kaynağındayken" varsayılan güç planı (Scheme_Current) için işlemcinin boşta beklemesi durumunda "uyutma" modunun devre dışı bırakılmasını sağlar.

PowerCfg /SETACTIVE SCHEME_CURRENT komutu ise varsayılan güç planını aktif hale getirir. Bu, önceki ayarların yürürlükte olması için gereklidir.

Merhaba,

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim.

Söylediğiniz gibi sıvı soğutucunun fanları Cpu fan, pompanın aio pump soketine bağlantısını yaptım. (eski halinde pompa bağlantısı Cpu opt soketine takılmış).

Prime95 kullanarak cpu stres testi gerçekleştirdim. İşlemci sıcaklık ve voltaj değerlerini Hwmmonitor uygulamasını kullanarak gözlemledim.
İşlemci %100 performansta çalıştı ve anında 100 derece sıcaklığı gördü.
Konuyla ilgili bir görsel ekliyorum, incelerseniz sevinirim.

Bahsettiğiniz komutları girmedim.

Yeni dönem işlemciler ulaşmaya çalıştıkları performanslardan dolayı maalesef ısınmayı seviyorlar. Bu da uyumlu bileşenler, doğru termal macun uygulaması gibi detayları beraberinde getiriyor. Soğutma ile ilgili biraz problem olduğu ortada fakat bunu hemen arıza olarak düşünmeyelim. İşlemcinin tam oturmaması, termal macunun kalitesi ve doğru uygulanmaması, sıvı soğutucunun pompasının sağlıklı çalışmaması veya soğutucunun yeterli gelmiyor olması olabilir. Genelde bu işlemci ile bir çok kullanıcı bahsettiğiniz problemi yaşıyor önemli olan ısıyı çekebildiğimiz kadar aşağıya çekmek.

Tabloda Min. Temp 29 - 34°C olduğunu görüyorum sistem boştayken ortalama bu değerlerde mi seyrediyor?
Oyunda max ve min kaç dereceyi görüyorsun ? Kaç watt güç çekiyor ?
Sıvı soğutma fan ve pompa devir hızları nedir ?
Sıvı soğutma kasanın üstünde ve fanlar egzoz görevi görmek üzere mi konumlandırılmış ?
Kasanın üstü mesh mi ?

Intel'in kendi sitesinden tekrar kontrol ettiğimde i7 13700K TDP değerleri;
  • Processor Base Power125 W
  • Maximum Turbo Power253 W
Tabloda görüyorum ki 308.39 W görmüşüz biostan ekstra bir aşırtma olup olmadığını kontrol eder misin ? Hatta istersen default ayarlara dönmeyi deneyebilirsin.

İlk akla gelen turbo boost özelliği ile 300W lara kadar çıkan işlemciyi sıvı soğutucun dizginleyemiyor gibi gözüküyor. Sahip olduğun işlemci oldukça güçlü salın beni çoşayım diyor =) ASUS ROG STRIX LC240 kötü bir sıvı soğutma değil fakat 120mm fanlar işlemciye %100 yükte yetmiyor olabilir.

Buna net cevap verebilmek için performansından emin olduğumuz bir soğutucu ile test etmemiz gerekir.

Son düzenleme:
Öncelikle sorulana cevap vermek istiyorum,

"Tabloda Min. Temp 29 - 34°C olduğunu görüyorum sistem boştayken ortalama bu değerlerde mi seyrediyor?"

Sistem boştayken Min. Temp 34 - 59°C arasında. Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi.

"Oyunda max ve min kaç dereceyi görüyorsun ? Kaç watt güç çekiyor?"

Oyunlarda sıcaklık min 53 - 78°C seyrediyor ve dikkatimi çeken herhangi bir şey olmadı genelde Adobe programları kullanıyorum. Adobe Premiere Pro sürüm 23.4 kullanırken işlemci sıcaklığı 90°C ye kadar çıktığını gözlemledim. Timeline her işlem yaptığımda işlemci bir anda %100 oluyor ve fan devri eşzamanlı olarak tam devirde çalışıyor.

"Sıvı soğutma kasanın üstünde ve fanlar egzoz görevi görmek üzere mi konumlandırılmış ?
Kasanın üstü mesh mi ?"

Sıvı soğutma kasanın üstünde fanlar egzoz görevi görmek üzere konumlandırıldı ek olarak: Sıvı soğutucunun üzerinde termal macunu olduğu için kutusundan çıkarttığım gibi montajını gerçekleştirdim ve herhangi bir temassızlık yaptığını düşünmüyorum.

Anakart sıcaklık değerlerinde TMPIN8'in max 124°C olduğunu gördüm. Ne olduğu hakkında bir bilgim olmadığı için internette araştırdım ve TMPIN'lerin anakart üstünde konumlandırılmış ısı sensörleri olduğunu öğrendim. Fakat benim anakartımda hangi bölgeyi ifade ettiği bilgisini bulamadım. aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.

Aklıma gelen soru şu oldu, DDR5 geldiğinden beri çok stabil çalışan bilgisayarlar olmadı diye gözlemliyorum özellikle intel kısmında. İhtiyacım olan işlemci performansı olduğu için intel tercih ettim ve kullandığım programların çoğu işlemci tabanlı.
İntel genelde yavaş hızlarda daha stabil ve verimli çalışıyor, acaba Z690 mimarisi DDR5 e tam olarak uygun değil miydi? Çünkü max 6000mhz hızında çalışan anakart bu kadar çok ısınan ve hızlı çalışan 16 çekirdeğin yükünü kaldırabilecek seviyede olmayabilir mi?
Z690 fiyatları 4000 TL bandına düşerken yeni gelen Z790 7200mhz hızlardan başlıyor ve min 8500 TL fiyat aralığında.

BIOS ayarlarında XMP modunu "xmp tweaked" olarak ayarlamıştım bu sürecin tamamında devredeydi.

Şimdi "AUTO" modunda ve işlemci sıcaklığı max 78°C fakat fanlar hala anormal bi şekilde aniden hızlanıp aniden yavaşlıyorlar. Bu çok rahatsız edici bir gürültüye sebep oluyo.

Sorular,

Sizce sorun Anakar bu işlemciyi besleyemiyor olabilir mi?

Sıvı soğutucu için fazladan termal macun kullanmalı mıydım?

Kasa kullandığım sıvı soğutucu için biraz küçük kalıyor olabilir. Sıvı soğutucumun radyatörü neredeyse ram'lere değecek kadar yakın duruyo.

Yoğun bir iş temposuyla video editlemek için topladığım bilgisayar. Bileşenler yeterince uyumlu mu?

Şimdi havalar serin yaz döneminde çok sıcak olacağı için böyle fazla problem yaşayacağımı düşünüyorum.

bana önerebileceğiniz başka bir şey var mı?

Bios sürümünün güncel olduğundan eminsen Asus 13.nesil işlemcileri desteklediğini belirtiyor. İşlemci ve anakart uyumsuzluğu olduğunu düşünmüyorum yine de sınırları zorladığımız için bazı kararsızlıklar oluyor olabilir.

Isı değerleri boşta 34°C - 40°C - 45°C ler oyunda da 70°C hatta 80°C ler normal fakat görünen o ki işlemciye anlık yüklenen işlemler yapıldığında kararsızlıklarla beraber ani sıcaklık artışları ile karşılaşıyoruz.

Sıvı soğutucuların üzerinde gelen macunlar genelde yeterli oluyor ki sadece macun kalitesiyle 100 dereceyi geçen sıcaklıkların düşmesi pek mümkün görünmüyor tabi sıvı metal kullanmıyorsak. Bunu eleyebiliriz bence.

Kasanın küçük olması genel ısıyı yükseltebilir evet fakat yine de tam olarak mevcut bahsettiğimiz sorunlara neden olacağını düşünmüyorum.

İşlemcinin ram frekans hızı ile ilgili sıkıntımız olabilir. Intel'in kendi sitesinde gördüğüm I7 13700K nın DDR5 te en fazla 5600 desteklediğini görüyorum.

Mümkünse ram frekansını düşürerek deneyebiliriz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…