Öncelikle sorulana cevap vermek istiyorum,
"Tabloda Min. Temp 29 - 34°C olduğunu görüyorum sistem boştayken ortalama bu değerlerde mi seyrediyor?"
Sistem boştayken Min. Temp 34 - 59°C arasında. Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi.
Eki Görüntüle 1774346
"Oyunda max ve min kaç dereceyi görüyorsun ? Kaç watt güç çekiyor?"
Oyunlarda sıcaklık min 53 - 78°C seyrediyor ve dikkatimi çeken herhangi bir şey olmadı genelde Adobe programları kullanıyorum. Adobe Premiere Pro sürüm 23.4 kullanırken işlemci sıcaklığı 90°C ye kadar çıktığını gözlemledim. Timeline her işlem yaptığımda işlemci bir anda %100 oluyor ve fan devri eşzamanlı olarak tam devirde çalışıyor.
"Sıvı soğutma kasanın üstünde ve fanlar egzoz görevi görmek üzere mi konumlandırılmış ?
Kasanın üstü mesh mi ?"
Sıvı soğutma kasanın üstünde fanlar egzoz görevi görmek üzere konumlandırıldı ek olarak: Sıvı soğutucunun üzerinde termal macunu olduğu için kutusundan çıkarttığım gibi montajını gerçekleştirdim ve herhangi bir temassızlık yaptığını düşünmüyorum.
Anakart sıcaklık değerlerinde TMPIN8'in max 124°C olduğunu gördüm. Ne olduğu hakkında bir bilgim olmadığı için internette araştırdım ve TMPIN'lerin anakart üstünde konumlandırılmış ısı sensörleri olduğunu öğrendim. Fakat benim anakartımda hangi bölgeyi ifade ettiği bilgisini bulamadım. aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.
Eki Görüntüle 1774371
Aklıma gelen soru şu oldu, DDR5 geldiğinden beri çok stabil çalışan bilgisayarlar olmadı diye gözlemliyorum özellikle intel kısmında. İhtiyacım olan işlemci performansı olduğu için intel tercih ettim ve kullandığım programların çoğu işlemci tabanlı.
İntel genelde yavaş hızlarda daha stabil ve verimli çalışıyor, acaba Z690 mimarisi DDR5 e tam olarak uygun değil miydi? Çünkü max 6000mhz hızında çalışan anakart bu kadar çok ısınan ve hızlı çalışan 16 çekirdeğin yükünü kaldırabilecek seviyede olmayabilir mi?
Z690 fiyatları 4000 TL bandına düşerken yeni gelen Z790 7200mhz hızlardan başlıyor ve min 8500 TL fiyat aralığında.
BIOS ayarlarında XMP modunu "xmp tweaked" olarak ayarlamıştım bu sürecin tamamında devredeydi.
Şimdi "AUTO" modunda ve işlemci sıcaklığı max 78°C fakat fanlar hala anormal bi şekilde aniden hızlanıp aniden yavaşlıyorlar. Bu çok rahatsız edici bir gürültüye sebep oluyo.
Sorular,
Sizce sorun Anakar bu işlemciyi besleyemiyor olabilir mi?
Sıvı soğutucu için fazladan termal macun kullanmalı mıydım?
Kasa kullandığım sıvı soğutucu için biraz küçük kalıyor olabilir. Sıvı soğutucumun radyatörü neredeyse ram'lere değecek kadar yakın duruyo.
Yoğun bir iş temposuyla video editlemek için topladığım bilgisayar. Bileşenler yeterince uyumlu mu?
Şimdi havalar serin yaz döneminde çok sıcak olacağı için böyle fazla problem yaşayacağımı düşünüyorum.
bana önerebileceğiniz başka bir şey var mı?