Çözüldü i7-13700K sistemde CPU ışığı kırmızı yanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ashwarwell

Hectopat
Daha fazla  
Aşağı yukarı 10 yıldır ilk defa bilgisayar topladım. Yanlış parça üzerine montaj yaptığımdan dolayı birkaç kez CPU'u da soğutucu olmadan bilgisayarı çalıştırdım. Ardından hatayı fark edip düzelttim. Şimdi her açılış esnasında anakart üzerindeki CPU ışığı bir kez kırmızı DRAM ışığı ise bir kez turuncu yanıp sönüyor ardındaN beyaz ışık yanıp bilgisayar açılıyor. BIOS'u güncelledim, soğutucuyu söküp CPU'nun pinlerini kontrol ettim bir problem görülmüyor. Tekrardan termal macun uygulayıp bilgisayarı açtım problem hala devam ediyor. Birkaç saat oyun oynadım oyun esnasında CPU en fazla 88 dereceyi görüyor. Cinebench stres testi yaptığımda ise 90-95 arasında gidip geliyor ve birçok kez 100 dereceyi görüyor. Skor olarak ise ortalamanın üzerinde sonuç veriyor. Performans açısından kötü bir durum gözlemlemediğimden dolayı bu işlemciye bu kalitede Single Tower soğutucu ile alabileceğim sıcaklık değerlerinin bu olduğuna inanmak istiyorum. Bu durum kritik bir problemin habercisi olabilir mi yoksa ben mi kuruntu yapıyorum bilen birileri akıl verebilirse çok sevinirim.

• RTX 3090.
  • MSI Pro Z790-A Wi-Fi
  • i7-13700K
  • Kingston Fury Beast KF556C36BBEK2/32 32 GB (2x16 GB) DDR5 5600MHz CL36.
  • Cooler Master Hyper 212 Black Edition V2 - Cooler Master MasterGel Pro thermal macun.

Güncel

Son düzenleme:
Çözüm
Öncelikle sahip olduğun işlemci aşırı güçlü ve dolayısıyla ısınmayı seven bir model. Birçok sıvı soğutma bile yetersiz kaldığı için hava soğutma ile işlemcinin o dereceleri görmesi normal. Sıcaklıkları bir miktar daha düşürmek için turbo boost kapatılabilir, biraz performanstan ödün verilir ama aşırı ısınmasını önlersin.

CPU ışığı konusuna gelecek olursak ise PC'nin açılışında o ışıkların yanıp sönmesi normal. PC açılırken parçalar kontrol ediliyor, doğru çalışıyorlarsa ışık sönüyor ve sistem de o ara açılmış oluyor. Kontrol mekanizması gibi düşünebilirsin. Kimi sistemlerde o ışık sönmese dahi sistem sorunsuz çalışabiliyor ama normali PC açıldığında sönmesidir. Sorun yok.
Hocam bildiğim kadarıyla Debug LED'lerin yanması boot esnasında o parçaların kontrol edildiğini gösteriyor. Eğer bahsi geçen ışık sabit olarak yanar ve sönmezse o ışığın temsil ettiği parçada bir sorun var demek oluyor. Sönüp diğer LED yanıyorsa herhangi bir sorun yok demek oluyor. Bu bağlamda LED'lerin yanması kafanıza takılmasın. Cooler Master Hyper 212 soğutucu ise çok da iyi olmamakla birlikte bahsettiğiniz değerler biraz yüksek gibi. Kasanın hava alma kapasitesi de bu sıcaklıkları doğrudan etkiliyor. Kasanızın marka modeli nedir?

Öncelikle sahip olduğun işlemci aşırı güçlü ve dolayısıyla ısınmayı seven bir model. Birçok sıvı soğutma bile yetersiz kaldığı için hava soğutma ile işlemcinin o dereceleri görmesi normal. Sıcaklıkları bir miktar daha düşürmek için turbo boost kapatılabilir, biraz performanstan ödün verilir ama aşırı ısınmasını önlersin.

CPU ışığı konusuna gelecek olursak ise PC'nin açılışında o ışıkların yanıp sönmesi normal. PC açılırken parçalar kontrol ediliyor, doğru çalışıyorlarsa ışık sönüyor ve sistem de o ara açılmış oluyor. Kontrol mekanizması gibi düşünebilirsin. Kimi sistemlerde o ışık sönmese dahi sistem sorunsuz çalışabiliyor ama normali PC açıldığında sönmesidir. Sorun yok.

Çözüm
Evet ışık konusu normalmiş, eskiden ışık yoktu ufak bir hoparlör olur sıkıntı varsa oradan ses gelirdi ben orada kalmışım. Isı konusunda ise anakartın OC'lerini kapatıp, CPU'nun gücünü 180w'de limitledim. Yine Cinebench esnasında 90-92 civarlarında takılıyor. Ama en azından oyunlarda 70'i geçmiyor o yüzden daha fazla üstüne düşmek istemedim. Sanırım bu işlemciden tam performans istiyorsam kaliteli bir Aio almak zorundayım. Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı