İ7 6700K Tabanlı Sistem İncelemesi

Merhaba,

Konu başlığında özellikle Technopat'a teşekkür etmek istedim; zira, 1 yıldır düzenli olarak takip ettiğim YouTube kanalı sayesinde, önceleri hiç cesaret edemediğim, genellikle bir bilene sorup hazır aldığım bilgisayarlar, hayal kırıklıkları geride kaldı. Tüm sistem bileşenlerini kendi ihtiyaçlarım uyarınca kendim seçtim. Ancak bundan da önemlisi, sadece Ali Güngör ve Recep Baltaş'ın sistem toplama videolarından (hemen hepsini defalarca izlemişimdir) öğrendiklerimle, en küçük vidasına kadar montajını da kendim yaptım. O ilk çalıştırmanın heyecanını ve ilk seferde, sorunsuz bir şekilde sistem bileşenlerinin tanımlandığı o siyah beyaz sayfayı görmenin zevkini tarif etmek gerçekten zor. Teşekkürler Ali Güngör ve Recep Baltaş.

Sistemin temel bileşenlerinin tamamı Technopat incelemeleri arasında olup, olumlu not almış bileşenler. Başlığı sadece genel bir değerlendirme ve teşekkür için açtım.

Sistem Kullanım Amacı: Müzik Prodüksiyon

İşlemci: i7 6700K
Kullandığım programların en önemli gereksinimlerinden biri işlemciydi. Yeni teknoloji olması, DDR4 desteği ve incelemelerden olumlu not almasının yanı sıra hız aşırtma seçeneğini de sunması, 6700K'yı tercih etmemin nedenleri arasındaydı. Çok basit bir işlemin ardından şu an 4.4 GHz frekansında çalışıyor. Stres testlerinden başarıyla geçmesi bir yana hava soğutma olmasına rağmen hiçbir ısınma sorunu yaşamadığımı önemle belirtmem gerek. Eski i5 sistemimde işlemci nedeniyle yaşadığım darboğazların zerresi kalmadı.

Anakart: ASUS Z170-A
İşlemci tercihim nedeniyle 1151 soket bir anakarta seçmem gerekiyordu. Bu gibi bileşenlerde ASUS her zaman ilk tercihim olmuştur. Yüksek frekanslı bellekleri desteklemesinden hız aşırtma kolaylığına, kutu içeriğine kadar, her şey çok güzel.

Bellekler: Corsair 16GB (2x8) Vengeance 3000MHz CL15
Fiyat olarak anakarttan daha pahalıya geldiler; ancak, müzik prodüksiyonda, çalıştığım VST'ler için RAM kalitesi, hızı ve kapasitesi oldukça önemli. Tek tıklamayla 3000MHz frekansında, canavar gibi çalışıyorlar.

Ekran Kartı: ASUS GTX 970 ROG Strix
Pek oyun oynamam. Pek değil, hiç oynamam diyebilirim. Yani 6700K ile gelen HD530 bana fazla fazla yetecekti. Ancak, sık sık ziyaretime gelen yeğenimi kıramadım. Yine Technopat incelemelerinde fiyat-performans açısından öne çıkan bu kartı seçtim. İlk aşamada 960, hatta 750ti da seçenekler arasındaydı. Fakat monitör seçimim (4K) nedeniyle 970 en iyi çözüm oldu diyebilirim. 4K çözünürlükte orta ve genellikle yüksek ayarlarda, hatta oyun iyi optimize edilmişse çok yüksek ayarlarda akıcı deneyimler elde ettik. Açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Şu klasik 3,5GB olayına takılmayın derim. 1500 TL bandını geçmeyen fiyatıyla bu kart rahatlıkla 4K kapısını aralıyor.

SSD: 250 GB Samsung 850 EVO
Yeni sistemlerin vazgeçilmezi... Eski sistemimi de zaman içinde SSD'ye yükseltmiş ve ne kadar büyük bir rahatlık getirdiğine şahit olmuştum. SSD olmayan bir sistem düşünemiyorum. Dahası, Samsung Magician yazılımı sayesinde (bakınız yine Technopat incelemesi) bu donanımdan alabileceğiniz en yüksek performansı alabilirsiniz. Bilhassa RAM'leri kullanan RAPID modda çıkan test değerleri muazzam.

HDD: 2TB Toshiba 7200RPM
Depolama amaçlı olarak kullandığım ve ucuz olması nedeniyle seçtiğim bir ürün. Şu ana kadar benim gereksinimlerimi karşıladı.

İşlemci Soğutucu: Cooler Master Hyper T4
Hız aşırtmalı sistemlerde tercih edilen sıvı soğutma benim de ilk tercihimdi. Ancak, internet üzerinden yaptığım test araştırmaları beni T4'e götürdü. Yük altında dahi işlemciyi makul bir sıcaklıkta tutuyor. Burada 6700K'nın 14nm yeni teknolojisinin de payı olduğunu unutmamak gerek.

Güç Kaynağı: 650W 80+ Corsair Builder VS
Benim için oldukça yeterli (6700K ve GTX970'in düşük güç tüketimi sağ olsun). Ayrıca fiyatı da oldukça uygun. Yeni sistemlerin vazgeçilmezi 80+ özelliği ve en önemlisi Corsair kalitesini de unutmamak lazım. Ses/Gürültü konusunu merak edenler için şu şarkıdan örnek verebilirim: The Sound of Silence.

WiFi Adaptör: ASUS N14
Beni en çok memnun eden ürünlerden biri oldu. Modem eşimin çalışma odasında. Arada 3 duvar var ve ethernet kablosuyla yaptığım hız testi ile kafa kafaya gelmeyi nasıl başarıyor anlamış değilim. 75 TL'ye büyük verim, büyük kolaylık.

Monitör: SAMSUNG U28D590D UHD 4K
Monitör seçimi, rahat ve verimli çalışabilme açısından en önem verdiğim konuydu. Hayalimdeki iki UWQHD monitör olan Samsung 34" LS34E790CNS/UF ve LG 34" 34UC97'nin 3300-3400 TL bandında olması ve "o kadar da değil" dedirtmesi beni yeniden 1080p monitörlere yönelttiyse de (tercihim 2 adet ASUS 23.8" VN248HA olacaktı), yine bir Technopat incelemesi olan U28D590D aklımı çeldi. İyi ki de çelmiş. 1500 TL'ye bu kalitede 4K keyfi yaşamak zor. Şu ana kadarki izlenimlerim oldukça iyi. Fotoğraf/Grafik/Video işleriyle çok uğraşmadığım için olağanüstü bir renk/kontrast vb. gereksinimim yok. Ancak, inceleme videosunda gördüğüm ve almadan önce bilgim dahilinde olan bağlantı seçeneklerinde DisplayPort dışında 2 adet HDMI girişinin de 2.0 olmayışı (30Hz'e mahkum) ve VESA desteğinin bulunmayışı bu ürünün benim açımdan tek eksikleri.

KASA: Cooler Master Silencio 650
Sessiz bir kasa benim için çok önemli. Yalıtım ilk aşamada yeterli gözüküyor. Tam güçte çalışmadığı zamanlarda ses duymak güç. Kasa içeriği güzel. Ayrıca, ne T4'ün, ne de GTX970'in montajı sırasında disk bölmesini sökmeye gerek bırakmayacak kadar geniş.

SONUÇ:
Toplamda 7000 TL'ye gelen sistemim, aradığım performansta, hatta üstünde sorunsuz çalışıyor. Gereksinimlerim tamamen karşılanmış durumda. Buna vesile olan Technopat'a tekrar tekrar teşekkürler.
 
Düşürdüm BIOS'u ama değişen bir şey olmadı :-( Ama var aklımda bir iki şey daha :)

Sonunda yaptım, ah kafam ah, nasıl da düşünemedim? Sadece yapılması gereken Al Suite 3'ten 3.1 Boost'un turbo modunu kapatmak, sadece bu elimdeki HP için ama. Sanırım biraz eski teknoloji ve turbo desteği yok. Diğer harici disk yani Samsung ise yeni teknoloji ve desteği var onun için onda sorun olmuyordu. :)

Saat 04:51 ve bir kaç saat sonra işe gideceğim :)
 
Sırf yeğen istedi diye, 970 almak. Paranın gözü kor olsun.

İşin o kısmını parayla ölçmek zor. Öyle lükse kaçacak kadar çok param da yok açıkçası. Ancak burada bazı etkenler var. Öncelikle, bu çocuk sorumluluklarını iyi bilen biri ve derslerinde de çok başarılı. Kolay kolay da bir şey istemez. İmkanım daha fazlasına yetse, onu da yapardım. Dahası, üniversite sınavları için sözüm var; istediğimiz yeri kazanırsa 1,5 yıl sonra bu bilgisayar onun.

Düşürdüm BIOS'u ama değişen bir şey olmadı :-( Ama var aklımda bir iki şey daha :)

Sonunda yaptım, ah kafam ah, nasıl da düşünemedim? Sadece yapılması gereken Al Suite 3'ten 3.1 Boost'un turbo modunu kapatmak, sadece bu elimdeki HP için ama. Sanırım biraz eski teknoloji ve turbo desteği yok. Diğer harici disk yani Samsung ise yeni teknoloji ve desteği var onun için onda sorun olmuyordu. :)

Saat 04:51 ve bir kaç saat sonra işe gideceğim :)

Haydi gözün aydın :)
 
Lükse kaçacak param yok demişsin fakat 7000TL'lik sistem toplamışsın. 7000TL bizim 7 aylık gelirimiz. Ama hayırlı olsun sisteminiz gayet güzel fps değerlerini de görmek isteriz.
 
Lükse kaçacak param yok demişsin fakat 7000TL'lik sistem toplamışsın. 7000TL bizim 7 aylık gelirimiz. Ama hayırlı olsun sisteminiz gayet güzel fps değerlerini de görmek isteriz.

Açıklamada bilgisayarın kullanım amacını belirttim. Görüntü kartı dışında (ki o da tartışılır) bu sistemin tek vidası dahi lüks değil.

Diğer yandan, oyun performansı hakkında bir şey diyecek kadar oyun deneyimim yok. Olursa, zaman içinde onu da paylaşırım elbette.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı