i7 4770K ve RX 5500 XT sistem ile her oyunda yüksek CPU kullanımı ve düşük GPU kullanımı

İşletim sistemi
Windows 10

231981

Kilopat
Makaleler
1
Bu sorunu her oyunda yaşıyorum arkadaşlar Online'ya da Single fark etmiyor. Darboğaz diyeceğim RX 5500 XT gibi bir karta da i7 4770K gibi işlemci darboğaz yapmaz. RTX 2080 falan besliyor diyorlar. Sorun ekran kartı sürücüsü mü yoksa farklı bir konu mu çözemedim ama cidden sıkmaya başladı bu durum. İşlemci kullanımı %80'in altına düşmüyor. Bazen düşüp geri yükseliyor. Ekran kartı resmen boşta yatıyor. O kadar komik bir sorun ki insan sinir oluyor. Oyunu pause yapıyorum ya da ana menüye geliyorum ekran kartı %100 kullanılmaya başlıyor ve GPU işlemcisi ile VRAM'leri son sürat çalışmaya başlıyor. TDP değeri de yükseliyor hemen. Oyuna giriyorum ekran kartı uyumaya başlıyor işlemci kullanımı tavan yapıyor. Ana menü de oyun oynamıyor ağır bir grafik yok hareket yok neden ekran kartı son sürat çalışıyor da oyun esnasında yatıyor bunu anlamadım ben. Yardımcı olabilecekler var mı acaba? Radeon 23.10.2 sürücüsünü kullanıyorum.

Darboğaz yiyorsun dostum. Zaten biliyorsun da ihtimal vermek istememişsin.

RX 5500 XT'ye darboğaz yapacağını sanmıyorum ben. Hangi konuya baksam RTX 2080'i bile besler diyorlar.

Bütün oyunlarda aynı durum mu? Arkada CPU sömüren program varsa kapat. Grafikler düşükse yükselt biraz. AMD ayarlarını da sıfırlamayı dene. Darboğaz yapması zor gibi biraz.

Hocam neredeyse oynadığım tüm oyunlarda durum aynı. Kaç kere antivirüs taraması yaptım virüste yok sistem de zaten oyunlar orijinal hepsini Steam'dan alıyorum. Arkada açık hiçbir şey yok. Windows 10 Home 22H2 kuruluydu format atıp LTSC 2021 kurdum yine aynı. Debload falan da yaptım işlemci çok rahat aslında arkada çalışan bir şey yok. Grafik olarak ise high ayarlara yükseltiyorum durum değişmiyor Ultra yapıyorum FXAA falan açıyorum ne bulursam açıyorum yani fakat durum değişmiyor. Cidden çok can sıkıcı bir durum. Oyun oynarken GPU ve VRAM hızları çok düşük oluyor pause yapıyorum ya da ana menüyü açıyorum bir anda fırlıyor kart son sürat çalışmaya başlıyor ısınıyor hatta :) çok garip ya.

Grafik olarak ise high ayarlara yükseltiyorum durum değişmiyor Ultra yapıyorum FXAA falan açıyorum ne bulursam açıyorum yani fakat durum değişmiyor. Cidden çok can sıkıcı bir durum.

Çok normal çünkü darboğaz yiyorsunuz hocam. Hatta oyunlarda fareyi hızlıca etrafa çevirirseniz işlemci kullanımının artıp, ekran kartı kullanımının daha da düştüğünü göreceksiniz çünkü darboğaz var. Ana menülerde öyle olması normal. Eskiden darboğaz yaşadığım sistemlerde bende aynısını yaşadım. Varsa arkadaşınızın sistemindeki ekran kartıyla veya onun bilgisayarında deneyin ya da VSR ile çözünürlüğü 2K falan yapın.

RX 5500 XT'ye darboğaz yapacağını sanmıyorum ben. Hangi konuya baksam RTX 2080'i bile besler diyorlar.

Hocam neredeyse oynadığım tüm oyunlarda durum aynı. Kaç kere antivirüs taraması yaptım virüste yok sistem de zaten oyunlar orijinal hepsini Steam'dan alıyorum. Arkada açık hiçbir şey yok. Windows 10 Home 22H2 kuruluydu format atıp LTSC 2021 kurdum yine aynı. Debload falan da yaptım işlemci çok rahat aslında arkada çalışan bir şey yok. Grafik olarak ise high ayarlara yükseltiyorum durum değişmiyor Ultra yapıyorum FXAA falan açıyorum ne bulursam açıyorum yani fakat durum değişmiyor. Cidden çok can sıkıcı bir durum. Oyun oynarken GPU ve VRAM hızları çok düşük oluyor pause yapıyorum ya da ana menüyü açıyorum bir anda fırlıyor kart son sürat çalışmaya başlıyor ısınıyor hatta :) çok garip ya.

Belki işe yarar diye bir BIOS sıfırlamayı dener misin? MSConfig'den falan ayar yapmadın değil mi? Görev yöneticisinde işlemci çekirdekleri tam mı gözüküyor?

Belki işe yarar diye bir BIOS sıfırlamayı dener misin? MSConfig'den falan ayar yapmadın değil mi? Görev yöneticisinde işlemci çekirdekleri tam mı gözüküyor?

Sıfırladım hocam. İşlemci çekirdekleri de tam. 8 tane kutucuk var. Aklıma geldi de işlemci hızı 3.5 GHz de sabit. Bundan dolayı olabilir mi acaba? Turbo modu falan kapattım ben ısınmasın diye.

Hocam bir şey yazmadınız?

Son düzenleme:
Aklıma başka bir şey gelmedi. Normsl şartlarda darboğaz yapmaması lazım. Sistemin tamamını yazar misin?

ASUS Z97 Pro gamer anakart, i7 4770K işlemci stok 3.5GHz Turbo'yu açınca 3.9 - 4.0 GHz oluyor, 2x8 16 GB Dual channel RAM, MSI Mech RX 5500 XT 4 GB GPU, Cougar cmx 700W +80 Bronze.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı