Daha öncesinde böyle bir sorunum yoktu. Sonradan Windows 10'da gecikme yaşamaya başladım. Uygulamalar, tarayıcılar, dosya gezgini bile geç açılıyordu ve çok ağırlaşmıştı. Örnek olarak RTX 2060 Super kullanıyorum. Rocket Leagude oyununda 240 civarı FPS alıyordum ancak son zamanlarda 40'lara kadar düştü. Bende temiz kurulum yaptım. Sadece grafik sürücüsü kurdum ve buna rağmen yine çok hantal. Donma yaşamıyorum. Gecikme ve takılmalar mevcut. Mesela pencereyi tutup sürüklüyorum 2 saniye sonra ağır çekimdeymiş geliyor ilginç derecede.
Sistemim: i7-6700K
RTX 2060 Super
MSI Z170A Gaming M3
750 EVO 120 GB SSD
1 TB WD Barracuda HDD
HyperX 16 GB RAM
Windows 10 Pro (2004) sürümü
Windows SSD'de kurulu olduğu için ondan şüphelendim. Bu değerler normal mi? Başka neler yapmam gerekiyor sorunu bulmak için?
@Recep Baltaş 'ın başka bir konuda önerdiği LatencyMon programını çalıştırdım. Böyle bir uyarı veriyor. Sıkıntı tam olarak nerede? Bana ekran kartı sürücüsü gibi geldi ama o güncel versiyonda şu an.
Uzun uğraşlar sonucu sorunun kaynağını buldum. Sorun MSI Dragon Center'dan kaynaklanıyor. Bu yazılımı kullanıp Windows 10'da kasma yaşayabilecek arkadaşlar için;
User Scenario bölümünde üst tarafta Software Control Mode bölümü var eğer bunu açarsanız işlemci frekansınız 800 MHz sabitleniyor. Bu yüzden oyunlarda ve Windows'ta ciddi kasma ve gecikmeler meydana geliyor. Ancak bu neden böyle oluyor ve bu ayar bize ne sağlıyor bilmiyorum. Yazılımın kullanım kılavuzunda çizdiğim kısımdan bahsedilmemiş maalesef yada ben bulamadım. Bilen olursa lütfen yazsın.
Ayarı kapattığımız zaman işlemcimiz bağımsız olarak BIOS'dan ayarladığımız frekans değerine yani normale dönüyor.